Senioren hulpmiddelen

Senioren hulpmiddelen Behalve de bekende rollators, wandelstokken en boodschappenwagentjes om de mobiliteit te verhogen zijn er nog tal van hulpmiddelen op de markt die het leven van senioren aanzienlijk kunnen veraangenamen en de last van lichamelijke ongemakken tot een minimum kunnen beperken. Of u nu behoefte heeft aan een medicijnalarm, een douchestoel of een speciale schaar, soms is een uitgekiend hulpmiddel precies het ontbrekende stukje in uw puzzel. De komende jaren zal het aantal senioren in Nederland aanmerkelijk stijgen. De verwachting is dat in 2025 meer dan 40% van de Nederlandse bevolking ouder dan 50 jaar is, een aantal van meer dan 7 miljoen mensen. Als gevolg van deze toename zal het aantal ouderen met lichamelijke gebreken en daarmee de vraag naar zorg en de wens om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen evenredig toenemen. De ontwikkeling van hulpmiddelen om het dagelijks leven zo veel mogelijk zijn gewone gang te laten gaan is in volle gang en steeds worden er nieuwe vondsten gedaan die praktisch en effectief zijn.

Hulpmiddelen ten behoeve van de ogen

Bladzijdevergroter

Meestal zijn deze in flexibele en harde uitvoering en vergroten krant, boek en tijdschrift maximaal tweemaal zodat lezen wordt veraangenaamd. Er zijn ook beeldschermvergroters die u over de tv kunt schuiven en het beeld aldus vergroten.

Extra grote speelkaarten en kaartenhouder

Voor mensen met een visuele beperking die graag kaarten zijn er speelkaarten die stukken groter zijn dan de gebruikelijke kaarten. Een kaartenhouder bestaat veelal uit twee schijven waar de kaarten in kunnen worden geplaatst en gemakkelijk zijn te rangschikken, dus geen losse kaarten meer in de hand.

Naald en draadtoevoer

Het probleem een draad in een naald te krijgen is verleden tijd met een vernuftig apparaatje, zelfs als u slecht zicht heeft of trillende handen. Het maakt niet uit welke naaldgrootte u gebruikt, want ze kunnen alleen van een draad worden voorzien.

Prismabril

De prismabril draait het beeld onder een hoek van 90°, zodat men simpelweg languit liggend kan lezen terwijl het boek op het bed rust. Dit hulpmiddel is handig voor mensen die aan bed zijn gekluisterd of hun hoofd niet goed kunnen draaien. Prismabrillen zijn te gebruiken tezamen met contactlenzen.

Oriëntatielicht

Met een oriëntatielicht hoeft u niet meer in de nacht op zoek naar uw bril, water of medicijnen want zodra de lamp 'ziet' dat u beweegt wordt een zacht blauw licht ingeschakeld. Objecten die u op de lamp plaatst worden hierdoor zwak verlicht en u stoort er uw kamergenoten niet mee. Als het licht een halve minuut geen beweging meer heeft geconstateerd zal de lamp langzaam doven.

Als de handen niet meer willen

Reuma-pen en penverdikkers

De reuma-pen is een verdikte pen die minimale druk vraagt en een uitsparing voor de duim heeft zodat schrijven wordt vergemakkelijkt. Ook zijn er losse penverdikkers op de markt met een antislipgedeelte die op bijna elke pen zijn te schuiven.

Speciale scharen

Er zijn verscheidene typen scharen in de handel die minder kracht vereisen dan normaal en gemakkelijk bedienbaar zijn. Door een veer in de schaar opent bijvoorbeeld een lusschaar zich vanzelf. Er zijn ook scharen met een verbeterde grip: Knippen, vervolgens de hand ontspannen zodat de grip met behulp van een veer weer vanzelf opengaat voor de volgende knipbeweging. De schaar wordt niet alleen met de vingers bediend maar met de hele hand waardoor deze geschikt is voor mensen met een geblesseerde duim of verminderde kracht in de vingers en handen.

Universele afstandbediening

Dit hulpmiddel kent iedereen wel, maar ze zijn er ook voor mensen met een beperkte motoriek, met weinig knoppen en gemakkelijk vast te houden. Kanalenkeuze en volume-instelling is eenvoudig en ze zijn instelbaar voor elke TV.

LockAid

De LockAid is een technische aanpassing om openen en sluiten van deuren gemakkelijk te maken, bijv. voor ouderen, slechtzienden, mensen met reuma of de ziekte van Parkinson die dagelijks problemen kunnen hebben met het openen van deuren. De LockAid is vier centimeter breed en voorkomt dat de sleutel naast het sleutelgat terecht komt. Het wordt over uw standaard cylinderslot heen geplaatst en het geleidt de sleutel naar de sleuf van het slot door zijn trechterachtige vorm. Er hoeft geen kracht te worden uitgeoefend want u pakt de LockAid vast in plaats van de sleutel.

Sokaantrekker

Jawel, een sokaantrekker zorgt ervoor dat een sok of kous met 1 hand kan worden aangetrokken. De lange lussen aan het einde van de circa 80 cm lange banden zijn geschikt voor mensen met weinig grip in de handen. Door de stroeve badstoflaag aan de buitenkant kan de sok in zijn geheel worden aangetrokken. De gebogen vorm met inkepingen houdt de sok of pantykous op zijn plaats terwijl u met de koorden de sokaantrekker omhoog trekt.

Top-Grip

De Top-Grip is een met een Innovatieprijs bekroonde handgreep die aan het bed wordt bevestigd. Het geeft u grip bij het omdraaien, opstaan en zitten. De Top-Grip geeft een veilig gevoel in en om het bed, en voorkomt op die manier ongelukken. Aan de bovenzijde van de Top-Grip bevindt zich een handvat en het wordt aan de bedrand bevestigd door middel van nylon banden.

Krulveters en elastische schoenveters

Veters strikken is verleden tijd met speciale krulveters. Krulveters lijken nog het meest op flexibele telefoonsnoeren en kunnen naar keus losser of strakker gemaakt worden. Ze passen door acht vetergaten en knellen niet. Elastische schoenveters hoeven maar één keer gestrikt te worden, daarna kan de schoen steeds aan en uit zonder aan de veters te komen. Ze veranderen veterschoenen in instappers.

Keukenhulpen

Er is meer dan de speciale dunschiller, aardappelschiller of het afgietdeksel. Wat dacht u van een broodmes, vleesmes, rasp, prikvork, kaasschaaf of spatel met een gehoekt handvat of een smeerplankje voor als u maar een hand kunt gebruiken. De hoek van deze speciale handvaten is 90°, bedoeld om de hand en pols in een natuurlijke positie te houden. Ook zijn er handwringers voor het makkelijk uitwringen van vaatdoekjes en wasknijpers die geen knijpkracht vereisen.

Fles-, pot-, blikopeners

Er zijn talrijke hulpmiddelen om potten en blikken op een gemakkelijkere manier te openen, dus bijzonder geschikt voor mensen met verminderde handkracht. Voor bijv. reumapatiënten zijn er speciale universele hulpmiddeltjes waarmee ook de moeilijke veiligheidsdoppen op schoonmaakproducten eenvoudig kunnen worden geopend. Ook voor ringblikken van bijv. kattenvoer, frisdrank en fruit in blik zijn er effectieve hulpjes te koop. Meestal zijn de hulpmiddelen antislip en verbeteren de grip.

Knoophaak

Het gebruik van knopen kan moeilijkheden opleveren als de functie van de hand is verminderd. Er bestaan echter knopenhaken die ervoor zorgen dat het vast- en losmaken van knopen gemakkelijker wordt. Ze hebben een verdikt handvat dat u vasthoudt en zodoende de knoop door het knoopsgat trekt.

Pillensplijters en vergruizers

Er zijn diverse typen op de markt. Een pillenvergruizer maalt moeiteloos pillen in poeder. Ze zijn er ook voor mensen met een matige greep zodat deze hun pillen zelf kunnen innemen. Pillensplijters delen de pillen in twee zodat ze gemakkelijker kunnen worden ingenomen.

Het ontlasten van de rug

Aankleedstok

Dit lichtgewicht hulpmiddel stelt mensen met een beperkte mobiliteit in staat om zich aan te kleden zonder voorover te buigen. Aan een uiteinde zit een ronde haak en aan het andere een gecombineerde trek-duwhaak. Beide haken zijn geplastificeerd om schaven tegen te gaan. De stok helpt bij het oppakken en vasthouden van kleding en helpt ook bij het dichtmaken van ritsen.

Grijphulp

Grijpers zijn er in verschillende maten. Ze zijn voorzien van een magneetje op de top voor het oprapen van spelden, munten enz. De bek met anti-slip bekleding wordt geactiveerd door de handgreep in te knijpen en los te laten. Vaak kunt u ze aan een rollator vastklikken of zijn ze zelf opvouwbaar.

Verlengde schoenlepel, kam en borstel

Schoenlepels bestaan in lange uitvoering zodat u niet ver hoeft te bukken om schoenen aan te trekken. Een gebruikelijke lengte is rond de 40 cm en ze hebben dikwijls een gebogen handvat voor een comfortabel houvast. Verlengde kammen en borstels vergemakkelijken de verzorging van het haar.

Toiletverhoger

Toiletverhogers zijn er in alle soorten en vrijwel altijd instelbaar op diverse hoogtes. Reken op een gemiddelde verhoging van 7 a 11 cm. Meestal passen ze op elk gangbaar toilet, hebben soms een deksel en soms (opklapbare) armsteunen om opstaan te vergemakkelijken. Er zijn ook toiletverhogers van zacht materiaal. Toiletverhogers zijn ook geschikt voor mensen met rug-, knie- en heupklachten.

Draaikussen

Met het draaikussen dat 360 graden draaibaar is kunt u eenvoudig draaien op uw werkplek en opstaan uit bed of autostoel. Het ontlast de rug en helpt rugklachten voorkomen omdat het kussen u de mogelijkheid biedt om zonder beweging van de rug toch een draaiende beweging te maken.

Bedheffer

De praktische bedheffer met een in hoogte verstelbare optrekbeugel is geschikt om onder een bed of een stoel te schuiven. Hij maakt het zelfstandig oprichten, omdraaien of het in- en uitstappen eenvoudig. Het herhaaldelijk verplaatsen van het lichaam verkleint tevens de kans op doorligplekken bij bedlegerigheid.

Sta op hulp

Er zijn lichtgewicht kussens met een centrale pneumatische cilinder te verkrijgen, welke tot 80 procent van het lichaamsgewicht kan tillen. Deze kussens zijn gemakkelijk mee te nemen en hebben een ingebouwde sta-op functie waardoor u als het ware uit uw stoel wordt 'opgetild'. Ze zijn er voor diverse gewichtsklassen.

Bed- en stoelverhogers

Te lage bedden of stoelen verhoogt u eenvoudig met deze bedverhogers, ook wel klossen genoemd. Ze zijn in diverse maten verkrijgbaar, in elk geval 9 en 14 cm en worden per vier stuks verkocht.

Douche- en badstoelen

Hier is de keus oneindig, van draaibare badstoelen, (opvouwbare) douchestoelen met of zonder armsteunen, douchekrukjes voor in de hoek tot badzitjes om opstaan en zitten in bad te verbeteren. Producten zijn anti-slip en zijn meestal instelbaar op de gewenste hoogte. Sommige douchestoelen of zittingen moeten aan de wand worden bevestigd. Er zijn ook douchekrukken met een draaibare zitting.

Veiligheid en alarm

Medicijnalarm

Er zijn zeer veel soorten medicijnalarmen verkrijgbaar, bijvoorbeeld in de vorm van sleutelhangers of horloges of met broekclips. De medicijnen kunnen daarbij worden gerangschikt in speciale doosjes met vakjes zodat deze niet kunnen worden vergeten. Medicijnalarmen werken op geluid, trilling of licht en kunnen eenvoudig worden ingesteld. Afhankelijk van het type alarm kunnen ze extra informatie opslaan, bijv. de naam van het te nemen medicijn of andere medische informatie.

Veiligheidsgrepen badkamer en toilet

Grepen en steunen zijn er in zeer veel modellen. Er hoeft niet altijd geboord te worden want ze zijn er ook met zuignappen, ideaal voor op vakantie. Er zijn ook grepen die op het bad kunnen worden bevestigd zodat in- en uitstappen wordt vergemakkelijkt. Ook bestaan er zogeheten opstapbeugels die inklapbaar zijn.

Speciale telefoons

Er zijn onder meer telefoons te verkrijgen met extra luide beltoon, telefoons met slechts enkele toetsen of met grote fototoetsen en telefoons met alarmfunctie zonder dure alarmcentrale maar met twee voorgekozen telefoonnummers voor alarmoproep. Er zijn tevens belversterkers in de handel die kunnen worden ingesteld met zowel flitslicht als geluid of beide. In noodgevallen drukt men op de alarmzender zodat er bij bijv. familie een alarmtekst wordt afgespeeld en er via een handenvrij gedeelte met de persoon die het alarm activeerde kan worden gesproken. Bij dit type telefoons zit een polsbandje of hanger.

Persoonlijk alarm

Een persoonlijk alarm is nuttig bij noodsituaties. Het apparaatje is bevestigd aan een sleutelhanger of aan een koord, en het alarm gaat in werking als een pennetje uit het apparaatje wordt getrokken. Dit is een zeer luid alarmsignaal van meer dan 100 dB. Het alarm kan overal mee naar toe genomen worden.

Wandelstok

De gewone wandelstok heeft allang gezelschap gekregen van veel meer typen. Zo zijn er in hoogte verstelbare stokken met softgrip, opvouwbare wandelstokken en wandelstokken met een krukje in een, en de oude vertrouwde 4-stok met verhoogde stabiliteit. Het saaie bruin is niet langer de norm want bloemetjes- en ruitjespatronen deden hun intrede.

Diversen

Seniorencomputer

Er bestaan inmiddels 'seniorencomputers' of laptops. Dit zijn zeer eenvoudig te bedienen computers met de meestgebruikte functies: Internetten, e-mailen, chatten of bellen via Internet, Internetbankieren, digitaal fotoalbum, tekstverwerken en spelletjes.

“What makes old age hard to bear is not the failing of one's faculties, mental and physical, but the burden of one's memories" ~ William Somerset Maugham
© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Senioren: stedentripWat is er nou leuker dan op zijn tijd een prachtige stad te bezoeken, waarbij u in enkele dagen tijd een stad goed leert…
Artritis: Hulpmiddelen en aanpassingen in en rond het huisArtritis: Hulpmiddelen en aanpassingen in en rond het huisBij artritis zijn één of meer gewrichten ontstoken. Een gewricht is het gebied waar twee botten elkaar tegengekomen. Hie…
Senioren: kleding en modetipsAls senior kleedt u zich waarschijnlijk anders dan wanneer u nog een tiener was. Helaas bestaat er over kleding en schoe…
Ademen bij zingenEen van de belangrijkste dingen bij zingen is ademen. Er zijn verschillende soorten ademhaling, maar als we zingen maken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reactie

A. Dignum, 11-12-2009
Graag zou ik willen weten waar het artikel LockAid te verkrijgen is, of wie de fabriakant is.
Hopelijk kunt u er antwoord op geven. Reactie infoteur, 14-12-2009
Geachte heer/mw Dignum, als u LockAid opzoekt in Google, komt u terecht bij de website van M5 Solutions waar ook een mailadres te vinden is. Succes, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 11-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.