Wat is het verschil tussen echt en nep lachen?
Je lacht wanneer je iets grappig of leuk vindt. Wanneer je op de foto moet of wanneer je beleefd lacht omdat het moet. Je lacht echt of je lacht nep. Een andere naam voor de nep lach is de Pan Am lach, vernoemd naar de stewardessen van de vliegmaatschappij Pan American World Airways. De stewardessen aan boord hadden altijd een nep lach op hun gezicht!
We hebben verschillende redenen om te lachen, bijvoorbeeld omdat we ons aan willen passen, om beleefd over te komen of omdat we simpelweg iets grappig vinden. Maar is die lach wel altijd echt?
Wat is een echte en wat is een nep lach?
Met nep lachen wordt bedoelt dat iemand een lach nabootst, gewoon om beleefd te zijn of omdat je goed op de foto wilt staan. Onder echt lachen verstaan we dat diegene die lacht ook echt iets grappig vind. In de 19e eeuw ontdekte Guillaume Duchenne dat de spieren rondom de ogen samentrekken tijdens het echt lachen, daarom wordt een oprechte lach ook wel de Duchenne-lach genoemd.
Een andere naam voor de nep lach is de Pan Am lach, vernoemd naar de Pan American World Airways. Die naam kreeg hij, omdat de stewardessen aan boord van de vliegtuigen altijd een gemaakte lach op hun gezicht hadden.
Spieren
Er worden verschillende spieren gebruikt bij het lachen. Maar welke spieren gebruik je bij het echt lachen?
Musculus risorius
De musculus risorius wordt ook wel de lachspier genoemd. Door deze spier worden de mondhoeken opzij getrokken en ontstaat dus een lach. Er ontstaat alleen een echt lach als de volgende twee genoemde spieren zich ook aanspannen. Is dat niet het geval, dan is er te spreken van een nep lach. In de afbeelding hiernaast is de lachspier aangegeven met de pijl.
Musculus orbicularis oculi
De musculus orbicularis oculi, oftewel de oogkringspier, ontsluit het oog en tijdens het lachen trekt deze zich samen waardoor er lachrimpels ontstaan. De lachrimpels worden ook wel kraaienpootjes genoemd. Als iemand een nep lach opzet, spant deze spier zich niet aan en ontstaan er dus geen lachrimpels. Onder andere op deze manier is de echte lach van de nep lach te onderscheiden.
Musculus zygomaticus major
De musculus zygomaticus major (grote jukbeenspier) is een spier die de lippen en mondhoeken omhoog trekt. Hierdoor ontstaat al bijna een lach. Zonder deze spier en de oogkringspier (dus alleen werking van lachspier) valt er te spreken van een neplach. In afbeelding 3 is de grote jukbeenspier aangegeven in het rood.
Wat is het verschil in gebruik van spieren?
Het verschil tussen het gebruik van spieren bij een echte en een neppe lach is dat je bij een echte lach alle bovenstaande 3 spieren gebruikt. In tegenstelling tot een neppe lach, waarbij je alleen de grote jukbeenspier en de lachspier gebruikt.
Is er een verschil in hersenactiviteit?
Nep lachen ziet er bijna hetzelfde uit als echt lachen, maar is er ook een verschil in iets wat je met het oog niet kan zien? Jazeker. Uit hersenscans blijkt dat er bij nep lachen geen activiteit plaatsvindt in de emotionele hersenen of in de hersenstam. Bij een neplach is de activiteit beperkt tot de hersenschors. Met de hersenschors sturen we onze willekeurige gezichtsuitdrukkingen.
Hoe kan de neplach van de echte lach herkennen?
Tijdens het lachen wordt de circulaire oogspier geactiveerd. Die spier ligt rondom het oog. Het onderste gedeelte van deze spier kan de mens bewust samentrekken. Slecht een klein aantal mensen kan het bovenste gedeelte van de spier bewust samentrekken. Doordat hierdoor de ogen niet ‘mee lachen’ kun je door naar de ogen te kijken een echte van een neppe lach onderscheiden.
© 2015 - 2024 Remembertolaugh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lachen is gezondLachen geeft je een goed gevoel, breekt het ijs, versterkt het immuunsysteem. Er bestaan verschillende soorten lachen, v…
Bronnen en referenties
- http://www.exo.science.ru.nl/bronnen/biologie/lachen.html