Op zoek naar betrouwbare medische informatie op het internet

Op zoek naar betrouwbare medische informatie op het internet Als het om onze gezondheid gaat is goede en betrouwbare medische informatie van groot belang. Veel medische informatie wordt op het internet gezocht. Het is voor een leek of ondeskundige echter niet altijd meteen goed te zien of gevonden informatie van goede kwaliteit is of niet. Het probleem kan dan zijn dat een patiënt misschien verkeerde of onvolledige informatie te lezen krijgt met eventuele nadelige gevolgen. Goede medische informatie kan echter snel herkend worden door op een aantal eigenschappen te letten.

Inhoud


Op zoek naar betrouwbare medische informatie op internet

Uit onderzoek van de Consumentenbond van begin 2017 bleek dat 79% van de deelnemers van dat onderzoek het internet gebruikt als medische informatiebron. De overige deelnemers (21%) gaven aan dat ze geen medische informatie op het internet zoeken omdat ze liever de huisarts raadplegen, of omdat de hoeveelheid medische informatie te groot is, of omdat niet goed te zien is of medische informatie op het internet betrouwbaar is. Of en welk deel van de 79% net als de overige 21% ook twijfels heeft over de betrouwbaarheid van medische informatie laat dit onderzoek, zover bekend, niet zien.

Betrouwbare informatie is van groot belang

Wanneer we medische informatie op het internet willen zoeken is het van groot belang dat deze informatie goed en betrouwbaar is. Voor een leek of ondeskundige is niet altijd meteen goed te zien of informatie door medisch bevoegden of door 'enthousiastelingen' is geschreven. Als iemand op zoek is naar een goed merk pleisters of een goede tandenborstel dan zal het nog niet meteen grote nadelige gevolgen hebben wanneer het artikel niet door een medisch bevoegd persoon is geschreven. Maar het wordt een ander verhaal als het om informatie gaat over zware medische klachten, bijvoorbeeld langdurige hoofdpijn of zeer hoge koorts. In dat geval is het voor een patiënt of ouder, die snel goede informatie wil hebben, van groot belang dat informatie door bevoegde deskundigen is geschreven. Het is natuurlijk niet gezegd dat niet bevoegde ‘enthousiastelingen' geen goede informatie kunnen verstrekken op het internet, maar het probleem is dat een leek de kwaliteit niet kan verifiëren; er staat geen keurmerk bij.

Tegenwicht aan ondeskundige informatie

Om tegenwicht te bieden aan, medisch gezien, ondeskundige artikelen op het internet is in 2012 door de NHG (het Nederlands Huisartsen Genootschap) de website thuisarts.nl gelanceerd. Deze website is destijds door minister Schippers, en dus door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), officieel gepresenteerd. Thuisarts.nl wordt maandelijks ongeveer 2 miljoen keer bezocht. Het zijn dit soort betrouwbare sites waar men het beste heen kan gaan om betrouwbare medische informatie te vinden. Bij urgente klachten moet natuurlijk altijd de huisarts, huisartsenpost, en bij zeer urgente klachten 112 worden gebeld.

Hoe kun je betrouwbare medische websites herkennen?

Betrouwbare medische websites zijn veelal te herkennen aan een aantal eigenschappen. Ten eerste staan er op goede websites géén reclame of advertenties, de website heeft dan ook geen commercieel doel en wordt veelal gefinancierd door een overheidsinstantie of een ziekenhuis. Het primaire doel van de website is om de patiënt goede, onafhankelijke en eerlijke voorlichting te geven. Via de pagina 'contactgegevens' of 'over ons' van de website kan een lezer vaak makkelijk achterhalen door welke bevoegde instanties de informatie is geschreven. Ten tweede, betrouwbare medische websites werken vaak samen met veel andere partners, wederom kan bij 'contactgegevens' of bij 'over ons' worden gezien met welke deskundigen wordt samengewerkt. Ten derde worden, niet zelden, goede medische websites door gerenommeerde nieuwsmedia (NOS, Volkskrant, Trouw) gebruikt en aangehaald als bron. Tot slot, betrouwbare medische websites zien er vaak ingetogen, rustig, ietwat zakelijk en serieus uit. Een mooi voorbeeld is de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (rivm.nl).

Lijst met een aantal betrouwbare medische websites

Om goede medische informatie of dito websites te vinden kan natuurlijk als eerste naar de website van een ziekenhuis gegaan worden. Bijvoorbeeld, op de site van het Amsterdam UMC (amc.nl) staat veel uitleg over allerlei aandoeningen weergegeven door middel van patiëntenfolders. Ook websites van patiëntenverenigingen, stichtingen die onderzoek willen stimuleren of onderzoeksinstituten van de overheid zijn een prima bron om informatie op te zoeken.

Thuisarts.nl

Dit is een website die gemaakt is door officiële huisartsen, het staat onder beheer van het Nederlands Huisartsen Genootschap en is onder andere bedoeld ter voorbereiding van een bezoek aan de huisarts, en als naslagwerk voor na een bezoek aan de huisarts.

Kiesbeter.nl

Deze website valt onder beheer van de overheid en betreft het Zorginstituut Nederland. Het bevat informatie over zorginstellingen, aandoeningen en behandelingen, en is bedoeld om de patiënt wegwijs te maken in de zorg.

Apotheek.nl

Deze website is de winnaar van de prijs ‘Beste website’ van 2018 in de categorie gezondheid. De website is gemaakt door het KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie van officiële apothekers. De website bevat veel informatie over klachten, ziektes en uiteraard medicijnen.

Rivm.nl

Het RIVM is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het RIVM heeft expertise op het gebied van infectieziekten en vaccinaties, volksgezondheid en zorg, én milieu en veiligheid. Ze heeft als taak om over de gezondheid van Nederland en alle Nederlanders te waken. Hoewel het RIVM een wetenschappelijk onderzoeksinstituut is die veelal ministeries adviseert, heeft ze op haar website ook een pagina met voor de leek begrijpelijke informatie over verschillende ziektes en aandoeningen.

Hartstichting.nl

De Hartstichting heeft als doel hart- en vaatziekten sneller op te sporen en te genezen. Als ambassadeur voor het hart zet ze zich in voor een zo gezond mogelijk hart voor iedereen. Op de website staat veel informatie over aandoeningen, behandelingen en medisch wetenschappelijke onderzoeken.

Mlds.nl

De MLDS betreft de Maag Lever Darm Stichting, deze stichting stimuleert onderzoek naar maag-, lever- en darmziektes. De website heeft een uitgebreide 'A tot en met Z'-lijst over veel uiteenlopende aandoeningen.

Allesoverhetgebit.nl

Dit is de website van de KNMT, de Koninklijke Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde. Op deze website bieden tandartsen en andere specialisten betrouwbare informatie. De website wordt gecontroleerd door een redactieraad die uit specialisten bestaat, de website biedt informatie over de mondgezondheid, verzekeringsvragen en over de tandartspraktijk.

Patientenfederatie.nl

De Patiëntenfederatie Nederland vertegenwoordigt 170 Nederlandse patiëntenverenigingen. Ze is niet zozeer een medische vraagbaak maar biedt wel een mooi overzicht van veel aangesloten patiëntenfederaties, bijvoorbeeld het Longfonds, die op hun beurt weer goede medische informatie op hun eigen websites verschaffen.

Longfonds.nl

Het Longfonds is een patiëntenvereniging en stichting in één. Ze stimuleert zowel wetenschappelijk onderzoek en voorlichting als lotgenotencontact en belangenbehartiging voor patiënten. Op de website staat veel goede informatie over longziekten.

Nierstichting.nl

Deze stichting richt zich op het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek, maar ook het adviseren van patiënten. Haar doel is om nierziekten te genezen en patiënten te helpen om hun levenskwaliteit zoveel mogelijk te verbeteren. Op de website staat uitleg over de werking van de nieren en de gevolgen van nierschade.

Websites van (academische) ziekenhuizen

Neem, zoals gezegd, ook eens een kijk op een website van een (academisch) ziekenhuis. Ziekenhuizen bieden vaak veel overzichten van aandoeningen en ziekten, en er zijn eveneens deskundige patiëntenfolders.

De huisarts

En tot slot mag de (eventuele) website van de eigen huisarts niet worden vergeten, hierop staat vaak goede informatie of verwijzingen naar andere betrouwbare websites, en worden belangrijke telefoonnummers vermeld.
© 2018 - 2024 Blauwevinvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
nieuws uitgelichtBetrouwbare medische informatie op internet vindenObjectieve en betrouwbare gezondheidsinformatie vinden online, is geen sinecure. Google heeft een toepassing gelanceerd…
Betrouwbare medische informatie op internetBetrouwbare medische informatie op internetHet internet heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een onuitputtelijke bron voor geïnteresseerde patiënten en burge…
Opleiding medisch secretaresseOpleiding medisch secretaresseEen medisch secretaresse heeft een verantwoordelijke baan. Voor deze administratieve baan in de zorg heb je een goede op…
Hoe controleer je de betrouwbaarheid van een website?Hoe controleer je de betrouwbaarheid van een website?De informatie die je op het internet tegenkomt is lang niet altijd zo veilig en betrouwbaar als je denkt en zou willen.…

RCAN1, het wondergen dat overgewicht zou kunnen voorkomenRCAN1, het wondergen dat overgewicht zou kunnen voorkomenLekker eten zonder dik te worden, wie wil dat niet? Tot nu toe was het alleen maar mogelijk om hierover te dromen, maar…
Ureteroscopie: Onderzoek urineleiders voor nierstenenUreteroscopie: Onderzoek urineleiders voor nierstenenEen ureteroscopie is een minimaal invasieve procedure waarbij de arts een kleine verlichte scoop (soort kijkinstrument)…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay
 • https://www.consumentenbond.nl/zorgkosten/google-bron-van-medische-informatie
 • https://www.nu.nl/internet/2769460/huisartsen-openen-betrouwbare-medische-site.html
 • https://www.nhg.org/actueel/nieuws/thuisartsnl-nu-ook-informatie-over-medisch-specialistische-zorg
 • Thuisarts.nl
 • Kiesbeter.nl
 • Apotheek.nl
 • Rivm.nl
 • Hartstichting.nl
 • Mlds.nl
 • Allesoverhetgebit.nl
 • Patiëntenfederatie.nl
 • Longfonds.nl
 • Nierstichting.nl
Blauwevinvis (114 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.