Spieren om te lachen of lachspieren

Spieren om te lachen of lachspieren Lachen is gezond. Niet alleen voelen we ons gelukkiger en energieker, we kijken ook positiever tegen problemen aan. Zelfs een neplach kan dat gevoel al veroorzaken. Om die reden wordt er vaak lachtherapie toegepast. Maar lachen zorgt ook voor een beter immuunsysteem. Zelfs tumorcellen worden opgeruimd tijdens het lachen, hoewel dit vaak niet voldoende blijkt om kanker te voorkomen of zelfs maar te genezen. Om te lachen maken we gebruik van verschillende gelaatsspieren. De lachspier is de belangrijkste en zorgt voor de lach. Andere spieren doen alleen mee wanneer het een echte lach betreft.

Lachen is gezond

Een veel gehoorde uitspraak: lachen is gezond? Maar waarom is dit gezond? Allereerst wordt je vrolijk van lachen. Tijdens een lachbui wordt het hormoon endorfine aangemaakt. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van geluk en tevredenheid en werkt bovendien pijnstillend. Zelf een neplach zorgt voor de aanmaak van endorfine. Om die reden wordt er steeds meer aan lachtherapie gedaan.

Lachen werkt aanstekelijk. Wanneer één persoon hartelijk moet lachen, lachen we automatisch mee. Sommige mensen krijgen tranen van het lachen. Dit komt omdat lachen en huilen twee emoties zijn die heel dicht bij elkaar liggen. Veel mensen voelen zich na een lachbui ontspannen of juist energiek.

Mensen die regelmatig lachen hebben een beter werkend immuunsysteem. Ze zijn niet alleen minder vaak of langdurig ziek, maar kijken ook positiever tegen problemen aan, Daarnaast is bekend dat mensen met een sombere stemmig vaker ziek zijn, omdat hun immuunsysteem onderdrukt wordt.

Hoeveel spieren heeft een gezicht?

Het gezicht kan zeer veel uitdrukkingen maken. Er zijn ruim 7.000 gelaatsuitdrukkingen beschreven. We kennen zes basisuitdrukking, waaronder woede, angst, vrees, verbazing, pret en verdriet. Deze basisuitdrukkingen of basisemoties zijn universeel, dit wil zeggen dat ze in ieder volk, geloof of stam herkenbaar zijn.

Het gezicht bevat tientallen spieren. Zo bevindt zich rondom de ogen een sluitspier. Deze trekt samen wanneer we de ogen dichtknijpen. Maar het zijn niet diezelfde sluitspieren die de ogen weer openen: dat doen tegengestelde spieren. Spieren die op deze manier samenwerken noemen we antagonistische paren. De oogbollen bewegen continue. Vaak merken we dit niet, omdat de bewegingen zeer klein zijn. Bovendien gebeuren deze bewegingen onbewust. De oogbollen worden aangestuurd door zes paar spieren.

Langs de neus bevinden zich ook spieren. Deze zorgen ervoor dat we de lip op kunnen trekken en de neusvleugels kunnen spreiden. Vooral boosheid zorgt voor wijdere neusvleugels.

Net als bij de ogen bevat de mond ook een sluitspier. Deze zorgt ervoor dat de mond zich opent. Zeven spieren laten de mond bewegen en zorgen voor voor de uitdrukkingen. Daarnaast hebben we nog kinspieren, wangspieren en kaakspieren. De kaakspieren zijn zeer sterk en kunnen een kracht tot 90 kilo uitoefenen. Dit lijkt veel, maar wist je dat bepaalde hondenrassen met hun kaakspieren een bijtkracht van 1.000 kilo kunnen halen?

Met welke spieren lachen we?

Lachen doe je met je mond. Maar tijdens het lachen zijn er veel meer spieren die meewerken. De grote jukspier is een belangrijke spier tijdens het lachen. Deze zorgt ervoor dat de mondhoeken naar boven getrokken worden, wat een glimlach veroorzaakt. De kleine jukspier trekt de mondhoeken juist naar achteren tijdens het lachen. De wangspier trekt niet alleen de mondhoeken naar achteren, maar maakt de wangen glad.

De lachspier is de spier die voor een echte lach zorgt. Deze spier trekt de mondhoeken opzij en zorgt zo voor de lach. De spier werkt samen met de andere mondspieren, waardoor er een echte lach ontstaat. De neplach wordt alleen veroorzaakt door de lachspier te gebruiken. Bij een neplach zien we wel een lach maar doet de rest van het gezicht niet mee. Mensen die een echte lach produceren stralen helemaal. Hun ogen bijvoorbeeld lachen mee door de typische rimpeltjes. De lachspier is dus de spier die we echt nodig hebben om te lachen.

We gebruiken de lachspier vaak om iemand te groeten met een glimlach, of we lachen ermee uit beleefdheid. Soms voelen we ons juist angstig of verdrietig maar willen dit achter een lach verbergen. Ook onzekerheid wordt vaak weggelachen. Voor al deze dingen wordt de lachspier gebruikt. Maar een geoefend oog ziet dat het hier niet om een echte lach gaat.

In totaal gebruiken we 15 gelaatsspieren om te lachen. Huilen is een emotie die meer moeite kost: hierbij gebruiken we ruim 100 spieren. Er wordt daarom vaak gezegd dat lachen niet alleen gezonder is, maar ook voor meer ontspanning zorgt. Toch hebben we emoties niet altijd in de hand.

Verslaafd aan lachen

Lachen werkt verslavend. Zo worden we meer aangetrokken tot mensen die vaak lachen, en stoten we onbewust de chagrijnige mensen af. Lachende mensen werken aanstekelijk op ons, waardoor we ook gaan lachen. Wanneer de lachspieren worden aangetrokken, gaat er een signaal naar de hersenen. Deze krijgen door dat er gelachen wordt, en maken de stof endorfine aan. Deze stof zorgt voor een geluksgevoel en werkt pijnstillend. Omdat de hersenen graag 'blij' zijn, lachen we graag. Het maakt hierbij niet uit of het een neplach of een echte lach is. Endorfine wordt aangemaakt wanneer de lachspier wordt aangetrokken. Ook al doen de andere spieren niet mee.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bof bij kinderen, parotitis epidemicaBof bij kinderen, parotitis epidemicaBof wordt ook wel parotitis epidemica genoemd. Het is een ontsteking van de oorspeekselklier. Deze klier bevindt zich vo…
Knobbeltje voor het oor: verwijderen gezwel oorspeekselklierKnobbeltje voor het oor: verwijderen gezwel oorspeekselklierVoor een goede vochtigheid en hygiëne in de mond zorgen klieren voor speekselaanmaak. De grootste klier zit bij het oor…
Voeding voor spierenVoeding voor spierenVoor gezonde spieren is voedsel van essentieel belang. Geef je spieren een boost met al het onderstaande eten voor nog m…
Alles wat je moet weten over spierpijnHet is gezond om regelmatig te gaan sporten. Zo blijven we fit en op gewicht. Of kunnen we zelfs de nodige kilo’s afvall…

De pil en antibioticaDe pil en antibioticaGebruik je de pil en antibiotica, bijvoorbeeld tegen een blaasontsteking of een keelontsteking? Het kan dan zijn dat de…
Invloed van dierlijk gif op het menselijk lichaamGevaarlijk of niet, gif is een wonder van moeder natuur. Dit gif wordt door dieren gebruikt op verschillende manier afha…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Endorfine
  • https://soledadmorena.wordpress.com/2013/01/23/basis-emoties
  • http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=672
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.