De pil en antibiotica

De pil en antibiotica Gebruik je de pil en antibiotica, bijvoorbeeld tegen een blaasontsteking of een keelontsteking? Het kan dan zijn dat de werking van de pil is verminderd. Dit betekent dat je alsnog zwanger kunt raken, ook al slik je de pil op de goede momenten. Om dit te voorkomen, is het slim om te weten hoe antibiotica de werking van de pil teniet kunnen doen.

Antibioticakuur en de pil

Er is weinig grootschalig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van de pil tijdens een antibioticakuur. Wel zijn er veel kleine studies verricht. Die wijzen erop dat de werkzame stoffen in de pil sneller afgebroken worden door het lichaam op het moment dat je antibiotica gebruikt.

Als je antibiotica slikt die diarree kunnen veroorzaken, ben je door de diarree al minder of niet beschermd door de pil.

Dit is niet bij alle antibiotica het geval. Onderstaande lijst geeft de namen van antibiotica die de werking van de pil kunnen verminderen:

 • rifampicine
 • rifabutine

Onderstaande antibiotica stonden ooit op de 'onveilige' lijst maar er is nog niet genoeg onderzoek gedaan om ze compleet als veilig te bestempelen (en ook niet als onveilig):
 • minocyclin
 • oxytetracycline
 • penicilline

Er zijn ook veilig geteste antibiotica:
 • demulen
 • ampicilline
 • temafloxacin
 • oflaxinen ciprofloxacin
 • doxycycline +
 • tetracycline *
 • amoxicilline *

+ Van doxycycline is bekend dat proefpersonen grote verschillen lieten zien in de hormoonlevels. De wisselwerking met de pil maakt de pil misschien niet minder effectief, maar je kunt er wel nadelige effecten van ervaren.

* Deze twee antibiotica worden sinds 2011 als veilig beschouwd als zij samen met de pil worden geslikt.

Omdat de pil (of dit nu de Yasmin is, de Microgynon of een andere pil) oestrogeen bevat en antibiotica hierop invloed kunnen hebben, maakt het merk of het soort pil dat je gebruikt weinig verschil voor de werking tijdens een antibioticakuur. Als de werking van de pil door antibiotica vermindert, vermindert deze bij alle soorten pillen. Met een lichte pil (minder hormonen) zul je hier echter meer risico door lopen.

De pil en antibiotica tegen blaasontsteking

Tegen een blaasontsteking kun je diverse antibiotica slikken.

 • Nitrofurantoïne - bij eenvoudige en bij veelvoorkomende blaasontstekingen.
 • Fosfomycine - gebruikelijk.
 • Trimethoprim - wordt gebruikt als je meerdere keren per jaar een blaasotsteking hebt.
 • Tetracycline zoals doxycycline, minocycline en tetracycline.
 • Amoxicilline zoals amoxicilline of amoxicilline in combinatie met clavulaanzuur.
 • Cefalosporine, zoals cefotaxim, cefuroxim en cefalexine (als niets anders werkt).

Je dient op de verpakking te controleren om welke soort antibiotica het gaat. Ook de bijsluiter kan extra informatie geven.

De pil en antibiotica tegen keelontsteking

Tegen keelontsteking kunnen de volgende antibiotica worden voorgeschreven:

 • Penicilline zoals feneticilline, fenoxymethylpenicilline en amoxicilline met clavulaanzuur.
 • Macrolide zoals azitromycine, claritromycine en erytromycine.
 • Tetracycline zoals doxycycline, minocycline en tetracycline.
 • Cefalosporine zoals cefaclor, cefalexine, ceftibuten en cefuroxim.

Je dient, net als bij alle antibiotica, op de verpakking te controleren om welke soort het gaat. Ook de bijsluiter kan extra informatie geven.

Wat kun je doen?

Als je om wat voor reden dan ook een antibioticakuur moet afmaken en je slikt tegelijkertijd de pil, dan kun je beter zorgen voor condooms als je toch seks wilt hebben. Je bent dan in elk geval beschermd tegen een zwangerschap.

Vanaf wanneer is de pil weer veilig?

De kans is klein dat je tijdens een antibioticakuur zwanger raakt als je de pil slikt. Toch bestaat de kans, en die kent de volgende risicoperiodes:
 • de start van de antibioticakuur
 • tijdens de antibioticakuur
 • tot twee weken na het voltooien van de antibioticakuur

Ben je dus klaar met je kuur, dan werken de antibiotica nog tot twee weken door in je lichaam. Ook in die periode is de pil verminderd werkzaam.

Als je je zorgen maakt om de werking van de pil in combinatie met antibiotica, vraag dan advies aan de huisarts. Hij of zij kent de wisselwerking van jouw pil en de antibioticakuur die je volgt.

De pil doorslikken, ongestelheid en antibiotica

Je kunt op drie manieren omgaan met je pilstrip en het gebruik van antibiotica. Tijdens je kuur kon je het volgende doen:

 1. Je ongesteldheid 1-7 dagen uitstellen - Je maakt je strip af en je voltooit je antibioticakuur. Slik 7 pillen door na afloop van de kuur (bij tweefasenpil en driefasenpil doorgaan met pillen van de laatste fase). Hiermee stel je je ongesteldheid 1 tot 7 dagen uit.
 2. Je ongesteldheid 3 weken uitstellen - Als je strip op is, ga je gelijk door met een nieuwe strip van de pil. Je ongesteldheid wordt uitgesteld, maar houd er rekening mee dat je kans hebt op doorbraakbloedingen.
 3. Je ongesteldheid niet uitstellen - Gebruik de pil zoals je gewend bent.

In alle drie de gevallen moet je tijdens en na de kuur oppassen met seks (dus condooms gebruiken of aan geheelonthouding doen) als je niet zwanger wilt raken.
© 2015 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antibiotica, en de werking ervanAntibiotica, en de werking ervanAntibiotica hebben onze levens drastisch veranderd. Door de antibiotica zijn ernstige ziekten, die vroeger dodelijk ware…
Oorzaken voor verminderde werking van de pilOorzaken voor verminderde werking van de pilDe pil is een zeer betrouwbare anticonceptie methode. Toch zijn er situaties waarin de werking van de pil minder is. Fac…
Alcohol vaak toegestaan bij antibioticakuurAlcohol vaak toegestaan bij antibioticakuurIn welke mate verdragen antibiotica en alcohol elkaar? Het is namelijk een misverstand dat een enkel wijntje of biertje…

De zee in een schelp horenDe zee in een schelp horenSoms zijn de meest prachtige schelpen langs het strand te vinden. Nederland heeft vaak kleine schelpen, maar elders in E…
Spieren om te lachen of lachspierenSpieren om te lachen of lachspierenLachen is gezond. Niet alleen voelen we ons gelukkiger en energieker, we kijken ook positiever tegen problemen aan. Zelf…
Bronnen en referenties
 • https://scholar.google.nl/scholar?q=contraception+and+antibiotics&hl=en&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ei=pvcHVYD4OYatU7ibgLgN&ved=0CB4QgQMwAA
 • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Klachten___ziektes/Aandoeningen/Blaasontsteking.aspx?mId=10701&rId=38
 • http://www.medicalfacts.nl/2011/12/08/de-pil-met-antibiotica-geen-interactiesignaal-meer/
 • https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080219140554AAd9VpE
Reacties

Frauke, 01-02-2018
Hallo,

Heeft het gebruik van antibiotica Amoclane invloed op de werking van de pil?

Groetjes,
Frauke Reactie infoteur, 05-02-2018
Hoi Frauke, dit kun je het beste opzoeken in de bijsluiter van Amoclane. Weet je het niet zeker, dan zou je er het beste vanuit kunnen gaan dat de werking inderdaad verminderd is (en dus andere voorbehoedsmiddelen gebruiken).

Lotte, 22-06-2016
Hallo

Is de antibiotica Azitromicyne en de pil betrouwbaar? Of is de pil dan minder veilig?

Groetjes
Lotte Reactie infoteur, 27-06-2016
Dag Lotte, als je in de gebruiksaanwijzing van Azitromicyne kijkt, moet dit erin vermeld staan. Je zou anders voor de zekerheid je huisarts of degene die je de pil heeft voorgeschreven de vraag kunnen stellen. Het kan namelijk ook samenhangen met welke pil je gebruikt. Succes!

Ano, 17-02-2016
Is het antibiotica clarithromycine veilig in combinatie met pil? Reactie infoteur, 18-02-2016
Dag Ano,

De bijsluiter waarschuwt dat de werking van de pil kan worden beïnvloed door clarithromycine. Voor de zekerheid kun je tijdelijk extra voorzichtig zijn met seks. Gebruik bijvoorbeeld tijdelijk een condoom.

Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.