Denk ook eens aan uzelf

Denk ook eens aan uzelf Veel mensen houden rekening met andere mensen in hun omgeving. Hier is in principe ook niks mee, maar het kan ook teveel van u eisen. Iedereen kan in het dagelijkse drukke leven wel een momentje voor zichzelf gebruiken. Om veel voor andere te kunnen doen is het ook heel belangrijk om af en toe aan uzelf te denken.

Een moment voor uzelf

Hoewel iemand intens gelukkig kan zijn met zijn gezin en werk en alles om hem of haar heen, iedereen heeft toch af en toe een moment voor zichzelf nodig. Het kan heel lastig zijn om een goede balans te vinden tussen alle dingen die u dagelijks moet doen. Hoewel vele dagelijkse dingen ook veel leuks meebrengen ontkomt u vaak ook niet aan sommige dagelijkse dingen zoals het werk en het huishouden. Het zijn dingen die leuk kunnen zijn, maar waar u wel een soort van verplichting aan heeft. Een moment voor u alleen zorgt voor een bepaalde ontspanning. Een regelmatig moment van rust en ontspanning voor uzelf kan mogelijk slapeloosheid, lusteloosheid, stress en nervositeit verminderen.

Leer uw grenzen kennen

Om aan uzelf te kunnen denken is het belangrijk om zelf grenzen te kunnen stellen. Sommige mensen vinden het lastig om nee te zeggen als iemand wat van diegene vraagt. Het valt ook niet mee om nee te leren zeggen. Als u altijd ja zegt op alles gaan mensen daar soms van profiteren waardoor u steeds meer op uw bordje zult krijgen. Echter als u nee kunt zeggen vindt u uiteindelijk meer rust. Er worden cursussen en trainingen gegeven waarin u leert voor uzelf op te komen en nee te zeggen op een respectvolle manier.

Het kost maar even

Een moment voor uzelf hoeft niet altijd lang te duren, als u maar wel echt het gevoel heeft dat het uw momentje is. Voor sommige mensen is het lastig om stress los te laten in huis omdat u wellicht ieder moment klaar moet kunnen staan voor de kinderen. Een goede manier van totale ontspanning voor uzelf zou een wandeling door de natuur kunnen zijn. De buitenlucht zorgt dat u zich weer opgewekt voelt. Als u wel in huis tot rust wilt komen zorg dan dat de andere in huis ervan op de hoogte zijn. Zo kunnen andere er rekening mee houden dat u even niet gestoord wilt worden.

Denk over uzelf na

Stel af en toe wat vragen aan uzelf. Drie vragen die bijna altijd tussendoor gesteld kunnen worden zijn:
  • Hoe voelt u zich nu?
  • Hoe voelt uw lichaam zich?
  • Hoe haal ik adem?
Het zijn vragen waardoor u even bewust nadenkt over uzelf. Een manier om uzelf op te peppen is ook door dagelijks in de ochtend even voor de spiegel te staan en iets positiefs uit te spreken over uzelf. U kunt ook zeggen dat u simpelweg de dag goed zal gaan doorstaan. Als u zo begint en het dagelijks herhaalt zult u merken dat u toch de dag ook daadwerkelijk iets positiever zal beginnen. Als u langs een etalage loopt of een andere weerspiegeling van uzelf probeer dan gelijk weer te denken aan wat u tegen uzelf heeft verteld.

Sporten

Om te ontspannen en tot rust te komen hoeft u niet alleen stil te zitten. Een goede manier om uzelf een voldaan gevoel te geven is door te gaan sporten. Kies een sport waar u echt plezier in heeft. Een sport die voelt als moeten zal alleen maar meer stress opleveren. Bij inspanning komen er endorfines vrij die zorgen dat u zich prettig voelt en waardoor de stress vermindert. Buitenom dat sporten zorgt voor een vermindering van stress kan het sporten ook leuke nieuwe contacten opleveren en u zult zich op den duur ook lichamelijk beter gaan voelen.

Meer tips voor een moment voor uzelf

  • masseer uzelf voor een snel ontspannen gevoel
  • uit uw gevoel in een schilderij of tekening
  • verzorg uw lichaam door bijvoorbeeld een voetenbad of gezichtsmasker
  • maak een lijstje met de positieve dingen die u die dag heeft meegemaakt
  • geniet uitgebreid van een warme douche of een warm bad
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een ontspannen gevoel tijdens en na je vakantieTips voor een ontspannen gevoel tijdens en na je vakantieHet moment van het jaar waar we lang naar toeleven: vakantie. Zon, zee, strand, lange avonden met goed eten en drinken,…
Ervaringen met de Basiscursus overblijvenErvaringen met de Basiscursus overblijvenOuders & COO geeft een praktische basiscursus overblijven. Als (overblijf)ouder leer je hoe je het beste kunt omgaan met…
Rust en ruimte, een weldaadRust en ruimte, een weldaadWe zijn er aan gewend, of eigenlijk weten we niet beter meer, dan dat we in de dagelijkse hectiek van het leven zitten e…
Algemene tips over onderhandelenAlgemene tips over onderhandelenDe meeste mensen staan er niet zo bij stil, maar onderhandelen is iets wat je ontzettend vaak doet. Je gebruikt het in h…

Winden laten: oorzaak winden en scheten laten en gezond?Winden laten: oorzaak winden en scheten laten en gezond?Winden laten is de lozing van overtollige darmgassen. Ieder mens laat winden, dagelijks gemiddeld 14 tot 25 winden. Als…
Welk kapsel past bij mij? Vijf gouden tips!Welk kapsel past bij mij? Vijf gouden tips!Op zoek naar het perfecte kapsel? Probeer rekening te houden met een aantal zaken bij het kiezen van een nieuw kapsel. Z…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.