Whey proteïnen voor spieropbouw en vetverbranding

Wei-proteïnen of ook wel bekend onder de Engels benaming Whey proteïnen hebben in de loop der jaren sterk aan populariteit gewonnen. Aanvankelijk werd het enkel gebruikt als spierversterkend middel voor bodybuilders maar tegenwoordig zien we het meer en meer gebruikt worden door atleten en sporters op elk niveau. Maar wat zijn whey proteïnen nu juist? Wat zijn de voordelen ervan? Maken whey proteïnen je dik?

Wat zijn whey proteïnen?

Melk bestaat uit twee eiwitten namelijk caseïne en wei. Bij de productie van kaas wordt de wei van de caseïne gescheiden en wordt de wei eigenlijk gezien als een restproduct. Vroeger werd deze weggegooid als afval maar nader onderzoek heeft uitgewezen dat deze lactose-arme wei een volwaardig eiwit is en wel negen essentiële aminozuren bevat.

Eerdere studies hebben reeds aangetoond dat whey proteïne genezende eigenschappen bezit in de strijd tegen ontstekingen bij kankerpatiënten. Vandaag de dag wordt deze proteïne door vele wetenschappers als belangrijk beschouwd bij het onderzoek naar het reduceren van het risico op heel wat aandoeningen. Er bestaan reeds verslagen dat whey proteïnen een positieve invloed heeft op de regulering van het metabolisme een dat het een aanvullende behandeling zou zijn voor vele symptomen waaronder ongewenst gewichtsverlies door bepaalde ziekten

Tegenwoordig wordt de whey proteïne gepromoot als voedingssupplement. In de alternatieve geneeskundewereld zijn er al heel wat klachten geweest hierover omdat zij veronderstellen dat niet alleen de caseïne aan de oorzaak ligt voor een lactose-intolerantie maar dat ook het wei-eiwit hiervoor verantwoordelijk zou zijn. De algemene houding tegenover deze proteïne is door de jaren heen wel veranderd. Aanvankelijk werd het enkel door bodybuilders gebruikt maar tegenwoordig grijpen sporters op elk niveau naar dit spierversterkende middel. Het is bekend als een volwaardige bron aan eiwitten die alle negen essentiële aminozuren bevat die het lichaam gemakkelijk kan verteren.

Als we spreken over kwalitatieve proteïnen is whey proteïne toch een van de betere bronnen voor mensen die werken aan vetverbranding en spieropbouw. Dit komt door het sterke vermogen van ons lichaam om deze proteïnen te absorberen in vergelijking met andere bronnen. Door zijn poedervorm is deze ook erg handig te bereiden in shakes.

Wordt je dik van whey proteïnen?

Het is belangrijk om weten dat alle verschillende macro-nutriënten (vetten, eiwitten en koolhydraten) zullen leiden tot een toename van het lichaamsgewicht bij overmatige inname. Het lichaam kan slechts een beperkt aantal calorieën per dag aan waardoor een overdaad aan calorieën onvermijdelijk zal leiden tot gewichtstoename. Dus hoewel dit product zeer handig is voor atleten en sporters om de gewenste lichaamsbouw te creëren, is het geen magisch ingrediënt dat het perfecte lichaam zal produceren. Mensen die willen afvallen zullen desalniettemin veel moeten sporten om overtollig kilo’s kwijt te raken.

Er bestaan echter geen studies of wetenschappelijk onderbouwde bewijzen dat whey proteïnen zorgen voor een stijging van het lichaamsgewicht in vergelijking met andere soorten voedsel. Het is dus geen zekerheid dat je effectief dik wordt door deze proteïnen. De regel is identiek als bij andere voedingsmiddelen, ongeacht wat je eet, overdaad maakt je dik.

Toch zijn er aannemingen die zeggen dat whey het lichaam effectief stimuleert om meer vet op te slagen omdat het insulineniveau meer zal stijgen in vergelijking met andere proteïnerijke voedingsmiddelen. Als we echter praten over evenwichtige voeding zie we ook dat het insulineniveau wordt bepaald door de totale hoeveelheid geconsumeerde energie ten opzichte van de totale gebruikte energie. Algemeen kunnen we dus stellen dat het stijgen en dalen van het insulineniveau in het bloed niet relevant is aangezien mensen meer koolhydraten consumeren welke leiden tot een hoger insulineniveau in vergelijking met whey proteïnen.

Zolang de whey supplementen stroken met je fitnessprogramma zal je er niet dik van worden. Het is uiteraard belangrijk om in combinatie met deze supplementen altijd een actieve levensstijl te hanteren om geen overtollig gewicht te creëren.

Voordelen van whey proteïne poeder

Er is geen enkele supplement dat de voordelen van onbewerkte, natuurlijke voeding kan evenaren. Hoewel bewezen is dat whey proteïnen een handige een makkelijke bron van proteïnen is voor mensen die een actief leven leiden. Daarnaast bieden deze proteïnen nog tal van andere voordelen voor onze gezondheid:

 • Uitbreiden van de spiermassa en toename van kracht tijdens het sporten.
 • Helpen bij gewichtsverlies met de focus op vetverbranding en behoud van spiermassa.
 • Verhogen van het glutathion-niveau, behoort tot de belangrijkste antioxidanten van het lichaam.
 • Afremmen van bepaalde vormen van kanker en voorkomen van ongewenst gewichtsverlies als gevolg van een behandeling tegen kanker.
 • Verminderen van het triglycerideniveau.
 • Vermindering van de symptomen die opduiken na een training en verminderen van de hersteltijd.
 • Vertragen van de progressie van HIV symptomen en voorkomen van ongewenst gewichtsverlies dat gepaard gaat met deze ziekte.
 • Verbeteren van verschillende functies van het immuunsysteem.
 • Verhogen van de HDL (goede cholesterol) en verlagen van het totale cholesterolgehalte.
 • Verhogen van de immuunreactie tegen astma.
 • Verlagen van de bloeddruk bij patiënten met hypertensie en verminderen van het risico op ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Risico’s bij overdaad

voor de meeste mensen die evenwichtig eten en voldoende bewegen is er geen enkel bewijs van nadelige neveneffecten die de kop op kunnen steken. Sommige mensen kunnen echter wel een allergische reactie maken op whey proteïnen of andere negatieve reacties ervaren na een overdosis. De meest voorkomende klachten in dit geval zijn:

 • Maagpijn en krampen
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Verminderde eetlust
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Supplementen ter ondersteuning van krachtsport en fitnessSupplementen ter ondersteuning van krachtsport en fitnessVoor betere prestaties tijdens de krachttraining of fitness, kan je supplementen gebruiken. Sportvoeding en supplementen…
Whey shakes, spieropbouw en spierherstelWhey shakes, spieropbouw en spierherstelWhey (in het nederlands wei) eiwit wordt verkocht als een voedingssupplement en is populair onder krachtsporters en body…
Ornithine of NO-booster gebruiken bij krachttrainingOrnithine of NO-booster gebruiken bij krachttrainingWie aan krachttraining, bodybuilding of powerliften doet is doorgaans zeer minutieus met voeding bezig. Omdat niet alle…
Spieropbouw: Voeding, dieet, training en schemaWil jij graag meer spieropbouw realiseren? Aspecten die belangrijk zijn bij het realiseren van spieropbouw zijn: voeding…

Kauwgom verwijdert bacteriënKauwgom verwijdert bacteriënHet gebit verzorgen gebeurt door middel van het tandenpoetsen, flossen, stoken, rageren en spoelen met mondwater. Niet i…
Spijt van geslachtsverandering, wat nu?Spijt van geslachtsverandering, wat nu?Bij genderdysforie of transseksualiteit heeft een persoon het gevoel geboren te zijn in het verkeerde lichaam. Een biolo…
Bronnen en referenties
 • https://www.bodylab.nl/whey-eiwitten
 • http://www.medicalnewstoday.com/articles/263371.php
 • http://gezondheideerst.be/24-meest-gestelde-vragen-over-wei-proteine/
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.