Hoe vier je het kerstfeest met iemand die dementie heeft?

Hoe vier je het kerstfeest met iemand die dementie heeft? Kerstfeest is voor veel mensen een belangrijk feest. Gezelligheid, de kerstboom, familiebezoek en lekker eten horen daarbij. Velen bezoeken de kerstnachtdienst of gaan naar een kerstzangbijeenkomst. Veel van de kerstfestiviteiten kunnen voor mensen met dementie vermoeiend zijn of verwarring veroorzaken. Hoe kun je het kerstfeest vieren als je partner, je vader of moeder dementie heeft? Herkenbaarheid, een vaste structuur, rustmomenten en het delen van de zorg kunnen behulpzaam zijn om het voor iedereen, dus ook voor de persoon met dementie, er een vrolijk kerstfeest van te maken.

Tips rond het vieren van het kerstfeest met iemand die dementie heeft

Als je het kerstfeest wil vieren en jouw dierbare heeft dementie, dan kan je onzeker worden over hoe je het feest vormgeeft. Deze tips en adviezen kunnen je wellicht een beetje op weg helpen. Het zijn algemene adviezen, volg je hart en gevoel, voor wat dat voor jouw situatie zou kunnen beteken. Het kerstfeest hoeft niet perfect te zijn. Probeer te genieten van de mooie momenten die zich aandienen!

Zorg voor structuur

Mensen met dementie zijn gebaad bij een vaste structuur. Dit geeft voor hen helderheid en overzicht. Ze weten waar ze aan toe zijn. Hoewel het kerstfeest natuurlijk afwijkt van de gewone dagen helpt het aansluiten bij de dagelijkse structuur iemand met dementie. Plan bijvoorbeeld de kerstmaaltijd op een tijd waarbij anders ook gegeten wordt. Laat de persoon met dementie op zijn of haar vaste plek aan tafel zitten. Als het vaste dagritme zoveel mogelijk behouden wordt geeft dat rust en zekerheid. Spontaan naar het restaurant of op bezoek bij vrienden of familie gaan kan stress geven.

Niet te veel mensen uitnodigen

Kerstfeest is het familiefeest bij uitstek. Voor veel grootouders is het een feest als alle kinderen en kleinkinderen bij elkaar zijn. Voor mensen met dementie kan dit te druk zijn. Doordat er bij grotere gezelschappen meerdere mensen door elkaar gaan praten, wordt het voor iemand met dementie moeilijk om een gesprek te kunnen volgen. Ze kunnen zich eenzaam en verlaten voelen in een menigte van familie en bekenden. Het is beter om het kerstfeest in een klein gezelschap te vieren, zodat het voor de persoon minder moeite kost om het gesprek te volgen en mee te doen en hij of zij zich er echt bij voelt horen.

Betrek de persoon met dementie bij de voorbereiding

Het is voor iemand met dementie fijn om wat te kunnen doen en om zo iets te kunnen bijdragen aan het feest. Het optuigen van de kerstboom, het versieren van het huis, helpen met het bereiden van de maaltijd, de tafel dekken en servetten vouwen zijn manieren om iemand erbij te betrekken. Betrek de persoon met dementie zoveel mogelijk bij de voorbereidingen, dan voelt hij of zij zich waardevol.

Zorg voor rustmomenten

Om te voorkomen dat iemand met dementie door te veel stress, boos en agressief wordt tijdens het kerstfeest is het van belang om ervoor te zorgen dat hij of zij zich tijdig kan ontspannen en rust kan nemen. Bij tekenen van vermoeidheid kunnen een luie stoel op een rustige plek en wat rustgevende klanken op de achtergrond, eventueel uit een hoofdtelefoon, uitkomst bieden.

Herkenbaarheid is belangrijk

Als iemand dementerend is dan is herkenbaarheid vaak belangrijk. Dit betekent bijvoorbeeld dat de kerstmuziek ook voor hem of haar de sfeer van kerst oproepen. Vaak zijn de traditionele liederen die tijdens Kerstmis worden gezongen zoals Stille nacht, O denneboom en al die andere bekende liederen herkenbaar voor kerst.

Deel de zorg

Voor de meest nabije mantelzorger is het fijn om tijdens het kerstfeest niet continu te hoeven zorgen. Daarom is het goed om daar van tevoren afspraken over te maken, wie wanneer voor de persoon met dementie zorg en hem of haar in de gaten houdt.

Het Kerstverhaal lezen

Er zijn veel versies en vertalingen van het verhaal van kerst, de geboorte van het kindje Jezus. Welke is het meest geschikt voor iemand met dementie? Hier is geen algemeen antwoord op te geven, want het hangt af hoe bekend iemand met het verhaal en de Bijbel is. Als een persoon met dementie dagelijks gewend is om uit de Bijbel te lezen, dan ligt het voor de hand om uit die Bijbel het kerstverhaal te lezen. Als mensen minder bekend zijn met de Bijbel of met een bepaalde vertaling, dan biedt de 'Bijbel in gewone taal' uitkomst. Die vertaling is eenvoudig en duidelijk. Je zou er ook voor kunnen kiezen om het kerstverhaal te lezen uit een kinderbijbel. Het voordeel is de eenvoud en de mooie verhaallijn die er in zit, maar er schuilt ook een risico in dat het kinderlijk verteld is. Dat kan voor iemand met dementie als denigrerend worden ervaren.
© 2017 - 2024 Theofilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Kerstsymbolen en wat ze betekenenKerstsymbolen en wat ze betekenenKerstmis heeft een religieuze grondslag. Tijdens de Kerst herdenken we de geboorte van Christus. Dat Kerstmis een christ…
Kerstconcert voor ouderen met dementieKerstconcert voor ouderen met dementieEen kerstconcert voor ouderen met dementie kan een eenvoudig te organiseren, sfeervolle activiteit zijn als u de juiste…
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…

Ontstekingswaarden bloed: CRP-waarde in het bloed te hoogOntstekingswaarden bloed: CRP-waarde in het bloed te hoogHet C-reactief proteïne (CRP) is een acutefase-eiwit dat wordt gemaakt in de lever en afgegeven in de bloedbaan. Een hoo…
Schimmel in huis verwijderen voor een gezonder leefklimaatSchimmel in huis verwijderen voor een gezonder leefklimaatHelaas is schimmel in woningen nog steeds een veel voorkomend probleem. Vroegtijdig herkennen daarvan en preventie is er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://www.unforgettable.org/blog/the-12-rules-of-christmas/
  • Dementia Friends. 'Support People With Dementia This Christmas'
  • https://www.dementiauk.org/be-ready-for-christmas-2/
Theofilus (91 artikelen)
Laatste update: 22-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.