Luchtbevochtiger voorkomt droge huid en andere klachten

Luchtbevochtiger voorkomt droge huid en andere klachten Zowel in huis als buitenshuis is een bepaald vochtpercentage van de lucht ideaal. Maar buitenshuis is daar niets aan te doen en moeten we het nemen zoals het is. Binnenshuis kan het percentage luchtvochtigheid wel worden beïnvloed. Vooral in de winter is dat van belang als de cv aangaat en de lucht alsmaar droger wordt. Toch is ook in andere jaargetijden het vochtgehalte omhoog brengen voor sommige mensen een goede zaak. Om het vochtgehalte te verhogen zijn verschillende soorten luchtbevochtigers verkrijgbaar. Naast functioneel kunnen ze ook bijzonder fraai zijn.

Ideale luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid wordt in percentages uitgedrukt waarbij hoger dan 50% als goed wordt beschouwd en lager als te droog wordt ervaren. In veel gevallen zal de luchtvochtigheid in huis rond het ideale percentage van 55% schommelen maar zodra de cv aangaat wordt dat anders. Zeker ook met een vloerverwarming zal de lucht te droog worden en kan zelfs dalen tot 30%. Als dan bij voldoende ventileren de stand van de hygrometer nog niet omhoog gaat is er maar een oplossing mogelijk namelijk het plaatsen van een luchtbevochtiger.

Droge huid en andere mogelijke klachten

Als basis van ons bestaan is een goede luchtkwaliteit mede bepalend voor de gezondheid en het welzijn. Elke dag stroomt meer dan 12.000 liter lucht door de longen via 20.000 keer inademen en uitademen. Als die lucht te droog is bestaat er kans op een droge huid of andere lichamelijke of psychische klachten zoals:
 • Branderige ogen
 • Concentratieproblemen
 • Droge hoest
 • Droge huid
 • Gebarsten lippen
 • Geïrriteerde luchtwegen
 • Hoofdpijn
 • Irriterende contactlenzen
 • Koud gevoel bij een normale temperatuur
 • Prikkelende keel
 • Uitgedroogde luchtwegen
 • Uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen
 • Verhoogde kans op infecties
 • Verminderde weerstand
 • Vermoeidheid

Verschillende systemen voor luchtbevochtiging

Luchtbevochtiging is door middel van speciale apparatuur met elk een eigen systeem mogelijk. Zo bestaan er stoombevochtigers, koudwaterverdampers, luchtwassers en ultrasoonbevochtigers.

Stoombevochtigers

Luchtbevochtigers die op stoom werken maken gebruik van water dat in het apparaat sterk wordt verwarmd waarna stoom ontstaat. Die stoom is kiemvrij en bacterievrij en verspreid zich door de ruimte. Dit systeem van bevochtiging is ideaal voor degenen die gevoelig zijn voor droge lucht en het krijgen van een verkoudheid. De luchtvochtigheid kan zeer snel op peil worden gebracht en de stoom warmt de ruimte ook iets op. De prijs van de stoombevochtiger is een stuk lager dan van andere systemen maar het apparaat gebruikt wel meer energie.

Koudwaterverdampers

Bij koudwaterverdampers wordt de droge lucht uit de ruimte aangezogen en langs een nat element gevoerd waardoor de lucht vochtig wordt en daarna weer door de ruimte verspreid wordt. Dit apparaat werkt energiezuinig en zorgt voor een constante luchtvochtigheid. Het heeft wel meer tijd nodig om die vochtigheid te bereiken. De filters in het apparaat moeten voor een goede werking regelmatig worden vervangen.

Luchtwassers

Bij deze apparaten wordt de lucht door middel van filters of roterende schijven met water gereinigd met als gevolg een bevochtigende en reinigende werking. Door die dubbele functie van bevochtigen en reinigen zijn de apparaten iets duurder. Ook kunnen ze vanwege de reinigende functie het hele jaar door worden gebruikt.

Ultrasoonbevochtigers

Deze bevochtigers stoten nevel uit. Die nevel ontstaat door trillingen onder water. De ultrasoonbevochtiger werkt voor het menselijk oor onhoorbaar maar huisdieren kunnen er last van hebben. Ultrasoon geluid is namelijk hoger dan 20.000 Hz. Deze bevochtiger is energiezuinig maar niet geschikt voor hard water.

Luchtbevochtiger kiezen voor elke ruimte

Kiezen uit de verschillende systemen is voor een groot deel afhankelijk van het gebruik in een bepaalde ruimte. Is de bevochtiger bestemd voor de woonkamer, slaapkamer of kinderkamer? Ook kan de keuze bepaald worden op persoonlijke omstandigheden of voorkeuren.
 • Woonkamer: Luchtbevochtigers in de woonkamer hoeven niet perse geluidloos te zijn maar moeten wel de totale oppervlakte van 25 tot 60 vierkante meter aankunnen.
 • Slaapkamer: Van belang is om een stille bevochtiger te kiezen om ongestoord te kunnen slapen. Omdat een slaapkamer minder oppervlakte en inhoud heeft kan volstaan worden met een apparaat tot 25 vierkante meter.
 • Kinderkamer: Ook die ruimte is minder groot wat de keuze mede bepaald. Maar belangrijker is om vanwege veiligheidsredenen een bevochtiger te kiezen die geen hete stoom verspreid.
 • Persoonlijk: Wie last heeft van allergieën of luchtwegaandoeningen kan het best een luchtbevochtiger met ionisator of een luchtwasser kiezen. Voor hen is de aangewezen periode om een luchtbevochtiger te gebruiken niet alleen de winter maar komen ook andere droge perioden in aanmerking.
 • Voorkeur: Veel apparaten zijn geschikt om geuroliën te gebruiken. Een paar druppels geven reeds een heerlijke geur in de ruimte.

Hygrostaat of hygrometer voor juiste vochtgehalte

Een aantal luchtbevochtigers beschikt over een hygrostaat waarmee het vochtgehalte wordt opgemeten. Na het instellen van een bepaalde stand slaat het apparaat automatisch aan en uit. Goedkopere apparaten hebben geen hygrostaat en ook ontbreekt die bij een koudwaterbevochtiger omdat dit systeem dat niet nodig heeft. Indien de luchtbevochtiger geen hygrostaat heeft is het belangrijk een losse hygrometer aan te schaffen om de luchtvochtigheid te kunnen volgen en het apparaat goed in te stellen.

Luchtbevochtiger een periode niet gebruiken

Indien de luchtbevochtiger een periode van het jaar niet wordt gebruikt kan hij beter eerst grondig worden schoongemaakt en in elk geval leeggemaakt om te voorkomen dat zich in langdurig stilstaand water bacteriën ontwikkelen. Sommige apparaten beschikken over wasbare filters en bij andere moeten die vervangen worden wat ook dan kan gebeuren.
© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werking en toepassing van luchtbevochtigersLucht bevochtigen voorkomt droge lucht. Door het vochtgehalte in de lucht op peil te houden blijft het leefklimaat aange…
Te lage luchtvochtigheid: een luchtbevochtiger kopenTe lage luchtvochtigheid: een luchtbevochtiger kopenOp het gebied van luchtbehandeling zijn er meerdere soorten apparaten verkrijgbaar, die ieder hun specifieke functie heb…
Luchtbevochtiger gebruiken tegen droge lucht in huisLuchtbevochtiger gebruiken tegen droge lucht in huisEen droge lucht in huis kun je bestrijden door gebruik te maken van een luchtbevochtiger. Is de luchtvochtigheid in huis…
Droge lucht: wat kun je ertegen doen?Droge lucht: wat kun je ertegen doen?Als de wintermaanden er weer aankomen zetten we allemaal de verwarming weer aan. Het wordt dan lekker warm in huis, maar…

Tevredenheids- en geluksgevoel, nader bekeken en bereikbaar?Tevredenheids- en geluksgevoel, nader bekeken en bereikbaar?Tevredenheids- en geluksgevoel zijn twee aspecten van subjectief welzijn. Hoewel ze met elkaar verband houden, kunnen ze…
Wat je pupillen over je zeggenWat je pupillen over je zeggenJe pupillen vallen de meeste mensen niet op. Vaak wordt er gekeken naar de iriskleur en niet naar de zwarte vlek in het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rschaller98, Pixabay (bewerkt)
 • https://www.luchtbevochtigerexpert.nl/luchtbevochtigers
 • https://www.luchtbevochtigerstore.nl/advies/luchtbevochtigers.html
 • https://www.fonq.nl/producten/categorie-luchtbevochtiger/
 • https://www.luchtbevochtigerstore.nl/advies/waarom-luchtbevochtiger.html
 • https://www.luchtbevochtigerstore.nl/advies/luchtbevochtigers.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.