Transgenderisme

Transgenderisme Je wordt geboren als een man, maar voelt je je hele leven een vrouw, of andersom? Je voelt je niet normaal en een beetje vreemd. Je wilt je gewoon goed in je lijf voelen. Transgenderisme... Wat is dat?

Wat betekent transgenderisme eigenlijk?

Transgenderisme is een benaming voor mensen die als man/vrouw geboren zijn, maar als het andere geslacht in het leven staan. Een jongen gaat door het leven als meisje en een meisje gaat door het leven als een jongen.

Er zijn twee soorten manieren om je geslacht te weten:
  • Je Fysieke geslacht: Gaat het om de geslachtsorganen die je ziet en de geslachtschromosomen.
  • Je mentale geslacht(gender): Of je jezelf man, vrouw of zelfs een mengeling van de twee voelt.

Ja maar je bent toch of man of vrouw bij de geboorte?

Nou helemaal waar is dat niet. Maar het is inderdaad wel zo dat je voor de wet ingedeeld wordt als man of vrouw. De arts kijkt dan alleen naar de uitwendige geslachtsorganen. Heb je een penis, ben je een man. Heb je een vagina, ben je een vrouw.
Maar soms gebeurd het ook dat iemand wordt geboren met twee geslachten. Of een geslacht waarvan men niet zeker is of het dan wel een penis of een grote clitoris is. Er wordt dan gekeken of je een baarmoeder of eierstokken hebt. Dan zou je dus een vrouw zijn. En bij testikels een man. Maar ook dat kan verkeerd beoordeeld worden. Er wordt een DNA onderzoek gedaan. Heb je alleen XX chromosomen, dan ben je een vrouw. Met XY een man. Er zijn echter ook vrouwen met een XY chromosomenpaar. Een goed voorbeeld hiervan is actrice Jamie-Lee Curtis. Vaak wordt er zo snel mogelijk en operatie toegepast om het kind naar het "juiste" geslacht te veranderen. Dit kan later tot grote gevolgen leiden.

Bij mentale gender is het namelijk veel ingewikkelder. Je bent man en je voelt je vrouw. Of andersom. Meestal klopt het bij de mensen wel. Een persoon als man geboren, voelt zich ook man. Dat is juist het moeilijke. Iemand die dit niet zo voelt wordt vaak niet begrepen. Men kan zich er niks bij voorstellen en veroordeeld zo een persoon nogal snel helaas. Wanneer het geslacht en je gender voor jouw gevoel niet bij mekaar passen, spreken we van gender dysforie.

Wat is dan het verschil tussen een transgender en een travestiet?

Dit is eigenlijk heel makkelijk uit te leggen. Een travestiet gaat alleen met een bepaalde rede als vrouw over straat. Bijvoorbeeld met een feest of tijdens het uitgaan. In het normale leven is deze persoon gewoon een man en wil ook geen geslachtsverandering ondergaan.

Bij een transgender ligt dit anders. Veel gaan door een emotionele tijd. Ze moeten hun hele leven al met zichzelf in de knoop liggen of ze nu man/vrouw zijn. Terwijl ze in het andere lichaam leven. Wanneer ze er uiteindelijk achter zijn gekomen welke kant ze op willen of hoe ze zich voelen, kunnen ze hormoonbehandelingen gaan nemen. Dit gaat uiteraard altijd via een psychiater, arts en psycholoog. Er gaan veel onderzoeken en therapieën aan vooraf. Met deze hormonen kan men dus meer vrouwelijk (zachtere huid, borsten) of meer mannelijk (meer beharing, gespierder) worden. Veder gaan ze door het leven als vrouw/man, maar met een ander uiterlijk geslachtsdeel. Hiermee hebben ze dan ook geen problemen. Ze voelen zich nog steeds een combinatie van man en vrouw en hebben dit geaccepteerd.

Sommige transgenders laten zichzelf echt opereren. Laten dus een geslachtsverandering aanbrengen. De vagina wordt vervangen door een penis, of de penis vervangen door een vagina. Dis is dan dus ook een ernstigere vorm van gender dysforie. Het heeft dan ook een andere benaming namelijk: Transexualiteit.

Tot Slot,

Eigenlijk is het dus geen ziekte, of psychische aandoening. Het is een foutje van de natuur waar mensen het zwaar mee te verduren hebben. Helaas wordt er ook nogal lacherig over gedaan. Het wordt als iets geks gezien. Maar besef dat het iedereen kan overkomen en dat er een moeilijke zware tijd op volgt tot deze mensen gelukkig zijn en zichzelf kunnen accepteren.
Voor de transgender: Schaam je niet, kom ermee naar buiten en sluit jezelf niet op. Het is geen ziekte, niet besmettelijk en het moet geaccepteerd en begrepen worden door de maatschappij.
© 2008 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een transgender?Wat is een transgender?In de moderne maatschappij is er een grotere mate van vrijheid wat betreft het uiten van je mening en het aanmeten van e…
De oorzaak van transseksualiteitNog tot het heden rust er een taboe op transseksualiteit. Bij de meeste mensen staan de vooroordelen al klaar wanneer he…
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…

Klachten bij magnesium tekortKlachten bij magnesium tekortHet is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquillizer,…
Dagopvang of dagbesteding voor ouderenDagopvang of dagbesteding voor ouderen; iedereen heeft er wel eens van gehoord en wellicht zelfs een idee bij wat het in…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Transgenderisme
  • http://www.vlaamsegenderkring.be/gender.htm
  • Dhr Phil pagina
Reacties

Ron, 22-08-2012
Kun je op je 37 nog verlangen hebben om geslachtsverandering? Reactie infoteur, 09-09-2012
Hallo,
Ik denk niet dat dit met leeftijd te maken heeft. Zeer dicht in mijn vriendenkring is een vriend van mij momenteel bezig met de geslachtsverandering na jaren en jaren ongelukkig leven. Ik ben enorm trots op hem (haar nu uiteraard) dat hij dit eindelijk door durft en kan zetten.

Loes, 09-07-2012
Waarom moet het woord "sh3male" er nu weer bij? dat is een term uit de erotische filmindustrie en heeft niks, maar dan ook niks met transgenderisme te maken. Het is heel schertsend, en een degenererende benaming. Ik zie graag een correctie tegemoet. Reactie infoteur, 09-09-2012
Klopt wat je zegt, maar het is voor sommigen wel "makkelijker" om het zo te noemen.
Dank je voor je opmerking.

Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.