Hoe kom je dichter bij de natuur?

Hoe kom je dichter bij de natuur? Het klinkt mogelijk een beetje vreemd, maar eigenlijk staan we heel ver van de natuur en zoeken we zo nu en dan de natuur slechts eens op. Toch wordt de “schreeuw” om echt dichter bij de natuur te staan, steeds groter. Waarom vinden we dat toch zo moeilijk? Heeft het met de levensstijl te maken, kent Nederland nog maar weinig natuurlijke natuur of vinden we het gewoon moeilijk om te genieten?

Levensstijl

We zijn steeds meer bezig met gezond leven, de balans in het leven en “echtheid” in alle facetten. Is het een hype en worden veel mensen er financieel slechts beter van of is er echt een kentering in de levensstijl? Zeker weten doe je pas na verloop van tijd, maar het lijkt er op alsof we de geprepareerde zaken (eten, wonen, leven) steeds meer achter ons willen laten.
Door op zondag een wandeling in het bos te maken, kom je uiteraard niet echt dichter bij de natuur. Het geeft hooguit op dat moment wat ontspanning.

Als je verweven door het leven echt dichterbij de natuur wilt komen, dan is daar meer voor nodig. Dat wil zeggen dat je de verschillende facetten die het leven tot een geheel maken, onder de loep moet leggen en mogelijk opnieuw moet gaan beoordelen. Leer genieten, leer niet bang te zijn voor verandering en leer praktisch met de natuur om te gaan.

Lichaam

Het lichaam aan de buiten- en binnenkant is je “omhulsel” en op je omhulsel moet je zuinig zijn. Dat doe je niet door synthetische of gefabriceerde producten te gebruiken. Toch hebben we dat vele jaren gedaan en nog steeds eten we nogal eens gefabriceerd gemaksvoedsel, smeren we synthetische materialen op onze huid en we kleden ons met en lopen op schoenen van synthetisch materiaal.

Kijk bewust naar hoe je met je lichaam om gaat, wat je er in stopt, wat je draagt, hoe je je beweegt. Maak een soort plannetje en let op het volgende:
  • Pure producten eten en dan bij voorkeur biologisch. Geen gefabriceerde producten, geen of nauwelijks E-nummers op de verpakkingen en veel groenten en fruit. Dat is een basis voor een gezond leefpatroon. Eet vis en vlees wat niet beperkt gehouden wordt en vervang een deel van je koolhydraten door groenten.
  • Je huid reinigen en smeren om rimpeltjes tegen te gaan is prima. Maar reinig met zachte en bij voorkeur natuurlijke materialen en smeer de huid niet vol. Je huid moet ook kunnen ademen. Probeer zo min mogelijk synthetische materialen te gebruiken. Vaak zijn smeersels van natuurlijke producten zeker zo goed. Het enige wat een rol speelt, is dat ze vaak niet lang houdbaar zijn. Dat wil ook meteen zeggen dat de smeersels in de winkels vol met spullen zitten om het product langer houdbaar te laten zijn.
  • Ademende kleding is beter voor je lichaam en je lichaamstemperatuur. Synthetische kleding kan je doen transpireren en omdat het niet door het materiaal kan, kan het gaan broeden op de huid.
  • Leren schoenen zijn beter voor je voeten. Je voeten kunnen ademen en leer gaat voor een deel naar de voet staan.
  • Als je gaat bewegen, dan is een natuurlijke omgeving beter. Als je gaat hardlopen, loopt het beter in het bos dan door de straten waar je omringt wordt met uitlaatgassen. In de sportschool is er weinig natuurlijks, maar een bootcamp levert al weer meer op.

Wonen

Breng de natuur wat dichterbij met natuurlijke materialen zoals wol, linnen, verschillende houtsoorten en leer. De stijl maakt niet uit, hoewel je bij hout waarvan je nog kunt zien dat het een boom gewest is, eerder het “natuurgevoel” zult hebben. Maar het rustieke van hout wat niet zodanig gelakt is dat je geen nerf of iets dergelijks meer kunt zien, is meestal al genoeg, De natuurlijke materialen geven het behalve een warme uitstraling, ook een natuurlijke uitstraling. Combineer het met natuurlijke geuren van bepaalde planten of bloemen en geen synthetische luchtjes voor een aangename geur in huis.

Werk

De werksituatie is vaak lastiger, omdat het functionele aspect natuurlijk ook erg belangrijk is. Toch kunnen bepaalde planten, bijvoorbeeld luchtzuiverende, al heel wat doen op de werkplek. Vloeren die van een natuurlijk materiaal zijn (de houten of natuurstenen vloer), doen het ook veel beter. Maar je kunt bijvoorbeeld een betonnen vloer ook met een wollen kleed combineren. Muren in wachtruimtes kunnen met natuurlijke materialen (wandkleden) bekleed worden en een zithoek kan van leer zijn. Vaak is het zo dat je het natuurlijke gevoel al meer kunt creëren als je bepaalde onderdelen van natuurlijke materialen maakt.

(Sociale) omgeving

De sociale omgeving kan je ook beïnvloeden om het natuurlijke gevoel te krijgen. Waar je ook bent, planten brengen de natuur altijd dichterbij. Is het niet je eigen tuin, dan de kantine van de vereniging of het appartement van een goede vriendin. Geef eens een cadeautje in de vorm van een (natuurlijk) kussen voor in huis, een gezellig houten bijzettafeltje of een warm wollen kleed voor over de bank.

De échte natuur

Maar alles staat over valt met regelmatig de echte natuur op te zoeken. Niets is zo goed voor een mens (lichaam én geest) dan zo nu en dan de natuur in. De een loopt liever door het bos, de ander langs de kustlijn en weer iemand anders fietst het liefste door de weilanden. Het moet dat gevoel geven dat alle last even van je afvalt … en dat is voor iedereen weer anders. Spreekt voor zich dat je ook moet kijken wat in de buurt is. Niet iedereen heeft de kust binnen handbereik of het bos om doorheen te lopen.

Maak het geen incidenteel verhaal, maar een structureel verhaal. Bouw het in je leefpatroon als je met de hond gaat wandelen, je lekker gaat hardlopen of je een tochtje met de fiets gaat maken. Het moet als vanzelfsprekend gaan én regelmatig. Pas op dat moment gaat het ook voor je werken, gaat het je inspireren en merk je het aan je lichaam en geest. Geniet er vooral ook van en besef dat microben in grote aantallen altijd bij ons zullen zijn ... en dat maakt dat we sowieso dichtbij de natuur zijn!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haal de natuur in huisHaal de natuur in huisDe natuur in huis halen kan je redelijk op letterlijk niveau doen door mooie planten in huis te zetten, iets waar menig…
Lekker naturel!Lekker naturel!Lekker naturel is in de zomer sowieso handig, maar naturel is ook een uitstraling, je zegt er iets mee. Wat te doen voor…
De voetwassing en het avondmaalDe voetwassing en het avondmaalIn Johannes wordt het avondmaal niet beschreven. In plaats daarvan beschrijft Johannes de voetwassing. Wat is de achterg…
Natuurkleuren in de woningNatuurkleuren in de woningDe natuurkleuren doen het in de koude maanden goed. Waar vaak de warme diepe kleuren zoals antraciet, zwart, diepbruin,…

Een beroerte, wat houdt dat in?Een beroerte, wat houdt dat in?Een beroerte is eigenlijk een verzamelnaam voor een TIA, infarct en een hersenbloeding. Aangezien de symptomen hetzelfde…
Woningbrand: rook eist de meeste slachtoffers!Woningbrand: rook eist de meeste slachtoffers!Niet de enorme hitte die vrijkomt bij een brand eist de meeste slachtoffers bij een woningbrand, maar de rook. Rook is m…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.