Te veel beweging ongezond?
Tegenwoordig wordt iedereen geadviseerd om te gaan sporten. Het is immers een goede stap in de richting naar een gezondere levensstijl. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een grote groep nog maar al te graag op de bank zit. Het bericht is duidelijk: we moeten een actievere houding aannemen en meer bewegen. Toch is meer beweging niet altijd even gezond, want zo rapporteerde de Universiteit van Monash dat overactiviteit wel eens kan leiden tot een ongezond lichaam dat vatbaar is voor bloedvergiftiging en hart-en vaatziektes.
Te veel beweging is ongezond
De universiteit van Monash heeft ontdekt dat extreem veel beweging darmbacteriën voortbrengt die uiteindelijk bloedvergiftiging kunnen veroorzaken. Gedurende het onderzoek moesten de participanten deelnemen aan extreem uithoudingvermogensactiviteiten, zoals 24-uurs marathons en ultramarathons waarbij de participanten continu in beweging moesten blijven. Het onderzoek resulteerde in een hoop zieke participanten. Het bleek namelijk dat er giftige stoffen vrijkwamen die in de bloedbaan belandden. Met als gevolg dus een bloedvergiftiging.
Is zo vaak hardlopen wel gezond?
Niet alleen de Universiteit van Monash heeft zo zijn bedenkingen bij te veel beweging, ook andere instituten hebben hun zorg uitgesproken. Zo werd er in het Journal of the American College of Cardiology gewaarschuwd voor een te actieve levenshouding. Deense Onderzoekers van het rapport claimden dat mensen die te veel sporten uiteindelijk er op den duur niet beter van worden. Zo wees onderzoek nog verder uit dat hardlopers die vaker dan drie keer per week joggen net zo ongezond zijn als mensen die weinig-tot geen beweging hebben.
Toch claimden de Deense onderzoekers dat mensen die ongeveer 2.4 uren hardlopen per week het minste risico hebben op hart- en vaatziekten. Daarentegen hebben mensen die tussen de 2.5 en 4 uur joggen, de meeste kans op overlijden. Zo'n 66 procent van deze groep proefpersonen zou namelijk eerder te komen overlijden- en dit was een ware verassing voor de onderzoekers. Hardlopers kunnen daarom beter een parcours van een uur per keer aanhouden. Bovendien wordt het ten strengste afgeraden vaker dan drie keer per week te gaan joggen. Kortom, "Less is more".
Train vooral niet te hard
Volgens het wetenschappelijk blad American Heart Association, is het trainen van vier tot zeven dagen echt uit den boze. Hierdoor zou de kans op hart- en vaatziekten groter worden in vergelijking tot gematigde beweging. Beweging kan dus of de gezondheid bevorderen of juist tegenwerken. Een kleine groep wetenschappers gelooft er tevens heilig in dat te veel beweging uiteindelijk grote gevolgen met zich meebrengt, zoals schade aan het cardiovasculaire systeem en het immuunsysteem.
Obsessief sporten leidt tot veroudering
Nog een opmerkelijk onderzoek is dat van Aalt Bas, hoogleraar Toxicologie aan de Universiteit van Maastricht. Hij rapporteerde in zijn onderzoek dat sporten alleen goed is wanneer we dit met mate doen. Obsessief sporten zou helemaal niet goed zijn voor onze gezondheid. Hoogleraar Bas claimt namelijk dat minder beweging goed is, omdat we dan niet te veel zuurstof inademen. Zuurstof is immers schadelijk voor het lichaam, omdat het veroudering tot gevolg heeft.
De gevolgen van te veel beweging
"Des te meer je sport, hoe gezonder je wordt", aldus veel sportverslaafden onder ons. Maar (helaas?) werkt dat niet altijd zo. Een half uur beweging per dag is echter al voldoende om bepaalde aandoeningen zoals een te hoge bloeddruk of te hoog cholesterolhalte te voorkomen. Een overactieve levenshouding zou bovendien uitputting, depressie en zelfs zelfmoord als gevolg kunnen hebben. Dit heeft te maken met het feit dat we niet meer cortisol (hormonen) aan kunnen maken dan het lichaam gewend is.
Of het gedrag van mensen na dit onderzoek zou veranderen? Wetenschappers denken van niet. De echte bankliefhebbers zullen lui blijven terwijl overactieve sporters bewegen totdat ze er bij neervallen. Beide groepen blijven immers in hun eigen onschuld geloven.
Alles met mate
We kunnen dus de conclusie trekken dat te veel beweging gewoonweg slecht is voor het lichaam. Net als bij drank is het verstandig om te sporten met mate. Indien lichaamsbeweging een dwangmatig karakter krijgt, moeten we gaan oppassen. Als je onvoldoende rust neemt tijdens het sporten en niet voldoende eet, heeft dit ontzettend veel gevolgen voor het lichaam. Bovendien hebben mensen met een overactief karakter een groot risico op het krijgen van anorexia athletica. Deze geestelijke ziekte heeft uiteindelijk uitputting en de dood als gevolg. Kijk daarom kritisch naar jezelf en vraag je af of je niet overactief aan beweging doet.