Vroeg opstaan: voordelen en tips

Vroeg opstaan: voordelen en tips Een nachtrust van om en bij acht uur is ideaal om fris en monter aan de dag te beginnen. Niet iedereen vindt het leuk om vroeg uit de veren te zijn. Het is immers verleidelijk om na een nachtje stappen of een goede film wat langer in bed te blijven. Vroege vogels zijn in het algemeen fitter en mentaal sterker dan zij die lang blijven slapen. De slaaproutine is ook veel beter bij vroege vogels. Zij gaan dikwijls op hetzelfde uur (vroeg)slapen, waardoor ze er geen moeite mee hebben om vroeg op te staan. Zowel een slaaptekort als slaapovervloed worden als nefast beschouwd voor de gezondheid. Enkele kleine tips & tricks kunnen je helpen bij het vroeg opstaan.

Vroeg opstaan is bevorderlijk voor de gezondheid

Personen die vroeg opstaan eten gezonder. Zij die lang in bed blijven liggen, slaan soms het ontbijt over en missen zo een belangrijke maaltijd van de dag. Het ontbijt brengt immers de broodnodige voedingsstoffen die nodig zijn om vanaf het begin van de dag energierijk en gefocust te zijn. Geen ontbijt nemen zorgt ervoor dat je lichaam zich in de voormiddag al uitgehongerd voelt waarbij je al wat sneller naar ongezonde snacks zal grijpen. Ook vergroot je de kans dat je ’s middags meer zal eten dan nodig is. Bij vroege vogels gaat de mentale weerbaarheid er ook op vooruit. Het eerste uur van de dag is vaak een voorbode hoe je je de rest van de dag zal voelen. Stress ban je beter uit je leven door vroeg op te staan. ‘s Morgens hoef je je niet te veel te haasten en kan je tijd maken om ontspannen aan de dag te beginnen. Hoewel nachtraven vaak een grotere creativiteit hebben, zijn ze meer vatbaar voor depressies en andere psychologische problemen. Vroege vogels houden het ook langer vol om te sporten. Heel vroeg sporten is bovendien uitstekend voor je dieet. Een half uurtje lopen op een nuchtere maag doet de calorieën zeer vlot verbranden, met vetverbranding als gevolg. Zij die laat op de avond sporten lopen het risico – door overuren op het werk – om toch niet aan sporten toe te komen. Als laatste is de slaaproutine in vele gevallen beter bij vroege vogels dan bij late slapers. Elke dag op hetzelfde uur (vroeg) gaan slapen maakt het heel wat gemakkelijker om ook vroeg te kunnen opstaan. Een vaste slaaproutine verbetert ook de kwaliteit van de slaap. Je interne bioritme zal beter werken waardoor in slaap vallen en terug opstaan heel natuurlijk zal aanvoelen.

Bron: Dechatorn, PixabayBron: Dechatorn, Pixabay

Voordelen van vroeg opstaan

Wanneer je jong bent, ga je graag laat slapen en word je niet graag wakker voor acht uur ’s morgens. Bij het ouder worden kan je dit ook nog doen maar zal je daarbij ook zelf voelen dat je steeds minder goed omgaat met te weinig slaap. Toch blijft het vroeg uit de veren moeten iets zeer hatelijks voor velen. Misschien geraak je na een tijdje zelf overtuigd van de voordelen om toch vroeg op te staan.

Een vlotter woon-werkverkeer

Werknemers die heel vroeg vertrekken naar het werk, hebben minder kans om in de file te staan. Vroeg opstaan, kan dus heel wat fileleed vermijden. Als je vroeg aan de slag gaat, dan kan je heel waarschijnlijk ook buiten de spitsuren al terug huiswaarts keren.

Beter functioneren en productiever

Wetenschap heeft aangetoond dat je hersenen het best functioneren in de vroege uurtjes. Ook de productiviteit komt de vroege vogels ten goede. Als je heel vroeg aankomt op het werk, dan is de kans groot dat er nog niet al te veel collega’s zijn, waardoor je een aantal zaken kan afwerken zonder gestoord te worden.

De wereld is (heel even) van jou

Niets is er zo zalig om heel vroeg uit de veren te zijn en buiten het gevoel te hebben dat de wereld even van jou is. Heel vroeg in de ochtend rijden er nu eenmaal minder auto’s, minder treinen en is er quasi geen lawaai op straat. Genietend naar de prachtige zonsopgang op een mooie zomerdag kijken, geeft je de moed om stevig de dag in te zetten. Zo is de wereld toch een heel klein beetje van jou.

Vier tips om op tijd uit bed te geraken

Enkele tips om vroeg en goedgeluimd uit bed te stappen kunnen helpen om aan de verleiding te weerstaan om nog even in het warme bed te blijven liggen.
  • Een goede nachtrust duurt om en bij acht uur. Indien je dus vroeg wil opstaan, moet je dus ook vroeg gaan slapen. Steeds op hetzelfde uur opstaan, bevordert je slaaproutine. Een vaste slaaproutine zorgt ervoor dat je fris en monter opstaat.
  • Eenmaal je de wekker hebt horen afgaan, sta je op. Geef niet toe aan de verleiding om nog vijf minuutjes in bed te blijven. Ook een aangename wekkertune kan je humeur ’s morgens positief beïnvloeden. De wekker ver van het bed plaatsen verplicht je om toch op te staan.
  • Een beetje licht in de slaapkamer zorgt ervoor dat je lichaam ‘s morgens zelf aanvoelt dat het bijna tijd is om op te staan. Een streepje licht tussen de gordijnen laten is dus een aanrader.
  • Drink alvorens je gaat slapen twee glazen water. Hierdoor moet je tegen de tijd dat je wakker zou worden naar het toilet. Kijk voor jezelf welke hoeveelheid voor jou het beste is. Als je immers teveel water zou drinken, dan word je midden in de nacht wakker. Bij te weinig water, blijf je gewoon doorslapen.

Te veel slapen is even ongezond als een slaaptekort

In een prestatiegerichte en stressvolle maatschappij hebben veel mensen er moeite mee om aan voldoende slaap te komen. Het vluchtige leven heeft hier veel mee te maken. Te veel slaap echter is ook ongezond voor je lichaam. Dezelfde klachten kunnen immers ontstaan dan bij een slaaptekort. Zowel slaaptekort als slaapovervloed kan aanleiding geven tot het krijgen van diabetes en hart- en vaatziekten. Lang slapen verstoort eveneens het bioritme van het lichaam en ontregelt geheugenfuncties. Je doet er dus best aan om te streven naar een gemiddelde slaapduur van acht uur per nacht.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slapen: Goede nachtrust door een regelmatig slaapritmeSlapen: Goede nachtrust door een regelmatig slaapritmeEen goede nachtrust is belangrijk om je overdag goed te voelen. De effectiviteit van je slaap wordt verhoogd door een re…
Waarom is opstaan zo moeilijk?De wekker gaat.. nog even uitstellen. Na vijf minuten druk je nog eens die vervelende wekker uit. Waarom was je nou ook…
Hulp bij vroeg opstaanHulp bij vroeg opstaanVeel mensen hebben moeite met vroeg opstaan. Als de wekker gaat willen ze het liefst nog niet ontwaken, ze vinden het no…
Vroeg opstaan, voor veel mensen een struikelblokVroeg opstaan, voor veel mensen een struikelblokIedereen kent ongetwijfeld het moment wanneer je geniet van een welverdiende nachtrust als plots de wekker afgaat. Je ve…

De slimme vijftigplusserDe slimme vijftigplusserWanneer we het hebben over de geestelijke capaciteit van oudere mensen, hebben we het meestal over het achteruit gaan va…
Weggezakt in een moeras – wat nu?Weggezakt in een moeras – wat nu?Kopje onder gaan in drijfzand of in een moeras is geen fabeltje uit een avonturenfilm. Door de jaren heen zijn veel mens…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Goodrob13, Flickr (CC BY-2.0)
  • Gezondheidsnet.nl, http://www.gezondheidsnet.nl/slapen/vroeg-opstaan-zo-lukt-het-wel, 3 augustus 2015
  • Goedetengezondleven.nl, http://goedetengezondleven.nl/voordelen-vroeg-opstaan/, 3 augustus 2015
  • Demorgen.be, http://www.demorgen.be/wetenschap/8-tips-voor-wie-graag-vroeger-zou-willen-opstaan-a2228657/, 3 augustus 2015
  • Gezondblog.nl, https://www.gezondblog.nl/vroeg-opstaan-gezond/, 3 augustus 2015
  • Afbeelding bron 1: Dechatorn, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.