Algemene herkenning van verschillende bloedingen
Omdat een mens met zoveel verschillende bloedingen te maken kan krijgen is het nooit gelijk duidelijk wat iemand mankeert. Uiteraard heeft niet iedereen medicijnen gestudeerd en is ook niet iedereen een dokter. Toch wil ook een leek op medisch gebied een algemeen beeld kunnen schetsen voor de herkenning. Voor een persoon zelf kan dat handig zijn maar ook als een ander zichzelf afvraagt wat hij of zij heeft. Iemand met algemene kennis zou een ander dan kunnen helpen. Hierdoor kan een dokter eenvoudiger oorzaken uitsluiten en beter het uiteindelijke probleem en de behandeling vaststellen. Wanneer iemand geen EHBO heeft maar toch in een situatie belandt waarbij spoedeisende hulp noodzakelijk is, dan is het wel zo handig om enigszins voorbereid te zijn.
Artikelindeling
Bloedingen en verwondingen
Uit een wond zal meestal donkerrood bloed vloeien, dit is een teken dat er geen slagader is getroffen. Als de wond niet al te erg door zand of vuil is verontreinigd, dan moet de wond zo min mogelijk worden aangeraakt omdat handen vaak niet vrij zijn van ziektekiemen. Als het noodzakelijk is om de kleding van de getroffen persoon te verwijderen, dan moeten de kledingstukken niet worden uitgetrokken maar juist worden losgesneden of geknipt. Als kledingstukken om een bepaalde reden niet verloren mogen gaan dan kan er een naad worden losgesneden of geknipt, waardoor het kledingstuk later weer gemaakt kan worden. Als men de wond wil schoonmaken dan kan dit met peroxide, medische alcohol, of gewoon water worden gedaan. Indien de mogelijkheid er is, is het aan te raden om het gewone water eerst even te koken. Na het schoonmaken moeten er watten, gaas of zuiver linnen op de wond gelegd worden dat met verband of een doek stevig wordt aangedrukt. Het getroffen lichaamsdeel moet hoog en rustig liggen, bijvoorbeeld de armen hooghouden of de voeten op een stoel leggen. Indien er bloed door het verband heen sijpelt dan moet het verband niet worden verwijderd, maar moeten er juist meer watten of linnen op het nat geworden verband worden aangebracht.
Een getroffen slagader
Als bloed zuiver rood is en spuit, of het borrelt met schokken of stralen uit de wond, dan betekent het dat er een slagader is getroffen. Als dit gebeurt dan moet er onmiddellijk
112 of een dokter van de spoedeisende hulp gebeld worden. In de tussentijd moet de bloeding worden gestopt door de slagader net iets boven de wond af te knellen. Dit kan het beste gedaan worden met een tourniquet. Een tourniquet kan gemaakt worden van een stevige doek of een touw. Door de doek of het touw in elkaar te draaien knelt de slagader af waardoor ook het bloeden stopt.
Longbloedingen
Bloedingen uit de longen gaan meestal gepaard met hoesten en het bloed ziet er helderrood en schuimig uit. Als dit gebeurt moet er gelijk een dokter worden geraadpleegd. In de tussentijd moet de zieke op bed rusten waarbij het bovenlichaam hoger moet liggen dan het onderlichaam. Dit kan het beste worden gedaan door kussens of een opgevouwen deken onder de rug van de zieke te plaatsen. Iedere beweging, ook spreken, van de zieke moet vermeden worden. Om de borst van de zieke moeten koude omslagen worden gelegd, ook kan een zwakke zoutoplossing (1 eetlepel op 1 liter water) worden toegediend aan de zieke. De zieke moet de zoutoplossing voorzichtig in kleine slokken opdrinken.
Maagbloedingen
Bij maagbloedingen ziet het bloed er koffie- of chocoladekleurig uit. Meestal is het bloed gemengd met etensresten en wordt het kokhalzend uitgespuugd. De zieke ziet zeer bleek en voelt pijn in de maagstreek. Ook hiervoor zal de hulp van een dokter direct moeten worden ingeroepen. In de tussentijd moet de zieke rustig op bed blijven liggen en moeten er koude kompressen op de maagstreek worden aangebracht.
Neusbloedingen
Bij neusbloedingen moet men niet gaan liggen, maar juist het hoofd en beide armen zo hoog mogelijk houden. Iemand met een bloedneus moet rustig en diep ademhalen, idealiter kunnen er koude omslagen op het gezicht worden gelegd. Het bloedende neusgat moet met een wattenprop worden afgesloten zodat het bloeden kan stoppen. Als de bloeding niet stopt door deze maatregelen zal een dokter de bloeding verder moeten onderzoeken.