Kenmerken van een goede werkstoel

Kenmerken van een goede werkstoel Een goede (zit)houding is van zeer groot belang om je rug gezond te houden en een pijnlijke rug te voorkomen. Hoewel de meeste mensen wel weten wat de juiste zithouding is, nemen zij toch vaak een andere houding aan. Dit komt omdat een goede zithouding energie kost, terwijl je lichaam van nature zo min mogelijk energie wilt verbruiken. Een goede werkstoel is daarom essentieel voor het ondersteunen van de rug.

Rugklachten door een verkeerde zithouding

Maar liefst 85% van alle Nederlanders heeft wel eens last van zijn of haar rug. De meest voorkomende rugklachten zijn a-specifiek, dat wil zeggen dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden voor de rugklachten zoals een hernia of een breuk. De rugklachten worden dan veelal veroorzaakt door een verkeerde lichaams- of zithouding. De klachten zijn in dit geval vaag, zoals een stijve onderrug of een zeurende pijn. Soms straalt de pijn door naar de billen en bovenbenen. Door constant een verkeerde zithouding aan te nemen trekken wervels in de verkeerde positie en kunnen ze bekneld raken. Een goede werkstoel kan helpen om een juiste zithouding aan te nemen en is daarom van essentieel belang.

Kenmerken van een goede stoel

Allereerst is het van belang dat de stoel een rugsteun heeft, zodat je rechtop kunt blijven zitten. Wanneer een stoel niet over een rugleuning beschikt bestaat er een grote kans dat je in je rug zakt. Met een rugleuning aan een werkstoel geef je je rug de kans om zelf actief rechtop te zitten af te wisselen met rechtop zitten met behulp van de rugleuning. Je spieren krijgen dan rust.
Daarnaast is het van belang dat de rugleuning een bolle vorm heeft, zodat de holle onderrug goed aansluit in de leuning. Op deze manier wordt de wervelkolom op een natuurlijke manier ondersteund en blijft de wervelkolom in een gezonde stand staan.
Ook is het van belang dat de zithoogte van de werkstoel aangepast kan worden aan de persoon die de stoel gebruikt. De juiste hoogte van het zitvlak bepaal je aan de hand van de stand van de knieën en heupen. Bij een juiste zithouding bevinden de knieën zich lager in vergelijking met de heupen, en dus niet op gelijke hoogte.

De keuze van de vorm van het zitvlak is lastiger, omdat elke vorm weer een ander voordeel of nadeel heeft. Vaak gaat de voorkeur uit naar een driehoekig zitvlak. Het voordeel van een driehoekig zitvlak is dat de bekken automatisch op een goede manier vooroverkantelen. Een ronde zitting heeft als voordeel dat je er geen last van hebt als de kruk verdraait. Echter gaan de meeste mensen op het puntje van hun stoel zitten om afknelling te voorkomen, waardoor er geen gebruik wordt gemaakt van de rugleuning met als gevolg een ingezakte rug. Een zadelvormig zitvlak zorgt voor een juiste stand van de bekken, maar ook deze vorm heeft als nadeel dat afknelling kan voorkomen. Afknelling kan er toe leiden dat de bloedcirculatie verminderd en er een verhoogde druk ontstaat op zenuwstructuren.

De kenmerken van een goede werkstoel zijn dus:
  • Een holle rugleuning
  • Een verstelbaar zitvlak
  • Een bij voorkeur driehoeksvorm zitvlak

Goedkoop is duurkoop

Een investering in een goede werkstoel is zeker de moeite waard. Een goedkope, maar slechte werkstoel kan er voor zorgen dat je uiteindelijk toch nog duur uit bent. Als je op den duur last krijgt van rugklachten door een verkeerde werkhouding en afspraken moet maken bij de fysio- of mensendiecktherapeut ben je uiteindelijk veel duurder uit. Ook kan het zijn dat er ingeleverd moet worden op werkuren, omdat de rug overbelast is.
© 2014 - 2024 Lola90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn is een vervelende aandoening waar ongeveer 80% van alle Nederlanders regelmatig last van heeft. Gelukkig zijn er…
Rugklachten voorkomen en verhelpenRugklachten komen erg veel voor. Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat eens mee af te rekenen. Soms zijn de klachten te…
Rug-Rol Stretcher doeltreffend voor bestrijding rugklachtenVeel voorkomende klachten met betrekking tot de gezondheid zijn rugklachten. Aandoeningen van de rug kunnen veel pijn ve…
Bronnen en referenties
  • De beautysalon, een vakblad voor schoonheidsspecialiste
  • www.pt-nijmegen.nl
Lola90 (43 artikelen)
Laatste update: 13-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.