Vroeg opstaan, voor veel mensen een struikelblok

Vroeg opstaan, voor veel mensen een struikelblok Iedereen kent ongetwijfeld het moment wanneer je geniet van een welverdiende nachtrust als plots de wekker afgaat. Je verzet de wekker enkele minuten en denkt nog even na te genieten in bed om dan tot de constatering te komen dat je je hebt overslapen. Voor veel mensen zal dit heel bekend in de oren klinken, net als het schuldgevoel dat hiermee gepaard gaat omdat een groot deel van de dag verloren is gegaan want vroeg opstaan heeft effectief heel wat voordelen. Er zijn heel wat redenen waarom het zo moeilijk is om vroeg op te staan maar gelukkig bestaan er enkele eenvoudige tips waardoor vroeg opstaan een fluitje van een cent wordt.

Belang van vroeg opstaan

  • Je hebt meer tijd die je kan besteden aan activiteiten en andere zaken die je graag doet.
  • Je bent op tijd voor belangrijke afspraken zoals school en werk.
  • Het is een van de kwaliteiten die succesvolle mensen hebben.
  • Je hoeft je niet altijd te haasten om ergens op tijd te geraken waardoor je ís morgens meer tijd hebt om je beter voor te bereiden en dus de kans dat je iets vergeet kleiner wordt.
  • Ochtendmensen kunnen belangrijke opdrachten reeds vroegtijdig aanvatten omdat ze dan heel actief zijn.

Waarom is zo moeilijk om vroeg op te staan?

Laat gaan slapen

De meeste mensen gaan vrij laat slapen ondanks het besef dat ze ís morgens vroeg uit de veren moeten. Meestal komt dit doordat ze gewoon niet moe genoeg zijn om reeds vroeg naar bed te gaan. Wanneer mensen ís avonds thuis komen van het werk zijn er nog heel wat huishoudelijke taken die vervuld moeten worden zoals koken, wassen, strijken, kinderen verzorgen. Anderen werken dan weer graag nog wat verder thuis om die belangrijke deadline te halen. Hierdoor vliegen de uren snel voorbij en heeft het lichaam niet de kans gekregen om tot rust te komen. Ook bepaalde activiteiten zoals computer, tv kijken, sociale contacten onderhouden via de smartphone leiden ertoe dat je geest constant gestimuleerd wordt waardoor je dus niet de behoefte hebt om te gaan slapen hoewel het reeds tegen middernacht is.

De wekker afzetten

Wanneer de wekker vroeg in de morgen afgaat hebben de meeste mensen de neiging om deze meteen uit te zetten. Het is immers het meest irritante geluid dat je ís morgens vroeg kan ervaren, een roep naar je dagelijkse plichten, verantwoordelijkheden en activiteiten. Moest de wekker afgaan op een mooie zondagmorgen waarop je geen verplichtingen hebt zal je dit geluid minder verafschuwen dan op een doordeweekse morgen.

Gebrek aan motivatie

Mensen stellen zich ook wel eens de vraag,''Waarom zou ik vroeg wakker? ''. Ze zien het nut niet in van vroeg opstaan en hebben dus ook geen motivatie om dit dagelijks te doen. Deze motivatie is essentieel en werkt als brandstof om die grote stap uit bed te kunnen zetten. De motivatie om te eten, te drinken en te ademen komt spontaan en vraagt dus weinig of geen motivatie, Vroeg opstaan werkt tegengesteld. Ons lichaam zal vroeg in de morgen nood hebben om verder te slapen. Er is dus wel degelijk een motivatie nodig om hiertegen in te gaan en die stap te zetten.

Tips om vroeg op te staan

Confrontatie met je luiheid

Maak een takenlijst van de dingen die je hebt uitgesteld en hang ze boven je bed. Belangrijke taken uitstellen is een slechts gewoonte en vergt dus een harde aanpak. Een takenlijst met deze uitgestelde zaken zal je vanaf je wakker wordt confronteren met je luiheid waardoor je toch een goede motivatie hebt om snel uit bed te komen en te werken aan deze lijst.

Plaats de wekker niet naast bed

Het lijkt misschien raar om de wekker niet naast je bed te zetten maar het werkt heel effectief. Wanneer je wekker op een afstand van je bed staat waar je hem nog wel kan horen maar niet kan aanraken verplicht je jezelf om uit bed te komen wanneer het alarm afgaat. Je zou achteraf natuurlijk even goed terug in bed kunnen kruipen maar doordat je je reeds hebt verpaatst zal het bloed terug door je slaperige lichaam worden gepompt waardoor opstaan een koud kunstje wordt.

Slaap met raam en gordijnen open

Zonlicht in de ochtend kan pijnlijk maar eigenlijk is het de ideale manier om goed wakker te worden. Het zonlicht zal voorkomen dat je terug in slaap valt en door de frisse ochtendbries ben je op slag wakker.

Kies een wekker met een irritant geluid en zonder snooze functie

Uiteraard verschilt de perceptie van geluid van mens tot mens maar er zijn wekkertonen die zo schel en luid klinken dat iedereen er wel een hekel aan heeft om dit ís morgens te moeten aanhoren. Stel dergelijk geluid in als alarmtoon aan het hoogste volume. Je zal merken dat je door de schok van de eerste alarmtonen wel klaarwakker zal zijn.

Kies bovendien een wekker zonder snooze functie of de-activeer deze functie op je gsm. Dit is namelijk je grootste vijand als het aankomt op tijdig opstaan. Iedereen weet natuurlijk dat eens je begint te snoozen voor enkele minuten, er snel een uur gepasseerd kan zijn.

Ga vroeg naar bed

De meest essentiële en gemakkelijke manier om vroeg te kunnen opstaan is uiteraard door vroeg te gaan slapen. Je lichaam heeft voldoende slaap nodig om de volgende dag actief te kunnen functioneren. Vroeg naar bed gaan geeft je een fris gevoel in de morgen waardoor je je doorheen de dag veel actiever en minder moe zult voelen.

Koffie

Men beweert wel dat koffie vele nadelen heeft voor de gezondheid maar het blijft het meest effectieve middel om de slaap uit het lichaam te krijgen en actief de dag te kunnen starten. Let er wel op om enkel koffie te drinken wanneer je het echt nodig hebt. Te veel koffie kan leiden tot gewenning waardoor het effect op het lichaam veel minder wordt en het dus geen enkel nut meer heeft. Voor mensen die geen koffie drinken is zwarte thee of een glas koud water een iedaal alternatief.

Vermijd nachtelijke verslavingen

Surfen op het internet, spelen van video games, tv kijken, boeken lezen en vele andere activiteiten kunnen een nachtelijke verslaving worden. Vermijd dus dergelijke zaken wanneer je voelt dat je slaperig wordt. Je hersenen zullen immers terug gestimuleerd worden waardoor het gevoel van slaperigheid verdwijnt en het dus veel moeilijker wordt om de slaap te kunnen vatten wanneer je wilt slapen. Vermijd ook roken en gebruik van alcohol net voor het slapen gaan. Dit zijn stimulerende middelen die een negatief effect hebben op je slaap.

Plan je ochtend

Denk maar aan je schooltijd wanneer je vroeg moest opstaan voor een examen, hoe gemakkelijk dit verliep omdat je ergens naar uitkeek en wel verplicht was om vroeg op te staan. Probeer daarom zoveel mogelijk activiteiten ís morgens in te plannen, zaken die dagelijks moeten gebeuren maar je meestal uitstelt tot ís avonds. Je zal merken dat je hierdoor veel meer tijd hebt voor jezelf en familie en vrienden wanneer je ís avonds thuis komt van het werk.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulp bij vroeg opstaanHulp bij vroeg opstaanVeel mensen hebben moeite met vroeg opstaan. Als de wekker gaat willen ze het liefst nog niet ontwaken, ze vinden het no…
Waarom is opstaan zo moeilijk?De wekker gaat.. nog even uitstellen. Na vijf minuten druk je nog eens die vervelende wekker uit. Waarom was je nou ook…
Wat te doen tegen een ochtendhumeurWat te doen tegen een ochtendhumeurUit onderzoek blijkt dat vrouwen meer last hebben van een ochtendhumeur dan mannen. Een ochtendhumeur krijgt men als men…
Gaap...krijgt u de juiste slaap?Gaap...krijgt u de juiste slaap?Als de wekker om zes uur ís ochtend afloopt, bent u er dan zo eentje die vrolijk en wakker het bed uitspringt? Die na he…

Wat is het verschil tussen echt en nep lachen?Je lacht wanneer je iets grappig of leuk vindt. Wanneer je op de foto moet of wanneer je beleefd lacht omdat het moet. J…
Zelfgenezing door te tekenen en te schilderenLevensbedreigend ziek worden kan iedereen overkomen. Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke manier om hiermee om te ga…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Security, Pixabay
  • http://www.gezondheidsnet.nl/slapen/vroeg-opstaan-zo-lukt-het-wel
  • http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2228657/2015/02/23/8-tips-voor-wie-graag-vroeger-zou-willen-opstaan.dhtml
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.