Luchtbevochtiger voorkomt droge huid en andere klachten
Zowel in huis als buitenshuis is een bepaald vochtpercentage van de lucht ideaal. Maar buitenshuis is daar niets aan te doen en moeten we het nemen zoals het is. Binnenshuis kan het percentage luchtvochtigheid wel worden beïnvloed. Vooral in de winter is dat van belang als de cv aangaat en de lucht alsmaar droger wordt. Toch is ook in andere jaargetijden het vochtgehalte omhoog brengen voor sommige mensen een goede zaak. Om het vochtgehalte te verhogen zijn verschillende soorten luchtbevochtigers verkrijgbaar. Naast functioneel kunnen ze ook bijzonder fraai zijn.
Ideale luchtvochtigheid
Luchtvochtigheid wordt in percentages uitgedrukt waarbij hoger dan 50% als goed wordt beschouwd en lager als te droog wordt ervaren. In veel gevallen zal de luchtvochtigheid in huis rond het ideale percentage van 55% schommelen maar zodra de
cv aangaat wordt dat anders. Zeker ook met een
vloerverwarming zal de lucht te droog worden en kan zelfs dalen tot 30%. Als dan bij voldoende ventileren de stand van de hygrometer nog niet omhoog gaat is er maar een oplossing mogelijk namelijk het plaatsen van een luchtbevochtiger.
Droge huid en andere mogelijke klachten
Als basis van ons bestaan is een goede luchtkwaliteit mede bepalend voor de gezondheid en het welzijn. Elke dag stroomt meer dan 12.000 liter lucht door de longen via 20.000 keer
inademen en uitademen. Als die lucht te droog is bestaat er kans op een
droge huid of andere lichamelijke of psychische klachten zoals:
- Branderige ogen
- Concentratieproblemen
- Droge hoest
- Droge huid
- Gebarsten lippen
- Geïrriteerde luchtwegen
- Hoofdpijn
- Irriterende contactlenzen
- Koud gevoel bij een normale temperatuur
- Prikkelende keel
- Uitgedroogde luchtwegen
- Uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen
- Verhoogde kans op infecties
- Verminderde weerstand
- Vermoeidheid
Verschillende systemen voor luchtbevochtiging
Luchtbevochtiging is door middel van speciale apparatuur met elk een eigen systeem mogelijk. Zo bestaan er stoombevochtigers, koudwaterverdampers, luchtwassers en ultrasoonbevochtigers.
Stoombevochtigers
Luchtbevochtigers die op stoom werken maken gebruik van water dat in het apparaat sterk wordt verwarmd waarna stoom ontstaat. Die stoom is kiemvrij en bacterievrij en verspreid zich door de ruimte. Dit systeem van bevochtiging is ideaal voor degenen die gevoelig zijn voor droge lucht en het krijgen van een verkoudheid. De luchtvochtigheid kan zeer snel op peil worden gebracht en de stoom warmt de ruimte ook iets op. De prijs van de stoombevochtiger is een stuk lager dan van andere systemen maar het apparaat gebruikt wel meer energie.
Koudwaterverdampers
Bij koudwaterverdampers wordt de droge lucht uit de ruimte aangezogen en langs een nat element gevoerd waardoor de lucht vochtig wordt en daarna weer door de ruimte verspreid wordt. Dit apparaat werkt
energiezuinig en zorgt voor een constante luchtvochtigheid. Het heeft wel meer tijd nodig om die vochtigheid te bereiken. De filters in het apparaat moeten voor een goede werking regelmatig worden vervangen.
Luchtwassers
Bij deze apparaten wordt de lucht door middel van filters of roterende schijven met water gereinigd met als gevolg een bevochtigende en reinigende werking. Door die dubbele functie van bevochtigen en reinigen zijn de apparaten iets duurder. Ook kunnen ze vanwege de reinigende functie het hele jaar door worden gebruikt.
Ultrasoonbevochtigers
Deze bevochtigers stoten nevel uit. Die nevel ontstaat door trillingen onder water. De ultrasoonbevochtiger werkt voor het menselijk oor onhoorbaar maar huisdieren kunnen er last van hebben. Ultrasoon geluid is namelijk hoger dan 20.000 Hz. Deze bevochtiger is energiezuinig maar niet geschikt voor
hard water.
Luchtbevochtiger kiezen voor elke ruimte
Kiezen uit de verschillende systemen is voor een groot deel afhankelijk van het gebruik in een bepaalde ruimte. Is de bevochtiger bestemd voor de woonkamer, slaapkamer of kinderkamer? Ook kan de keuze bepaald worden op persoonlijke omstandigheden of voorkeuren.
- Woonkamer: Luchtbevochtigers in de woonkamer hoeven niet perse geluidloos te zijn maar moeten wel de totale oppervlakte van 25 tot 60 vierkante meter aankunnen.
- Slaapkamer: Van belang is om een stille bevochtiger te kiezen om ongestoord te kunnen slapen. Omdat een slaapkamer minder oppervlakte en inhoud heeft kan volstaan worden met een apparaat tot 25 vierkante meter.
- Kinderkamer: Ook die ruimte is minder groot wat de keuze mede bepaald. Maar belangrijker is om vanwege veiligheidsredenen een bevochtiger te kiezen die geen hete stoom verspreid.
- Persoonlijk: Wie last heeft van allergieën of luchtwegaandoeningen kan het best een luchtbevochtiger met ionisator of een luchtwasser kiezen. Voor hen is de aangewezen periode om een luchtbevochtiger te gebruiken niet alleen de winter maar komen ook andere droge perioden in aanmerking.
- Voorkeur: Veel apparaten zijn geschikt om geuroliën te gebruiken. Een paar druppels geven reeds een heerlijke geur in de ruimte.
Hygrostaat of hygrometer voor juiste vochtgehalte
Een aantal luchtbevochtigers beschikt over een hygrostaat waarmee het vochtgehalte wordt opgemeten. Na het instellen van een bepaalde stand slaat het apparaat automatisch aan en uit. Goedkopere apparaten hebben geen hygrostaat en ook ontbreekt die bij een koudwaterbevochtiger omdat dit systeem dat niet nodig heeft. Indien de luchtbevochtiger geen hygrostaat heeft is het belangrijk een losse hygrometer aan te schaffen om de luchtvochtigheid te kunnen volgen en het apparaat goed in te stellen.
Luchtbevochtiger een periode niet gebruiken
Indien de luchtbevochtiger een periode van het jaar niet wordt gebruikt kan hij beter eerst grondig worden schoongemaakt en in elk geval leeggemaakt om te voorkomen dat zich in langdurig stilstaand water bacteriën ontwikkelen. Sommige apparaten beschikken over wasbare filters en bij andere moeten die vervangen worden wat ook dan kan gebeuren.