Kies het kapsel wat bij jouw gezicht past!

Het gebeurt iedereen wel eens: vol goede moed ga je naar de kapper, maar eenmaal geknipt en gekapt is het toch niet je van het. Natuurlijk bestaan er dan nog dingen als extensions, en zogenaamde smeerseltjes en pilletjes die je beloven dat je haar sneller gaat groeien. Maar beter is het om van tevoren te bepalen welk kapsel bij jouw gezichtsvorm staat. Want voorkomen is beter dan genezen.

Zoveel kapsels, zoveel keuzes

Een kapsel kan je gezicht optisch langer, korter, breder of juist smaller laten zijn. Met andere woorden: een kapsel kan je maken of breken. Het is dus heel belangrijk dat je van tevoren goed nagaat wat jouw gezichtsvorm is en welk kapsel daar goed bij staat. Daarbij moet je ook nog een kapsel vinden wat bij jou in de smaak valt, dus uiteindelijk is het best een klus om het voor jou perfecte kapsel te vinden. Hier wat tips die daarbij een handje kunnen helpen.

Ovaal gezicht

Met een ovale gezichtsvorm staat elk kapsel je wel! Dit wordt dan ook gezien als de ideale gezichtsvorm. Kenmerkend voor een ovale gezichtsvorm is dat het gezicht in de lengte 1.5 keer zo groot is als in de breedte. Het gezicht is bij de jukbeenderen iets breder als bij de kaken maar dit scheelt niet veel. De haargrens is enigszins rond.

Het perfecte kapsel bestaat dus niet voor mensen met een ovale gezichtsvorm omdat vrijwel alles hun goed staat. Je kunt dus met verschillende kapsels experimenteren en kijken wat het beste bij jou past. Het mooiste is wel om voor een kapsel te kiezen dat je gezicht grotendeels vrijlaat, zodat de vorm van je gezicht goed uitkomt.

Langwerpig gezicht

Je gezicht is niet zo zeer breed maar wel lang. De breedte van het voorhoofd is ongeveer gelijk aan de breedte van de jukbeenderen. Een hoog voorhoofd en een smalle kin horen ook bij een langwerpig gezicht. Met deze gezichtsvorm staat een korte tot halflange coupe je het beste. Een kapsel met volume crëeert meer breedte, dus laagjes staan goed. Een pony kan je gezicht ook wat korter laten lijken. Niet verstandig is het om voor een heel lang kapsel te kiezen. Dit laat je gezicht nog langer lijken, vooral als je steil haar hebt. Ook hele korte coupes met veel volume bovenop maken je gezicht langer, dus ook geen verstandige keuzes.

Rond gezicht

Een rond gezicht is in de lengte meestal even groot als in de breedte. Het gezicht is net iets breder bij de oren, en de kaken lopen uit in een ronde kin. De haarlijn is ook rond. Door voor een kapsel te kiezen met veel volume bovenop lijkt het gezicht langer. Een kapsel dat wat naar buiten uitloopt wekt ook de illusie van een minder rond gezicht. Ook een lang kapsel maakt je gezicht optisch langer. Wat je moet vermijden zijn kapsels op kinlengte, vooral bolle kapsels zoals een traditionele boblijn. Kapsels op kinlengte leggen het accent, zoals je al verwacht, op de kin. Hierdoor lijkt je gezicht nog ronder.

Vierkant gezicht

Deze gezichtvorm kenmerkt zich door een hoekige kaaklijn, een gezicht dat in de lengte evenveel meet als in de breedt, en ook een vrij recht haarlijn. Met dit kapsel kun je het beste kiezen voor óf een kort kapsel, óf een iets langer kapsel, maar allebei liever wel met slag of krul erin zodat de lijnen van je gezicht verzacht worden. Niet iedereen is gezegend met een mooie slag in het haar, maar gelukkig kun je dit enigszins crëeeren m.b.v. laagjes en natuurlijk de krultang. Kies niet voor lang stijl haar: dit benadrukt de scherpe kaaklijn. Ook een kapsel op kinlengte benadrukt alleen maar de scherpe vormen in het gezicht. Een pony moet je echt vermijden, omdat dit je gezicht alleen maar vierkanter laat lijken!

Hartvormig gezicht

Het voorhoofd is qua breedte ongeveer gelijk aan de breedte ter hoogte van de slapen. Vanuit de slapen lopen de kaken vrij smal af, in een smalle, puntige kin. Bij deze gezichtsvorm staat juist een kapsel op kinlengte erg leuk, vooral als het kapsel rond de kin ook volume heeft. Hierbij wordt de nadruk niet op het brede voorhoofd gelegd, maar op de kin. Met volume maak je je kin wat breder. Een pony die naar de zijkant toe valt staat ook goed, het 'breekt' als het ware het voorhoofd en laat het zo minder breed lijken. Heel korte kapsels leggen het accent juist weer op het brede voorhoofd, waardoor de verhoudingen van je gezicht juist weer benadrukt worden.
© 2011 - 2024 D-d-r, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Figuur en kapselFiguur en kapselWe weten langzamerhand wel dat niet elk kapsel bij een bepaald gezichtsvorm past. Dat niet elk kapsel bij een bepaald fi…
Een pony laten knippen of juist laten weggroeienEen pony laten knippen of juist laten weggroeienAls je eens wat compleet anders met je haar wilt, is een pony een optie. Maar vrouwen twijfelen altijd erover of ze een…
Kies het kapsel wat bij je gezicht en persoonlijkheid pastKies het kapsel wat bij je gezicht en persoonlijkheid pastAls je op zoek gaat naar het perfecte lange- halflange- of korte kapsel, dan moet je eerst letten op de vorm van je gezi…
Op één lengtelijn knippenOp één lengtelijn knippenAls je het haar op één lengtelijn knipt, gradeer je het haar niet. Je knipt het haar in de natuurlijke valling op één li…

Whitening tandpasta's: onderzoek, feiten en cijfersWhitening tandpasta's: onderzoek, feiten en cijfersIs een whitening tandpasta slecht voor je tanden, of voor het tandglazuur? Hoe veel mensen gebruiken een witmakende tand…
Gezichtsreiniging, basis van een gezonde huidGezichtsreiniging, basis van een gezonde huidDe gezichtsreiniging van het natuurcosmetica merk Weleda staat garant voor een goed begin van een gezonde gezichtshuid.…
Bronnen en referenties
  • http://www.rtl.nl/(/shows/lookinggood/)/shows/lookinggood/components/2005-2006/01/dosdonts_testje_vorm_gezicht.xml
  • http://beauty.rubriek.nl/modeschoonheid/kapsels.php
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/20418-kies-het-kapsel-wat-bij-je-gezicht-en-persoonlijkheid-past.html
D-d-r (16 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.