nieuws uitgelicht

Sushi in all-you-can-eat-restaurant bron van bacteriën

Sushi in all-you-can-eat-restaurant bron van bacteriën Het eten van Sushi is erg hip en het eten in een all-you-can-eat-restaurant is zeer populair. Het eten van onbeperkt sushi lijkt dan ook een goede combinatie. Toch blijkt dit volgens een onderzoek van de Consumentenbond niet het geval te zijn. Uit de onderzoeksresultaten van de Consumentenbond die in augustus 2015 gepubliceerd zijn blijkt, dat veel all-you-can-eat-restaurants sushigerechten serveren die stuk voor stuk niet vers blijken te zijn of vol zitten met bacteriën, waaronder de E.coli-bacterie.

Wat is sushi?

Bron: Meditations, PixabayBron: Meditations, Pixabay
Sushi is van oorsprong een Japans gerecht dat bestaat uit een klein hapje van maximaal enkele centimeters doorsnede. Er bestaan vele verschillende soorten sushigerechten, maar iedere originele Japanse sushi bestaat uit (afgekoelde) gekookte rijst en is met rijstazijn gezuurd. Deze rijst kan worden gecombineerd met tal van andere ingrediënten zoals vis en groenten.

Sushi in all-you-can-eat-restaurants

Nederland kent in augustus 2015 circa 400 restaurants die gespecialiseerd zijn in het bereiden en serveren van sushi. Veel van deze restaurants hanteren het zogenaamde all-you-can-eat-formule. De all-you-can-eat-formule houdt in dat de bezoeker van een restaurant voor een vast bedrag onbeperkt sushi mag eten. Ieder restaurant hanteert verder zijn eigen regels. Dit betekent dat een restaurant een tijdslimiet kan hanteren, maar er zijn er ook sushirestaurants die naast een all-you-can-eat-formule een all-you-can-drink- formule hanteren.

Onderzoek consumentenbond

De Consumentenbond heeft in 2015 een onderzoek gestart naar de kwaliteit en hygiëne van sushi in Nederlandse all-you-can-eat -restaurants. Voor dit onderzoek bestelde een onderzoeksteam van de Consumentenbond in het totaal 160 sushigerechtjes bij totaal 20 sushi all-you-can-eat-restaurants in Nederland. Gekozen werd voor de meest favoriete sushigerechten. Deze favorieten zijn:
 • Sake maki (rijst met rauwe zalm)
 • Tamago nigiri (rijst met zoete Japanse omelet)
 • Maguro nigiri (rijst met rauwe tonijn)
 • California maki (rijst, met Surimi, avocado, en saus)

Noord Nederland

Opvallend is dat geen enkel van de bezochte restaurants in het noorden van Nederland ligt.

Bacteriën

Uit het onderzoek van de Consumentenbond bleek dat veel genuttigde en onderzochte sushigerechtjes niet aan de gewenste hygiëne-eisen voldeden. Zo bleken bijna 65% van de gerechten te veel aan bacteriën te bevatten. Vooral de E.coli-bacterie werd veel aangetroffen. Deze bacterie is ook wel bekend als poepbacterie. De E.coli-bacterie hoeft niet gelijk schadelijk te zijn voor de gezondheid, maar het duidt wel op een slechte hygiëne. Het onderzoekspanel van de Consumentenbond gaf slechts drie van de bezochte restaurants een cijfer hoger dan 5,5. Geen enkel restaurant wist een zesje te scoren. Mede door deze verontrustende onderzoeksresultaten wil de Consumentenbond dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meer inspecties gaat uitvoeren en de onderzoeksresultaten openbaar maakt. De resultaten van het gehele onderzoek van de Consumentenbond met betrekking tot de hygiëne van sushi bij all-you-can-eat-restaurants is te lezen in de Consumentengids van september 2015.

Hoe weet ik welke sushirestaurants wel goed zijn?

Het is voor de consument moeilijk te bepalen welke restaurants wel goed zijn. De slechte hygiëne in sushirestaurants blijkt vaak te maken te hebben met het gebruiken van niet verse producten of het te warm bewaren van de al bereide producten. Vooral het gebruiken van niet verse vis is funest voor de hygiëne. Vis moet altijd koel bewaard worden, wanneer men bij binnenkomst van een restaurant een sterke vislucht waarneemt zou dit dus een voorteken kunnen zijn dat het desbetreffende restaurants minder verse sushi serveert. Toch blijft het moeilijk om als consument het beste sushirestaurant te zoeken. Het Rotterdamse All-you-can-eat-restaurant Moshi Moshi werd door de Consumentenbond beoordeeld met een 2.7, terwijl het restaurant in 2014 nog positief werd beoordeeld door Rob Geus van de Smaakpolitie.

Smaakpolitie 2017

Bron: Yossigee, PixabayBron: Yossigee, Pixabay
Ook in 2017 blijken veel sushirestaurants niet te kunnen voldoen aan de hygiënenormen. Uit een test van het programma Smaakpolitie bleek dat de helft van de onderzochte sushimaaltijden te veel bacteriën bevatten. Sushi mag maximaal 1 miljoen bacteriën per gram bevatten. Bij sommige maaltijden werd zelfs een hoeveelheid bacteriën aangetroffen van 30 keer de maximale toegestane hoeveelheid. Je mag dan ook gerust stellen dat deze sushi bedorven was.
© 2015 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om veganistisch uit eten te gaanVeganistisch uit eten gaan klinkt vaak lastiger dan het is. Het veganisme is nog echt in opkomst en daarom zie je in de…
Hoe maak je sushi?Sushi is een Japans gerecht dat tegenwoordig in Nederland ook veel gegeten wordt. Bij sushi geldt meestal: je vind het e…
Zelf sushi maken - basisbenodigdheden en bereiding rijstZelf sushi maken - basisbenodigdheden en bereiding rijstSushi is een heerlijk gerecht dat je volledig naar eigen smaak aan kunt passen. Er zijn zoveel combinaties mogelijk dat…

CT-scan van de ogen en oogkasCT-scan van de ogen en oogkasEen computertomografie (CT-scan) van de oogkas is een beeldvormingstechniek die röntgenstralen gebruikt om gedetailleerd…
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wetmount, Pixabay
 • http://www.parool.nl/parool/nl/34/ETEN-DRINKEN/article/detail/4128168/2015/08/24/All-you-can-eat-sushi-vol-bacterien.dhtml
 • https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/samenstelling-met-een-zinnetje
 • http://www.sushi-sushi.nl/index.php?id=4
 • http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/08/consumentenbond-poepbacterie-in-onbeperkte-sushi
 • http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/08/broeinest-van-bacterien-schrikt-sushi-eter-niet-af
 • http://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/test-sushi/
 • http://www.sbs6.nl/programmas/de-smaakpolitie/videos/p7CDikuluLn9/bedorven-sushi-gewoon-geserveerd/
 • Afbeelding bron 1: Meditations, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Yossigee, Pixabay
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 15-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.