Sta-op-stoel voor mensen met fysieke beperking
Een groot deel van de dag zitten we op een stoel. De een weliswaar meer dan de ander maar iedereen ploft wel eens vermoeid neer om een tijd lang niet meer op te staan. En dat opstaan is voor velen geen probleem zeker niet na een tijdje gerust te hebben. Toch zijn er ook veel mensen waarbij om een of andere reden dat opstaan niet zo eenvoudig is. Meubelontwerpers hebben daar handig op ingespeeld door een zogenaamde sta-op-stoel te ontwikkelen. Met zo’n stoel hoeft opstaan in de meeste gevallen geen probleem meer te zijn.
Hulp bij opstaan uit stoel voor mensen met fysieke beperking
Een sta-op-stoel is vooral ontwikkeld voor mensen met een fysieke beperking. Het ontbreekt hen aan kracht om vanuit een gewone stoel op te staan zelfs met ondersteuning van armkracht door op de armleuningen van de stoel te drukken. Maar ook voor mensen waarbij dit wel lukt, maar waarbij het erg veel energie kost, is een sta-op-stoel een uitkomst. Vooral is dat het geval als regelmatig opstaan noodzakelijk is bijvoorbeeld voor het herhaaldelijk uitvoeren van bepaalde activiteiten.
Werking van sta-op-stoel
Het principe van een sta-op-stoel is dat de zitting van de stoel kan kantelen vanuit de horizontale stand naar een schuine hoek. Het kantelen van de stoel gebeurt met een elektromotortje. Bij het gaan zitten wordt door de gekantelde zitting voorkomen dat in de stoel wordt geploft en wordt er meer tegen de zitting aan gehangen. Daarna wordt het elektromotortje weer ingeschakeld en kantelt de zitting langzaam terug naar de horizontale stand. De bediening van dat motortje is zeer eenvoudig. Bij het opstaan gebeurt de omgekeerde gang van zaken en is het uiteindelijk niet meer nodig om veel kracht te zetten door het lichaam op te drukken vanuit de benen.
Juiste maten voor zitcomfort
Zitcomfort wordt niet door iedereen als heel belangrijk beschouwd maar een ongunstige zithouding kan leiden tot bepaalde klachten.
Meubelontwerpers proberen een soort gemiddelde aan te houden bij het ontwerpen van stoelen en bankstellen maar lang niet iedereen heeft gemiddelde maten. Het zitcomfort van een stoel wordt echter in eerste instantie bepaald door de juiste maten. Alleen dan kan er sprake zijn van echte ontspanning en voldoende rust. Dat principe geldt in hoge mate ook voor een sta-op-stoel temeer omdat de gebruikers van een sta-op-stoel in de regel noodgedwongen door fysieke klachten erg veel zitten.
Persoonlijk aanmeten
Bij een sta-op-stoel gaat het naast de techniek van kantelen dus vooral om de juiste maten. Een goede sta-op-stoel wordt daarom op de lichaamshouding van de gebruiker aangemeten waarbij kennis van ergotherapeuten en fysiotherapeuten kan helpen. Door het persoonlijk aanmeten heeft de sta-op-stoel de juiste zithoogte, zitdiepte, zitbreedte en bevinden de armleggers zich op de juiste hoogte en is er sprake van een goede lendenondersteuning. Het aanmeten gebeurt door sommige leveranciers door middel van een speciale aanmeetstoel waarbij op een vijftal aspecten wordt gelet zoals:
- Juiste zithoogte: Bij een te hoge zithoogte komen de voeten onvoldoende op de grond waardoor beenzenuwen in de klem kunnen komen met als gevolg slapende benen. Ook is het aannemen van een andere houding moeilijker. Bij een te lage zitting neemt de rug een ronde vorm aan en kunnen darmproblemen ontstaan.
- Juiste zithoek: Een juiste zithoek is van belang om niet van de zitting af te schuiven.
- Juiste zitdiepte: Door een juiste zitdiepte wordt onderuitzakken voorkomen.
- Juiste armleggerhoogte: Om goed te kunnen uitrusten dienen ook de armen goed ondersteund te worden. Te hoge armleggers zorgen voor het optrekken van de schouders wat krampen in de nek en hals kan veroorzaken. Te lage armleggers hebben soms scheef zitten tot gevolg.
- Juiste lendenondersteuning: Een goede lendenondersteuning is afhankelijk van de juiste instelling van de lendensteun die voor elk mens verschillend gebaseerd moet zijn op de romplengte en de kromming van de wervelkolom.
Lees verder