Je muzieksmaak geeft inzicht in je brein

Zit je iPhone vol met Amy Winehouse liedjes? Heb je een afspeellijst speciaal toegewijd aan Metallica? De studie van David Greenberg, gepubliceerd op 22 juli 2015, toont aan dat je muzieksmaak waardevol inzicht kan verschaffen in hoe je brein informatie verwerkt. Muzikale voorkeur was al eerder gekoppeld aan leeftijd, geslacht en persoonlijkheid (bijvoorbeeld: extraverte mensen neigen meer naar pop- en dancemuziek). Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben aangetoond dat muzieksmaak een reflectie is en laat zien of een persoon meer empatisch of systematisch is. Een “empathizer” focust op de mentale en emotionele toestand van anderen, terwijl een “systemizer” liever regels en patronen in de wereld analyseert.

Het onderzoek

Jouw positie in dit denkstijl spectrum geeft een indicatie van wat je brein type is. Ben je iemand die de wereld benadert door een empathische of meer door een systematische lens? Volgens het onderzoek bepaalt deze lens naar welke muziek je getrokken wordt.

David Greenberg, de hoofdonderzoeker: “Alhoewel de muziek keuzes fluctueren in de loop der tijd, hebben we ontdekt dat de empathische vermogens en denkstijl van mensen, voorspellen wat voor muziek ze leuk vinden. In feite voorspelt je cognitieve stijl, dus of je uitblinkt in empathie of sterk bent in systemen, beter wat voor muziek je leuk vindt, dan je persoonlijkheid.”

Om het onderzoek uit te voeren hebben de onderzoekers bijna 4500 deelnemers bereid gevonden om online mee te werken aan het onderzoek door middel van de myPersonality app van Facebook en Amazon’s Mechanical Turk (MTurk). Deelnemers vulden op psychologie gebaseerde vragenlijsten in, luisterden en beoordeelden 50 muziekstukken.

De resultaten

Mensen die hoog scoren op empathie hebben typisch meer voorkeur voor muziek met weinig opwinding (lieflijke, zachte, nadenkend, teder, sensueel en warm), welke ‘droevige en depressieve’ elementen bevat en welke emotionele diepte lieten zien (relaxt en bedachtzaam). Thematisch vertaalt dit naar een softe (mellow) muzieksmaak. Qua genre kom je dan uit op: R&B, soul, softrock, adult contemporary. Meestal hebben deze mensen een afkeur voor intense muziek zoals punk, heavy metal en hardrock.

De deelnemers die meer aan de systematische kant van het spectrum zitten, neigen meer naar muziek met een hoge energie. Deze muziek bevat meer manische, sterke, sensationele en spannende elementen. Het liefste met geanimeerde en leuke attributen. In het algemeen houdt dit een voorkeur in voor intense muziek (meestal punk, heavy metal en hardrock). De onderzoekers maakten zelfs onderscheid in de muzikale elementen. Empatizers worden getrokken naar muziek met strijkers, terwijl systemizers meer van muziek houden als het dicht, luid en snel is en als er koperen blaasinstrumenten of elektrische gitaren in voorkomen.

Voorbeelden

Ben je benieuwd onder welke categorie je favoriete liedjes vallen? Onderzoekers hebben een kleine richtlijn gegeven van het type liedjes (empatisch of systematisch).

Hoog op empathisch

  • Hallelujah - Jeff Buckley
  • Come away with me - Norah Jones
  • All of me - Billie Holliday
  • Crazy little thing called love - Queen

Hoog op systematisch

  • Concerto in C - Antonio Vivaldi
  • Etude Opus 65 No 3 - Alexander Scriabin
  • God save the Queen - The Sex Pistols
  • Enter the Sandman - Metallica

Tot slot

De vraag is nu natuurlijk, werkt het ook andersom? Is het mogelijk dat door naar muziek te luisteren die hoog scoort bij empathizers, dat je je empathische vermogens kunt vergroten? Helaas beantwoordt het onderzoek deze vraag niet direct, maar het zou goed mogelijk kunnen zijn. Toekomstig onderzoek zou uit moeten wijzen welke muziekstijlen en specifieke sonische en psychologische elementen empathie bevorderen en welke elementen het juist doen afnemen. Van daaruit zou het mogelijk moeten zijn om muziektherapie te ontwikkelen die helpen om emotionele en mentale toestanden te onderwijzen. Dit zou bijzonder behulpzaam zijn voor mensen met autismespectrumstoornis (ASS)
© 2015 - 2024 Enlighted, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat muzieksmaak en wat zegt het over je?Hoe ontstaat muzieksmaak en wat zegt het over je?Iedereen kent het, je bent helemaal lyrisch over een liedje en wanneer je het eindelijk aan je vrienden laat horen krijg…
Hersengrootte en de relatie tot gedragZoogdieren hebben in vergelijking tot hun lichaam grote hersenen, maar ook tussen verschillende soorten zoogdieren zit e…
Mannelijk brein vs vrouwelijk breinZoals algemeen bekend is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen maar deze verschillen reiken veel verder dan met…
Het brein: Neocortex; zoogdierenbrein en reptielenbreinHet brein: Neocortex; zoogdierenbrein en reptielenbreinOns brein is complex en bestaat uit een aantal structuren. We onderscheiden drie lagen: de neocortex, het zoogdierenbrei…

Oogprothese (kunstoog) na chirurgische verwijdering van oogOogprothese (kunstoog) na chirurgische verwijdering van oogWanneer een oog chirurgisch verwijderd moet worden vanwege een aandoening zoals glaucoom, een trauma, een ernstige infec…
Onze reukzin is belangrijker dan we denkenOnze reukzin is belangrijker dan we denkenDe meeste mensen zouden misschien kunnen denken dat ons reukvermogen het minst belangrijk is van de vijf zintuigen (het…
Bronnen en referenties
  • http://oxfordindex.oup.com/view/10.1093/acprof:oso/9780199230143.003.0024
  • http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0131151
Enlighted (6 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.