Intieme hygiëne: een kwestie van preventie

Vandaag wordt hygiëne vooral geassocieerd met comfort onfrisheid en denkt men niet meer aan de aanvankelijke definitie, die van ‘het geheel van regels dat gevolgd moet worden om gezond te blijven’, en nog minder aan openbare hygiëne (riolering, drinkwatervoorziening, enz.). Lichaamshygiëne en intieme hygiëne in het bijzonder maken inmiddels deel uit van de preventieve zorg en mogen dan ook niet verwaarloosd worden. Voor veel mensen rijmt hygiëne met zeep en water, met propere lakens, handdoeken, kleren en een schone leefomgeving. Maar bij persoonlijke hygiëne hoort ook wat men de intieme hygiëne noemt, het reinigen van vagina en anus, het dragen van schoon en goed zittend ondergoed, liefst in natuurlijke stoffen en het goed gebruik van inlegkruisjes, tampons en maandverband.

Proper en gezond

Een correcte lichaamshygiëne zorgt voor een reductie van het risico op infecties en de overdracht van ziekmakende kiemen. Daarom ook kan men bijvoorbeeld niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk het is dat men de handen wast voor en na contact met een baby, dier, voedingswaren, contactlenzen, enz. Het correct wassen van de handen moet van jongsaf aan aangeleerd wordt zodat het een natuurlijke reflex wordt.

Zowel jongetjes als meisjes moet ook op prille leeftijd duidelijk gemaakt worden dat ze zich overal moeten wassen en dat ze zich overal goed moeten afdrogen. Daar horen ook de geslachtsdelen bij en het schoonmaken na het toilet om risico's op bepaalde infecties te vermijden.

Kleine jongetjes:

Een jongetje dat zelfstandig wordt moet leren om zich elke dag zorgvuldig te wassen:
Bij het wassen van de piemel moet hij de voorhuid terugtrekken tot over de eikel om te vermijden dat talgafscheiding zich ophoopt (smegma, een mengeling van mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding en vocht) en ook om anale infecties te voorkomen.

Kleine meisjes:

Een klein meisje dat zich al alleen kan wassen mag ook niet vergeten om haar geslachtsdelen te wassen (vulva, kleine en grote schaamlippen.enz.) en ook de anus en dat om het risico op besmettingen te reduceren. Verder moeten meisjes ook leren dat ze zich na het toilet (stoelgang) moeten schoonvegen van de vagina naar de anus om te voorkomen dat fecale bacteriën in de vagina of de blaas terechtkomen.

Intieme hygiëne en respect voor het natuurlijk evenwicht

Door de bacteriële flora wordt de vagina op natuurlijke wijze beschermd. Maar het evenwicht van die bacteriële flora is fragiel en kan in mindere of meerdere mate verstoord worden door stress, hormonale veranderingen (maandstonden, zwangerschap, menopauze, anticonceptiva, enz.), microbiële infecties, vermoeidheid, jeuk, het gebruik van irriterende zeep, een ziekte, enz.

Het is dan ook belangrijk dat elke vrouw waakt over het evenwicht van de bacteriële flora in de vagina. Hygiëne is noodzakelijk, maar een overdaad aan hygiëne schaadt, net zoals een verkeerde hygiëne.

Een aantal tips:
  • Gebruik om u te wassen geen agressieve producten, maar wel een zacht schoonmaakmiddel met een neutrale of licht zure pH en zonder zeep), kortom, een product dat de natuurlijke zuurgraad van de vagina respecteert en het risico op allergie of irritatie voorkomt.
  • Was u maximaal één a twee keer per dag.
  • Draag elke dag schoon en goed zittend ondergoed, liefst in katoen.
  • Bij ongewone symptomen (abnormaal verlies, jeuk, enz.) moet u een arts raadplegen. Dat advies geldt des te meer bij herhaaldelijke episodes.

Wat vrouwen moeten weten

  • Ook tijdens de regels moeten meisjes en vrouwen zich dagelijks wassen, zonder evenwel te overdrijven (max. tweemaal per dag)
  • Vrouwen die last hebben van vaginale infecties gebruiken liever geen tampons. Wassen doen ze best met evenwichtsherstellende oplossingen, produkten die geen zeep en geen irriterende bestanddelen bevatten.
  • Als de symptomen aanhouden (jeuk, witverlies, roodheid, branderigheid, enz,.) dan moet men een arts raadplegen.
  • Het schaamhaar wegscheren is geen hygiënische noodzaak als men zich heel regelmatig wast. Het is een kwestie van smaak of mode.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Kost liefde vrienden?Kost liefde vrienden?Over het algemeen kost een nieuwe liefde je twee vriendschappen. Hoeveel intieme vriendschappen heeft een mens? Waarom i…
De Spaanse griep, een ernstige ziekte in oorlogstijdDe Spaanse griep, een ernstige ziekte in oorlogstijdIn het voorjaar van 1918 brak de Spaanse griep uit. Het is niet bekend waar de ziekte ontstond. De griep verspreidde zic…
De rebelse Flora MacDonaldDe rebelse Flora MacDonaldFlora MacDonald is vooral bekend van haar aandeel in de ontsnapping van Bonnie Prince Charlie na de nederlaag van de Jac…

Klaar voor de zomer; 4 minuten workoutNog even en de zomer is weer een feit. Sommigen onder ons zijn alweer een tijd bezig om de overtollige pondjes eraf te w…
De Essure sterilisatiemethodeDe Essure sterilisatiemethodeAls een stel besluit dat het gezin compleet is, kan al snel het woord "sterilisatie" vallen. De vrouw heeft soms al jare…
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.