Invloed van dierlijk gif op het menselijk lichaam

Gevaarlijk of niet, gif is een wonder van moeder natuur. Dit gif wordt door dieren gebruikt op verschillende manier afhankelijk van het soort dier. Sommigen gebruiken het ter verdediging terwijl het voor andere dieren een hulpmiddel is om een prooi te vangen. Een cobra bijvoorbeeld zal gif gebruiken als bescherming tegen potentiële bedreigingen maar zal het ook gebruiken om zijn prooi te doden. Slangen zijn echter niet de enige dieren die gif gebruiken. Er zijn immers ook dieren in onze directe omgeving die deze stof gebruiken als natuurlijk afweermiddel zoals spinnen, kikkers, vissen, slakken, kwallen, wespen en bepaalde soorten bacteriën.

Soorten gif

Dieren die gif produceren bezitten daarvoor specifieke klieren die het gif afscheiden via tanden, stekels en angels. Naast verdedigingsmiddel of hulpmiddel voor het vangen van prooien fungeert dit gif ook als essentiële stof in het spijsverteringsproces. Er bestaan verschillende soorten gif maar hieronder volgen de drie grootste categorieën:

Neurotoxine

Het medische voorvoegsel 'neuro' verwijst naar de zenuwen van het lichaam en toxine staat uiteraard voor gifstof. Het gif neurotoxine zal dus, zoals de naam reeds vertelt, het zenuwstelsel aantasten. Na aanraking met dit gif zullen ademhalings- en hartproblemen opduiken welke gepaard kunnen gaan met spierkrampen, braken, verlamming en convulsies. Het doel van dit gif bij het vangen van een prooi is zijn verlammende werking op de longen en het hart van de prooi.

Hemotoxine

Het medische voorvoegsel ‘hemo' verwijst naar het bloed en zoals eerder vermeld staat toxine voor gifstof. Deze stof heeft vooral betrekking op het bloed en de weefsels in het lichaam. Hemotoxine heeft het vermogen om bloedcellen en lichaamsweefsels af te breken en zal dus een invloed h hebben op de vitale organen van het lichaam. Aanraking met hemotoxine zal vaak leiden tot hevige interne bloedingen.

Cytotoxine

Het medische voorvoegsel 'cyto' verwijst naar de lichaamscellen. Deze gifstof veroorzaakt een spontane afsterving van lichaamscellen waardoor het vocht en inhoud van de cellen in het lichaam zal terecht komen met zwellingen en ondraaglijke pijnen tot gevolg. Ook zal er mogelijk ernstige schade ontstaan aan lichaamsorganen en andere structuren.

Invloed op het menselijk lichaam

Wanneer het gif het menselijk lichaam binnendringt zal dit, afhankelijk van het soort gif, een invloed hebben op specifieke gebieden van het lichaam.

Bloedcellen in het lichaam

Hemotoxisch gif is eigenlijk een misleidende term aangezien dit gif niet enkel schadelijk is voor rode bloedcellen maar ook een vernietigend effect heeft op lichaamsweefsels.

In eerste instantie zal deze toxine gericht zijn op het vernietigen van bloedcellen en op het aantasten van het stolvermogen van het bloed. Opdat bloed voldoende zou kunnen stollen moeten zowel fibrinogeen als bloedplaatjes aanwezig zijn. Hemotoxine zal fibrinogeen verwijderen en de bloedplaatjes vernietigen waardoor er niet enkel interne bloedingen zullen ontstaan in het lichaam maar ook belangrijke weefsels en organen zullen worden beschadigd. Op termijn kan dit leiden tot hart-, lever-, nierfalen en zelfs hersenbloedingen wat meestal zal resulteren in het overlijden van het slachtoffer.

Wanneer een persoon in contact komt met hemotoxisch gif zullen er aanvankelijk geen symptomen worden ervaren. Pas na twee uur zal er misselijkheid, verwardheid en hoofdpijn opduiken. De interne bloedingen zullen ook leiden tot bloedingen uit lichaamsopeningen. Na injectie van dit gif kan de dood optreden na 24-72 uur en zal gepaard gaan met hevige pijn en zal zodanig veel schade aanrichten dat amputatie van ledematen in sommige gevallen onvermijdelijk zal zijn.

Dieren die hemotoxische giffen afscheiden omvatten:
 • schorpioenen
 • slangen
 • spinnen

Zenuwstelsel

Neurotoxisch gif, zoals de naam al doet vermoeden, heeft invloed op het zenuwstelsel van het lichaam. Dergelijk gif zal de zenuwcellen beschadigen en het vermogen van het zenuwstelsel om te communiceren met andere lichaamsdelen blokkeren. Dit heeft een verwoestend effect aangezien ons zenuwstelsel betrokken is bij tal van lichaamsfuncties waaronder de spierfunctie, biologische functie, werking van vitale organen enzovoort. De neurotoxine zal overigens niet enkel de werking van de longen verstoren maar kan ook leiden tot een hartstilstand en andere verstoringen met mogelijk de dood tot gevolg. Neurotoxisch gif wordt dan ook gezien als de meest dodelijke.

De meest voorkomende symptomen die mensen zullen ervaren na injectie met neurotoxische gif omvatten symptomen waaronder een zwak en loom gevoel in de ledematen, problemen met het gezichtsvermogen, geheugenverlies, hoofdpijn en verlamming. Volgende dieren maken gebruik van deze dodelijke stof:
 • spinnen
 • schorpioenen
 • slangen
 • bijen
 • soorten kikkers
 • soorten slakken
 • soorten teken
 • zeeanemoon
 • kogelvis

Lichaamscellen en weefsels

Cytotoxische gif is een gif dat de lichaamscellen aanvalt. Het lichaam kan op verschillende manier reageren wanneer deze toxine in het lichaam komt waarvan necrose toch wel de meest belangrijke is. Necrose ontstaat wanneer lichaamscellen en weefsels beginnen af te sterven door gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen. Dit kan ernstige gevolgen hebben en in sommige gevallen kan het zelfs fataal zijn.

Wanneer cytotoxische gif wordt geïnjecteerd in het lichaam zal dit gebied van het lichaam opzwellen en zal vaak gepaard gaan met bloedingen en blaren. Dit zijn dan ook de symptomen die zich ontwikkelen bij necrose. Andere symptomen die kunnen worden ervaren na bijvoorbeeld een slangenbeet omvatten misselijkheid, braken, bewustzijnsverlies alsook een rubberachtige smaak in de mond. Zowel spinnen als slangen kunnen dergelijk gif bevatten.
© 2015 - 2023 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten kwallenVerschillende soorten kwallenEen dagje aan het strand lijkt soms zalig, het plezier is direct gedaan wanneer je op een van deze kwaadaardige beesten…
Dodelijkste dierenDodelijkste dierenJaarlijks komen duizenden mensen om door dierlijke aanvallen. Bijtende slangen, trappende olifanten, stekende kwallen en…
Sterrenbeeld Schorpioen (Scorpio)Het sterrenbeeld Schorpioen is een teken uit de astrologie welke geldt voor mensen die geboren zijn van 23 oktober tot e…
Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Schorpioen?Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Schorpioen?Huisdieren geboren onder het sterrenbeeld Schorpioen zijn geen gemakkelijke dieren. Ze zijn bezitterig, eisen alle aanda…

Spieren om te lachen of lachspierenSpieren om te lachen of lachspierenLachen is gezond. Niet alleen voelen we ons gelukkiger en energieker, we kijken ook positiever tegen problemen aan. Zelf…
Groene oogkleur is bijzonder zeldzaamGroene oogkleur is bijzonder zeldzaamGroene ogen zijn zeer zeldzaam, ze komen bij ongeveer 2% van de bevolking voor. In sommige gebieden komen groene ogen me…
Bronnen en referenties
 • http://www.kennislink.nl/publicaties/neurotoxinen-de-natuur-vecht-terug
 • http://nl.swewe.net/word_show.htm/?68359_1&Toxine
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.