Welk kapsel past bij mij? Vijf gouden tips!

Welk kapsel past bij mij? Vijf gouden tips! Op zoek naar het perfecte kapsel? Probeer rekening te houden met een aantal zaken bij het kiezen van een nieuw kapsel. Zoals de vorm van je gezicht, je persoonlijkheid en de laatste trends als het om kapsels gaat. Daarnaast heb je soms een beetje lef en fantasie nodig bij het kiezen van een kapsel. Wacht niet langer; neem onderstaande tips ter harte, maak een afspraak met de kapper en geniet van jouw mooie haren!

Tip 1: Heb lef!

De meeste vrouwen wisselen slechts een aantal keren in hun leven van kapsel. Dit gebeurt vaak op cruciale momenten; in de puberteit, bij het moeder worden, rond het vijftigste levensjaar, enzovoorts. Een nieuw kapsel betekent meestal: verandering. En dat geldt andersom ook. In het algemeen kan gesteld worden dat vrouwen die ouder worden hun haren steeds korter knippen. Soms doen vrouwen dat omdat kortere haren praktischer zijn, of omdat het vlotter staat of omdat het haar dunner begint te worden. En soms heeft het te maken met mode en trends die op dat moment gelden. Overigens is er nog heel veel mogelijk met korte(re) haren; er kan worden geëxperimenteerd met kleur, stijl en lijn. Wie een nieuw kapsel wil, zal een beetje lef moeten tonen. Een nieuw kapsel kan namelijk een grote verandering zijn. Wanneer niet alleen de coupe maar ook de haarkleur worden aangepakt, zal de kleding er misschien zelfs op moeten worden aangepast. Soms kan een nieuw kapsel (en een nieuw uiterlijk) helpen bij het vinden van werk of het vinden van een geliefde. Kortom; redenen genoeg om een nieuw kapsel te overwegen.

Tip 2: Houd rekening met de vorm van je gezicht

Er zijn vijf verschillende vormen van het gezicht te onderscheiden:
  • ovaal
  • langwerpig
  • rond
  • vierkant
  • hartvormig

Welke vorm jouw gezicht heeft, kun je bepalen door goed naar je gezicht te kijken. O.a. op de website van De Haarsite kun je een aantal voorbeelden zien van gezichtsvormen. Dit kan je helpen om jouw gezichtsvorm te bepalen. Wanneer je jouw vorm hebt bepaald, kun je hier lezen welk kapsel daar het beste bij past:

Ovaal

Vrijwel alle kapsels passen bij deze vorm. Let er wel op dat je de haren naar achteren kamt en niet teveel in het gezicht laat hangen. Je laat jouw gezicht het beste uitkomen door het niet te bedekken. Ga niet voor een kapsel waarbij korte laagjes worden geknipt, ze kunnen naar voren vallen.

Langwerpig

Lange kapsels of te lange kapsels staan meestal niet zo mooi bij mensen met een langwerpig gezicht. Ze doen het gezicht langer laten lijken dan het is. Halflange kapsels met veel volume passen daarentegen juist erg goed bij lange gezichten. Een kapsel met korte haren kan erg mooi staan, maar te korte haren doen het gezicht ook weer erg lang lijken.

Rond

Ronde gezichten kunnen behoorlijk wat kapsels hebben, als er maar niet teveel volume in de kapsels zit. Halflange kapsels staan meestal erg goed. Liefst moet een kapsel niet te scherp zijn afgesneden (denk aan een boblijn), dit benadrukt de rondheid van het gezicht.

Vierkant

Harde en nadrukkelijk aanwezige trekken passen bij een vierkant gezicht. Een geschikt kapsel maakt de trekken iets zachter. Volume en laagjes kunnen hieraan bijdragen. Vermijd een kapsel waarbij de haren precies op de kaaklijn zijn afgeknipt, dit laat het gezicht juist meer naar voren komen.

Hartvormig

De juiste lengte bij een hartvormig gezicht is belangrijk. Korte kapsels met laagjes bovenop doen een hartvormig gezicht bovenaan erg bol lijken . Een halflang kapsel dat net onder de kaaklijn valt kan het gezicht op de juiste plaatsen voller laten lijken. Lange haren kunnen in principe ook wel, als het in laagjes is geknipt kan het erg mooi passen.

Tip 3: Denk praktisch

Een goed kapsel past helemaal bij jouw leven. Ben je moeder en ben je iedere dag druk in de weer met je kinderen? Dan is het waarschijnlijk fijn als je haar niet steeds in je gezicht hangt en je het in een staart kunt dragen. Heb je een kantoorbaan en moet je netjes voor de dag komen? Dan kan een strakke haarlijn je outfit helemaal afmaken. Natuurlijk hoef je jouw kapsel niet helemaal aan je werk of omstandigheden aan te passen, maar het kan wel handig zijn als je jouw kapsel op verschillende manieren kan dragen. Denk dus na over je werk en je werkzaamheden, en probeer er rekening mee te houden in de keuze voor een kapsel.

Tip 4: Kies de juiste kleur

Een goede haarkleur is bij de keuze van een nieuw kapsel zeker niet onbelangrijk. Om een haarkleur te kiezen die goed bij je past, is het van belang om naar de kleur van je huid en je ogen te kijken. Een andere manier om een goede kleur te bepalen is door naar je natuurlijke haarkleur te kijken. Als je eigen haarkleur heel erg donker is, zal een blonde kleur waarschijnlijk niet goed bij je passen. Bij de kapper kun je goed advies krijgen over kleuringen. Je kunt diverse kleuren bij je gezicht houden om te bepalen welke kleur goed bij je past. Je kunt het hele haar laten verven, maar gekleurde plukjes haar (highlights of lowlights) kunnen ook al heel mooi staan.

Tip 5: Volg de laatste trends

Ieder seizoen zijn er nieuwe trends als het om kapsels gaat. Laat je inspireren door foto's uit tijdschriften of van het internet. Misschien zullen niet alle kapsels geschikt zijn voor jou, het gaat erom dat je ideeën opdoet. In overleg met de kapper kun je er jouw eigen kapsel van laten knippen. Naast de laatste trends kun je ook de seizoenen een rol laten spelen in de keuze voor een kapsel. In de herfst en winter zullen donkere kleuren misschien beter bij je kapsel passen, terwijl de lente en zomer om lichtere kleuren vraagt. Als je moeite hebt om te experimenteren met een kapsel kun je natuurlijk altijd een soort milde tussenweg kiezen. Ben je nog niet zeker of je een erg kort kapsel wilt? Laat het een stuk korter knippen. Bevalt het je goed, dan kun je het een volgende keer nog korter laten knippen. Als het niet bevalt laat je het weer groeien.
© 2014 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kies het kapsel wat bij jouw gezicht past!Het gebeurt iedereen wel eens: vol goede moed ga je naar de kapper, maar eenmaal geknipt en gekapt is het toch niet je v…
Figuur en kapselFiguur en kapselWe weten langzamerhand wel dat niet elk kapsel bij een bepaald gezichtsvorm past. Dat niet elk kapsel bij een bepaald fi…
Kies het kapsel wat bij je gezicht en persoonlijkheid pastKies het kapsel wat bij je gezicht en persoonlijkheid pastAls je op zoek gaat naar het perfecte lange- halflange- of korte kapsel, dan moet je eerst letten op de vorm van je gezi…
Op één lengtelijn knippenOp één lengtelijn knippenAls je het haar op één lengtelijn knipt, gradeer je het haar niet. Je knipt het haar in de natuurlijke valling op één li…

Denk ook eens aan uzelfDenk ook eens aan uzelfVeel mensen houden rekening met andere mensen in hun omgeving. Hier is in principe ook niks mee, maar het kan ook teveel…
Anatomie & fysiologie in 10 stappen  de nierenAnatomie & fysiologie in 10 stappen de nierenDe nieren zijn essentieel voor de verwijdering van afvalstoffen die vrijkomen bij onder andere de eiwitstofwisseling, zo…
Bronnen en referenties
  • http://rubriek.nl/modeschoonheid/kapsels.php
  • http://www.flair.be/nl/doe-de-test/174272/welk-kapsel-flatteert-jou-het-meest
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.