Werken in een flexpool

Werken in een flexpool Voor veel mensen is het hebben van een vaste baan niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Waar je eerder na een stage kon blijven werken of jezelf met certificaten kon opwerken is nu een diploma met veel relevante werkervaring nodig om wellicht een tijdelijke baan te vinden. Met name in de zorg is het momenteel door de vele bezuinigingen lastig. In dit artikel vindt je een aantal van je rechten en plichten die je hebt te vervullen wanneer je besluit om in een flexpool te gaan werken. De flexpool in de zorg
Steeds meer grote zorginstellingen maken gebruik van een zogenaamde flexpool. Dit is een pool vergelijkbaar met een uitzendbureau. Enkel is het verschil dat de instelling zijn eigen ‘uitzendbureau’ creëert met geschikte werknemers. Als iemand de juiste diploma’s op zak hebt is het vaak vrij gemakkelijk om bij een grote zorginstelling binnen te komen in de flexpool.

Hoe het werkt

Wanneer vaste krachten uitvallen gebruikt de zorginstelling zijn eigen flexpool. Werknemers zijn op afroep beschikbaar en kunnen zo ingezet worden op verschillende afdelingen. Om dit goed te laten verlopen is er vaak een flexbureau. Dit flexbureau zorgt ervoor dat de juiste flexers ingezet worden op de juiste plaatsen. Doordat flexbureaus een groot aantal ingeschrevenen heeft, kunnen de afdelingen eisen stellen aan de invaller. Dit houdt in dat het kan zijn dat er een lange periode geen werk is. Toch zal de flexer gaan ondervinden dat er ook in de zorg, in de tijden van bezuiniging, periodes zullen zijn waarin er heel veel werk is.

Rechten

Wat veel mensen niet weten is dat je als flexer ook rechten hebt. Zo heb je net als iedere andere werkende persoon een contract; vaak het zogenoemde 0-urencontract. Wanneer je een maand niet werkt, krijg je geen geld. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een 8-urencontract. Dit contract kan jaarlijks stilzwijgend worden verlengd. Bij de vierde verlenging heeft ook een flexer recht op een vast contract, het aantal uren wordt dan gebaseerd op uren die gewerkt zijn in de laatste 3 maanden. Wanneer een flexer een half jaar of langer wekelijks 32 uur werkt, heeft de flexer na deze periode recht op het gemiddelde aantal uren van de 3 maanden ervoor. Het is belangrijk om goed ingelezen te zijn en om te weten wat de voorwaarden zijn.

Plichten

Wanneer een dienst wordt aangeboden en je accepteert deze dienst, dan ben je verplicht deze dienst te komen draaien. Wanneer je deze dienst echt niet kan werken, wordt er meestal verwacht dat de flexer zelf op zoek gaat naar een andere oplossing. Wanneer er sprake is van grote levensgebeurtenissen, zoals het overlijden van een dierbare, dan zal het flexbureau je vanzelfsprekend tegemoet komen.

Let op!

Je bent nooit verplicht om (alle) feestdagen te werken. Het lijkt wel eens dat flexers goede invallers zijn voor tijdens de feestdagen. Het zijn relatief goedkope krachten die volledig inzetbaar zijn. Echter, een afdeling in de zorg moet eerst proberen om onderling te feestdagen op te lossen, alvorens er een flexer ingezet mag worden. In de praktijk werkt dit helaas niet altijd zo. Flexwerk houdt in dat de instelling een gat heeft in zijn planning die gedicht dient te worden. Hiervoor gaat het flexbureau op zoek naar mensen die die dienst kunnen invallen. Wanneer iemand met de feestdagen wordt gevraagd om te werken is deze niet verplicht om te werken, tenzij anders is afgesproken en beschreven in je eigen contract. Daarnaast is het goed om te weten dat je niet verplicht ben om elke dienst die wordt aangeboden te accepteren.
© 2015 - 2024 Adriane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nul uren contract heeft alleen maar nadelenNul uren contract heeft alleen maar nadelenEen nul uren contract biedt voor de werkgever veel voordelen. Voor een werknemer heeft het alleen maar nadelen.
Arbeidsovereenkomst – nul uren contractArbeidsovereenkomst – nul uren contractWerkgevers geven nauwelijks nog vaste contracten aan hun werknemers. Ze kiezen voor optimale flexibiliteit zodat ze in k…
Rechten van de flexkrachtRechten van de flexkrachtSteeds meer mensen hebben een flexcontract. Dat betekent dat ze op oproepbasis werkzaam zijn. Er zijn verschillende soor…
Tijdelijk contract opzeggenEen tijdelijk contract loopt van rechtswege af, dus na afloop van de termijn die in het contract wordt genoemd. Het is e…

Gemfibrozil (Lopid) effectief bij hart- en vaatziektenGemfibrozil (Lopid) effectief bij hart- en vaatziektenGemfibrozil (Lopid) behoort tot de fibratengroep en reduceert het lipidengehalte (vetten) in het bloed. Het wordt voorge…
Azijn, hoe gezond is het en pas je het toe?Azijn, hoe gezond is het en pas je het toe?Azijn is niet meer weg te denken uit de keuken. Het is breed toepasbaar en ideaal voor bepaalde gerechten. Hoe kom je to…
Adriane (2 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.