Hallucineren door slaapverlamming

Slaapverlamming of slaapparalyse komt vaker voor dan je wel zou denken. Het overkomt heel wat mensen en, tenzij er een onderliggend lichamelijk of psychologisch probleem aan de oorzaak ligt, is het heel normaal en niets om bang voor te zijn. Deze verlamming treedt normaal op tijdens de remslaap, enkel de oogspieren, longen en het hart zijn dan nog actief.

Wat is slaapverlamming?

Slaapverlamming is het gewaar worden van spierzwakte of atonie die optreedt tijdens de remslaap en die ons ervan weerhoudt handelingen uit onze dromen uit te voeren. Die atonie vindt plaats elke keer we in slaap vallen maar we zijn hier meestal niet van bewust. Tijdens deze verlamming kan een persoon daadwerkelijk wakker worden of die persoon kan dromen dat hij wakker in bed ligt. Het wakker worden tijdens de verlamming gebeurt meestal in de ochtend, aan het einde van de slaap terwijl deze laatste in het begin van de slaap voorvalt, als je effectief in slaap valt. Beide types gaan meestal gepaard met auditieve en visuele hallucinaties en geven een gevoel van druk op de borst. Het zorgt meestal voor paniek en kan zeer beangstigend zijn.

De meeste mensen ervaren deze slaapverlamming niet al te vaak maar slecht twee maar in hun leven. Het is een uitstekende manier om een lucide droom binnen te treden, dit is een droom waarin de dromer effectief bewust is van het feit dat hij droomt. Als je dit wilt meemaken kan je ook altijd experimenteren om opzettelijk in die slaapverlammingsfase te geraken.

Symptomen van slaapverlamming

Gedurende de nacht maken we allemaal de fase mee waarin slaapverlamming optreedt. We zijn er ons alleen niet van bewust, enkel als ons brein ontwaakt voor ons lichaam dit doet. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen van slaapverlamming. Je zult waarschijnlijk niet alle symptomen ervaren. Soms zal het gaan over een enkel symptoom, en soms over een combinatie van meerdere symptomen.
  • Gevoelloosheid van de spieren over heel het lichaam.
  • Gevoel van trillingen en tintelingen
  • Hypnagogische hallucinaties: Dit is de fase waarin mensen beweren demonen, geesten en allerlei vreemde dieren te hebben gezien die boven hun bed zweefden. Dit kan vrij eng zijn, zelfs als je weet dat je geen gevaar loopt en het slechts verbeelding is.
  • Hallucinaties waarbij mensen het gevoel hebben dat er een kolonie mieren over hun lichaam marcheren. Sommige mensen beweren zelfs dat ze het gevoel hadden alsof hun lichaam volledig bedekt was met kikkers.
  • Het horen van verschillende vreemde geluiden zoals een zoemend geluid, knallend geluid, knetterend of exploderend geluid of een pieptoon in de oren.
  • Een gevoel van ongemak alsof iemand je constant in de gaten houdt.

Nut van slaapverlamming

Mensen die lijden aan slaapverlamming zullen zich onvermijdelijk focussen op de angst en het ongemak dat ze hierdoor ervaren maar zelden zullen zij erkennen dat deze vreemde ervaring ook een enorm potentieel heeft voor verlichting van geest en lichaam.

Mensen die niet weten wat de werkelijke oorzaak is van slaapverlamming denken dat ze gek worden en willen deze ervaring liefst nooit meer meemaken. Ons lichaam heeft echter wel degelijk een geldige reden om deze verlammingsfase door te maken. Hierdoor wil het voorkomen dat we zullen handelen zoals in onze dromen, denk maar aan verschillende acties zoals vliegen, vechten, springen, zwemmen, kortom, alles wat we in onze dromen kunnen ondernemen.

Dit is de reden waarom ons lichaam in een toestand van slaapverlamming komt. Het enige lichaamsdeel dat nog in staat is om te bewegen zijn onze oogleden. Als je iemand ooit hebt aangekeken terwijl die persoon sliep heb je vast al opgemerkt dat de ogen soms rare bewegingen kunnen maken, ook al zijn ze gesloten. Dit is een teken dat de persoon in kwestie waarschijnlijk aan het dromen is. De ogen handelen in principe ook nauwgezet zoals in de droom. De rest van het lichaam is echter wel verlamd.

Ontwaken uit de slaapverlamming

Slaapverlamming is helemaal niet schadelijk, zelfs met al die hallucinaties en dieren die over je heel lijken te kruipen. Het is gewoon een reactie van je lichaam op je geest die te vroeg wakker is geworden.

Tenzij je opzettelijk in een lucide droom probeert te geraken wil je uiteraard dat die slaapverlamming stopt. Het enige wat je kan doen is wachten tot het voorbij is. De duur van een slaapverlamming varieert van een paar seconden tot enkele minuten. Het heeft geen zin om die hallucinaties proberen te bestrijden of in paniek te geraken. Dit kan de verlamming verlengen omdat je brein hierdoor zal denken dat je nog aan het dromen bent waardoor je afweermechanisme elke beweging onmogelijk zal maken. Zodra het lichaam zich realiseert dat je in feite wakker bent zal de verlamming vanzelf stoppen.

Er is uiteraard wel een kleine truc om toch sneller uit de slaapverlamming te geraken. Door je tenen en vingers heen en weer proberen te bewegen zal je sneller uit deze fase ontwaken. Het werkt niet voor iedereen maar het is zeker het proberen waard.

Lees verder

© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is slaapverlamming (slaapparalyse)? Uitleg en symptomenHet slaapverlamming syndroom of slaapparalyse is voor sommige mensen een serieuze slaapstoornis. Anderen hebben het maar…
Slaapverlamming: niet kunnen bewegen als je wakker wordtSlaapverlamming: niet kunnen bewegen als je wakker wordtBijna iedereen heeft wel eens meegemaakt dat je wakker wordt en je kunt je niet bewegen. Uit alle macht probeer je te be…
Slaapverlamming (slaapparalyse): Oorzaken en symptomenSlaapverlamming (slaapparalyse): Oorzaken en symptomenIn het midden van de nacht ontwaken en er zeker van zijn dat er een slechte figuur in de kamer aanwezig is en niet kunne…
Slaapverlamming: een bovennatuurlijke oorzaak?Slaapverlamming: een bovennatuurlijke oorzaak?Je wordt wakker. Je kan niet meer ademen. Niet meer bewegen. Je hebt het nare gevoel dat er zich een kwade entiteit in d…
Medische sportmythesHet is soms verbijsterend hoe weinig beroepssporters en mensen die fit willen worden eigenlijk weten van hun eigen licha…
Bronnen en referenties
  • http://www.inslaap.nl/slaapstoornissen/slaapverlamming-kenmerken-slaapparalyse/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Slaapverlamming
  • http://www.goeievraag.be/vraag/persoon-gezondheid/hypnagoge-hallucinaties.287649
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 26-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.