Douchekoppen: van harde straal tot regendouche

Douchekoppen: van harde straal tot regendouche Het is bijna niet meer voor te stellen maar lang tot in de twintigste eeuw waren velen nog verstoken van een douche in huis. In de eenentwintigste eeuw beschikt elke woning op zijn minst over een kleine badcel met douche en is het steeds meer gebruikelijk om een uitgebreide badkamer met inloopdouche aan te leggen. De douchekop van zon douche beschikt dan dikwijls niet meer over een simpel klein metalen plaatje met een patroon van kleine gaatjes maar over een stortdouchekop van grote oppervlakte. Een bijbehorende handdouche heeft nog wel gelijkenis met de oorspronkelijke douchekop.

Oorspronkelijk alleen harde straal

De eerste douchekoppen waren zo uitgevoerd dat er alleen een harde straal uit kon komen. Daarvoor hadden de metalen plaatjes een aantal kleine sproeigaatjes. Een groot nadeel van metalen sproeiers was dat de gaatjes dicht konden slibben vanwege kalkrijk water. Maar daar is aan het eind van de twintigste eeuw iets op gevonden. De gaatjes werden voortaan voorzien van siliconenrubber. Hoewel dit de verkalking meestal niet volledig tegengaat is het veel makkelijker om het kalk van het rubber te verwijderen dan van metaal. Het siliconenrubber is meestal (om onduidelijke reden) groen gekleurd.

Douchekoppen met grotere sproeioppervlakte

Vanaf dezelfde tijd als het toepassen van siliconenrubber ontstonden ook douchekoppen met een grotere sproeioppervlakte. Begin eenentwintigste eeuw ontstonden zelfs douchekoppen voor een zogenaamde regendouche van nagenoeg vijfentwintig centimeter en sommige gaan tegenwoordig zelfs tot wel vijftig centimeter. Logisch dat de toevoer van heet water hierop moet worden aangepast en sowieso gebruiken dit soort koppen meer water in een tijd dat er nog zoveel aan het milieu te doen is.

Aanschaf nieuwe douchekop

Er kunnen verschillende redenen bestaan om een nieuwe douchekop aan te schaffen zoals:
 • Een douchekop met meer mogelijkheden dan alleen een harde straal water.
 • De douchekop bevat zoveel kalk dat schoonmaken onvoldoende resultaat oplevert.
 • Een verhuizing waarbij de bestaande douchekop niet bevalt.
 • Een verbouwing of aanpassing van de badkamer met behoefte aan een andere manier van douchen.

Ontspanning met regendouche

Een zogenaamde regendouche heeft een grotere douchekop dan de traditionele kop met uiteraard veel meer gaatjes. Door het grote aantal gaatjes ontstaat de suggestie onder de douche in de regen te staan. Het prettige daarbij is dat het regen betreft in een zelf in te stellen gewenste temperatuur en dus warmer is dan zelfs een midzomer regenbui in de natuur. Het ondergaan van een regendouche geeft een ontspannen gevoel waarbij de huid door de vele waterstalen licht wordt gemasseerd. Er is bij grotere modellen zelfs sprake van een wellnesservaring die goed is tegen stress.

Rond of vierkant

De douchekop voor een regendouche is in verschillende varianten verkrijgbaar. De kop is los verkrijgbaar maar regendouches worden dikwijls geleverd als set waartoe ook een handdouche behoort om alle plekken van het lichaam te kunnen raken en om makkelijker bij het haarwassen de haren uit te kunnen spoelen. Naast ronde douchekoppen voor een regendouche zijn ook vierkante verkrijgbaar. Voor de ronde is een kop met een doorsnee van twintig centimeter erg populair maar vierkante gaan tot wel vijftig centimeter. Hoe groter de kop, hoe meer comfort, maar die gebruikt wel veel meer water. De cv-ketel moet ook voldoende vermogen hebben om al dat water op temperatuur te krijgen. Ook de afvoer moet voldoende zijn om al het water weg te laten vloeien.

Waterverbruik en spaardouchekop

Het waterverbruik van een gemiddelde douchekop is twaalf tot achttien liter per minuut. Die hoeveelheid moet uiteraard ook worden opgewarmd wat elektriciteit of gas kost. Het verbruik van een klassieke regendouche is ongeveer achttien tot vijfentwintig liter water per minuut. Om minder water te gebruiken dan met een gemiddelde douchekop of regendouchekop bestaan er ook speciale spaardouchekoppen. Deze zijn uiteraard veel milieuvriendelijker. Minder water betekent ook een lagere rekening van het waterleidingbedrijf.

Douchekop vervangen

Het vervangen van een douchekop is meestal een simpel karwei. De aansluitingen zijn in de regel universeel. Toch is het goed om bij een handdouche een bijbehorende slang aan te schaffen om zeker te zijn dat er geen lekkages plaatsvinden. Douchekoppen hebben dikwijls meerdere straalsoorten die door een handdraai ingesteld kunnen worden, maar er zijn er ook waarbij met drukknoppen een andere straalsoort ingesteld kan worden.

Aanschaf douchekop

Omdat er een groot aanbod aan douchekoppen bestaat is het vanzelfsprekend dat die ook in verschillende prijsklassen verkrijgbaar zijn. Bij bouwmarkten is er keuze te over. Ook worden de koppen in verschillende merken geleverd. Enkele zeer bekenden zijn Grohe, Plieger en Tiger en minder bekend maar ook van goede kwaliteit zijn de merken Base Line en Sencys. Veel douchekoppen zijn ook online verkrijgbaar.
© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Douchekoppen in allerlei soorten en uitvoeringenDouchekoppen zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en modellen te koop. Van een eenvoudige, niet verstelbare, tot een…
Waterontharder: gebruik maken van waterontkalkersWaterontharder: gebruik maken van waterontkalkersDe prijs voor een waterontharder hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende manieren waarop de kosten laag geho…
Tips om geld te besparen op waterTips om geld te besparen op waterVeel mensen kunnen nog wel wat besparen op water in en om het huis. Met wat kleine aanpassingen kunnen we voor onszelf e…
Inloopdouche of instapdouche geschikt voor elke badkamerInloopdouche of instapdouche geschikt voor elke badkamerEen inloopdouche of instapdouche kan bijna in elke badkamer worden toegepast. Door het ontbreken van een speciale douche…

Typische gevallen van een ideomotorisch effectTypische gevallen van een ideomotorisch effectEen ideomotorisch effect (oftewel het 'carpenter effect') is een psychologisch verschijnsel waarbij een persoon onbewust…
Hoe werkt een zuurstofsaturatiemeter voor thuisgebruik?Hoe werkt een zuurstofsaturatiemeter voor thuisgebruik?Zuurstofsaturatiemeters zijn apparaatjes die het gehalte aan hemoglobine gebonden zuurstof meten met een soort knijper d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenIcons, Pixabay
 • https://www.soak.nl/douche/douchekoppen
 • https://www.praxis.nl/badkamer-keuken-wonen/badkamer/douche/handdouches/l5/
 • https://www.bol.com/nl/l/douchekoppen/N/13337/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Douche
 • http://ecobouwadvies.be/ecologische-bouwmaterialen/ecologisch-verantwoord-omgaan-met-water/spaardouchekop/
 • https://www.sanitairwinkel.nl/c/10/douche/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.