Verminderen van stress tijdens de eindejaarsfeesten

Verminderen van stress tijdens de eindejaarsfeesten De eindejaarsfeesten kunnen voor sommigen gepaard gaan met veel stress en discussie. De maand december is voor de meeste mensen een drukke maand met sinterklaas, kerst, oudejaarsavond en nieuwjaar. Naast het feit dat december een drukke maand is, is het ook een kostelijke maand met de jacht op cadeaus en de voorbereiding van de feesten. Om al deze redenen zijn een slechte planning en organisatie grote bronnen van stress en discussie. Tijdig de feesten inplannen kan voor veel rust zorgen. Het is daarom belangrijk tijdig te weten waar en hoe je de feestdagen gaat doorbrengen. Tenslotte kan je de 'cadeautjesstress' ook verminderen door tijdig te anticiperen. Dit vermindert ook de financiële hap uit het budget want ook dit zorgt voor stress en kan druk uitoefenen binnen een relatie.
Afhankelijk van je gezinssituatie, is de eerste vraag die je je stelt waar je de feestdagen gaat doorbrengen. In sommige gezinnen gaan deze feesten altijd op dezelfde plaats door. Bij andere gezinnen kan dit voor ernstige discussies zorgen. Ook wanneer je voorziet om een feest binnen je eigen gezin te laten doorgaan, is plannen en organiseren een must. Tenslotte kun je jezelf veel stress besparen door het budget voor de cadeaus te spreiden over verschillende maanden.

Discussie: feesten bij familie of schoonfamilie

De discussie om de feesten door te brengen bij de eigen familie of de schoonfamilie is één van de grootste conflicten tussen koppels. In zo'n geval is een compromis sluiten met je partner de beste optie. Je kan jaarlijks een beurtrol invoeren. Alterneren tussen de feestdagen is ook een mogelijkheid zodat niemand gefrustreerd dient te zijn. Er zijn trouwens vier feestdagen (kerstavond, kerst, oudejaarsavond en nieuwjaar) en dus vier mogelijkheden om de families tevreden te stellen.

Dillema's grote families

Bij grote families kan het gebeuren dat iedereen samenbrengen onder één dak onmogelijk is geworden wegens plaatsgebrek. Een mogelijke oplossing is om allemaal samen in een restaurant te eten en nadien samen te komen voor een drankje. Er zijn restaurants met een kinderhoekje waar kinderen zich ook kunnen bezig houden. Het is hierbij belangrijk om tijdig te reserveren. Een andere optie is om een zaal te huren. Dit is natuurlijk alleen maar mogelijk als het budget dit toelaat.

Eenzame mensen

De eindejaarsfeesten is een zware periode voor wie geen familie en/of weinig vrienden heeft. Uit onderzoek blijkt dat vrijgezellen de eindejaarsfeesten als de eenzaamste periode van het jaar ervaren. Dit komt hoofdzakelijk omdat de maatschappij en de media het beeld uitbrengen dat je de feestdagen gezellig in een groep moet vieren. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Kerstdag en nieuwjaar zijn dagen zoals de rest van het jaar. Deze dagen hebben al lang enorm veel van hun oorspronkelijke betekenis verloren. Als je alleen thuis zit kan je het jezelf die dagen extra gezellig maken en jezelf extra verwennen. De sociale media (onder andere online-dating en chatsites) kunnen helpen om op die dagen in contact te komen met andere mensen die ook eenzaam zijn. Maar je hoeft niet alleen te zijn. Verschillende organisaties organiseren tijdens de feestperiodes ook single-avonden en single-reisjes voor wie wil weggaan. Daarnaast is er tijdens deze periode enorm veel vraag naar vrijwilligerswerk. Dit geeft de mogelijkheid om onder het volk te zijn en dit kan een zekere voldoening geven tijdens de feestdagen.

Feesten in je eigen woning

De voorbereiding van het feest

Wanneer je beslist om een feest te organiseren in je eigen woning is het belangrijk om vooruit te plannen en tijdig te beginnen met de organisatie van het feest. Op het laatste moment stressen zorgt voor veel chaos en stress binnen je eigen gezin. Je kan bijvoorbeeld een lijstje maken met alle taken die je zal moeten uitvoeren. Dit lijstje zal zorgen voor een overzicht, houvast en rust. Zorg dat je op tijd weet wat je wilt opdienen. Als je zelf wilt koken is het raadzaam om het menu op voorhand eens uit te testen voor je eigen gezin. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan. Drank kan altijd op voorhand gehaald en bewaard worden. Je kan op voorhand eveneens de prijzen bekijken en vergelijken zodat je het budget van het feest goed kunt inschatten.

Aandacht voor kinderen

Wanneer het feest doorgaat in je eigen woning is het ook belangrijk om voldoende aandacht te schenken aan het bezighouden van de kinderen. Volwassenen kunnen tijdens de feestdagen heel veel tijd samen spenderen rond de eettafel maar voor kinderen wordt dit vlug saai en gaan ze zich na verloop van tijd vervelen aan tafel. Voorzie voldoende rustpauzes zodat kinderen voldoende speelmomenten hebben. Als de ruimte het toelaat kan er een klein springkasteel of ballenbad geplaatst worden voor de kleinsten. Als de kinderen allemaal samen aan één tafel zitten kunnen ze zich ook samen bezig houden met kleine gezelschapsspelen, kleurboeken of games. Wanneer het laat wordt en de kinderen moe worden kan je ze eventueel voor de tv zetten met een mooie kinderfilm.

Aandacht voor huisdieren

Het is belangrijk om tijdens het feest de rust van de huisdieren te respecteren. Voorzie een plaatsje waar ze zich kunnen terugtrekken om op hun gemak te gaan liggen. Dit voorkomt incidenten wanneer dieren moe of gefrustreerd raken door de drukte of het spelen van de kinderen. Let hierbij ook op de veiligheid. Huisdieren vinden alles wat glittert en blinkt heel aantrekkelijk, ook kaarsen kunnen hun aandacht trekken. Zorg dat deze niet kunnen omvallen of dat de huisdieren zich niet kunnen verbranden. Bepaalde planten zoals onder andere kerstrozen zijn giftig voor huisdieren. Zorg ervoor dat je huisdieren er niet aan kunnen knabbelen. Tenslotte is het ook belangrijk om de voeding van de huisdieren in het oog te houden. Familieleden kunnen je huisdieren van alles geven met goede bedoelingen, maar veel etensresten zijn giftig en gevaarlijk voor dieren. Let hierbij vooral op met chocolade en botten die in de maag splinters kunnen veroorzaken.

Cadeaus kopen

Veel mensen wachten tot de laatste minuut om eindejaarscadeaus te gaan kopen en dan ontstaat er lichte paniek. Bij wie het de traditie is om voor iedereen cadeaus te kopen, begin je er het best zo vroeg mogelijk aan. Je kan bijvoorbeeld al gedurende het jaar tijdens de kortingen en promoties reeds mooie cadeaus kopen en bewaren. Niemand zal weten wanneer je deze gekocht hebt. Zo vermijd je om op het einde van het jaar met cadeaustress rond te lopen. Bij grote families waar het niet meer haalbaar is om voor iedereen cadeaus te kopen, is het handig om met lotjes te werken. Zo krijgt iedereen één cadeautje en hoef je ook maar één cadeautje te kopen. Een cadeautje krijgen blijft altijd leuk.
© 2014 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met familieconflicten tijdens de eindejaarsfeestenOmgaan met familieconflicten tijdens de eindejaarsfeestenDe maatschappij wil dat wij de eindejaarsfeesten zien als een periode van gedeelde vreugde en vooral een familie en vrie…
Goedkoop en rustig de feestdagen doorkomenAls de feestdagen eraan komen, betekent dat een stressvolle periode voor veel mensen. Bijkomend probleem is dat december…
Stress door verhuizingStress door verhuizingHet aankopen en verkopen van een huis brengt een grote stressfactor met zich mee. De grootste stress wordt echter veroor…

Hoe komt het dat sommige mensen 120% of meer zicht hebben?Hoe komt het dat sommige mensen 120% of meer zicht hebben?Misschien heb je het al eens gehoord bij een oogmeting, of misschien heb je gelezen over piloten met meer dan 100% zicht…
Het verbod op TeflonHet verbod op TeflonHet merendeel van de huishoudens gebruikt een pan of een ander huishoudelijk apparaat met een anti-aanbak laag welke gem…
Bronnen en referenties
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.