Sociale fobie en RET

Sociale fobie en RET Aan een sociale fobie lijdt ongeveer 16% van de Nederlandse bevolking. Sociale angst belemmert je in ernstige mate. Mensen met een sociale fobie, vermijden de situaties waarvoor ze angst voor hebben. (vermijdingsdrang). Zo leidt een sociale fobie tot isolement. Sociale angst staat niet in verhouding tot de werkelijke objectieve dreiging. Drijfveer achter een fobie is ongegronde angst. RET (rationeel emotieve) therapie kan uitkomst bieden.

Sociale fobie en RET

Bij RET (Rationeel Emotieve Therapie) worden irrationele, ongezonde gedachten en je denkpatroon aangepakt. Dit gebeurt door het niet reële denkpatroon om te zetten in rationele gedachten. Angst werkt verlammend en een eigenschap van angst is dat angst sterker wordt, naarmate je er meer tegen verzet. Bij een sociale fobie speelt angst voor wat anderen van je denken de belangrijkste rol. Angsten zorgen ervoor dat je op een irrationele manier gaat denken en doen. Je gaat door angst piekeren, overdreven maatregelen nemen om je veilig te voelen, mensen en situaties vermijden en je maakt van een mug een olifant.

Angst voor sociaal contact

Lijden aan een sociale fobie betekent dat je angst hebt voor elke vorm van sociaal contact. Je durft niet naar (drukke) plaatsen in de angst om mensen tegen te komen. Een volle supermakrt, druk winkelcentrum, drukke straat is een nachtmerrie voor mensen met een sociale fobie. Alleen in je eigen omgeving kun je je redelijk op je gemak voelen. Je probeert dan ook elk uitstapje te vermijden en regelt het vaak zo, dat anderen boodschappen voor je doen of je honden uitlaten (je kinderen bijvoorbeeld), soms door middel van smoesjes. Je bent dan niet zo ver verwijderd van een situatie waarin je helemaal niet meer je huis uitkomt, en raakt in een isolement. Veel mensen met sociale angst, proberen hun angst door middel van alcohol en/of pillen onder controle te houden. Als je je afvraagt waarvoor je angst hebt, dan is het meestal dat je het idee hebt dat iedereen aan je kan zien hoe je je voelt, dat je het gevoel hebt dat iedereen op je let. Ook heb je de angst om te gaan hyperventileren of om flauw te vallen.

De boosdoeners achter deze irrationele gedachten zijn de volgende gedachten:

Iedereen moet mij aardig vinden

Je word met de dag onzekerder, wanneer je je teveel aantrekt van wat anderen van je vinden. Je gaat dan vanzelf en steeds meer twijfelen aan jezelf. Het is irrationeel om je zelfrespect te laten afhangen van wat anderen mensen over je denken. Wees je bewust van je kwaliteiten en doe gewoon zo goed mogelijk je best. Speel geen rol, je hóeft niet altijd aardig te doen. Wanneer je saggerijnig bent, kun je dat best een keer laten zien. Als mensen je dan toch niet mogen, is dat niet jouw probleem.

Ik kan niet tegen onzekerheid
Wanneer je door je sociale angst gespannen raakt op drukke plaatsen, is dat niet prettig. Het maakt je onzeker: je hart klopt in de keel, je transpireert, bent bang voor hyperventilatie. Je wilt zo snel mogelijk weg van de plek die je dit gevoel geeft. Het is niet rationeel om deze angst te hebben en om te willen vluchten, want je zult niet sterven en er zal niet iets ergs gebeuren. Als je van te voren steeds de gedachte repeteert: ik kan dit niet, dit lukt me niet, dan zal het inderdaad niet lukken. Het is van belang om positief tegen jezelf te praten, dus: ik weet niet of het lukt, als het niet lukt, jammer dan. Dan volgende keer beter. Toch wil ik graag proberen om mijn grenzen te verleggen, want het is belangrijk dat ik het blijf proberen. Door niet iets van jezelf te eisen (ik moet), maar te denken: als het niet lukt, volgende keer beter, zul je er veel meer ontspannen in staan. Maar blijf proberen om bijvoorbeeld 1x per dag boodschappen te doen of de honden uit te laten. Een angst die hier een rol speelt is ook, dat anderen aan je zien dat je het moeilijk hebt. Hier moet je je niets van aantrekken. Als mens ziet dat je onzeker bent, of rood wordt: so what? Het verbergen van onzekerheid maakt onzekerheid groter. Dus vat je onzekerheid op als iets tijdelijks en maak er niet meer van! Als mensen je uitlachen, de kans is klein, dan zegt het veel over hen, niet over jou.

Ik moet ieder risico vermijden

Sociale angst bestrijden betekent: oefenen, oefenen, oefenen. Risico's nemen dus! Accepteer dat je risico's niet meer kunt vermijden als je aan je angst wilt werken. Wil je beter worden, dan kun je het je niet meer permitteren om je te bedienen van vermijdingsangst! Wanneer je toegeeft aan vermijding dan verzink je meer in de sociale angst. Dus blijf proberen, blijf ondernemen en bedenk net als bij bovenstaand punt: als het deze keer niet lukt, geeft niet. Volgende keer beter. Alleen zo verwerf je hernieuwde zelfvertrouwen en kracht.

Angsten onder controle krijgen, RET methoden

Probeer je angst zo concreet mogelijk te omschrijven
Ga na op welke manier je over je fobie nadenkt. Denk je in de trant van: 'het lijkt me rampzalig als...' of: 'het zou verschrikkelijk zijn als...' Dit zijn natuurlijk irrationele gedachten. Bedenk dat een mislukking in het verleden helemaal niet betekent dat het nog een keer gebeurt!

Accepteer het onvermijdelijke! Doe de dingen waarvoor je bang bent.
Risico's horen bij het leven, iedereen moet ze weleens nemen. Accepteer ook dat je je bij bepaalde dingen niet prettig voelt. Maar: so be it. Vermijd ze geenszins! Blijf oefenen. Ga krachtig tegen je angsten in door te dóen.Trek je niets aan van het oordeel van anderen. Mensen zijn erg bang voor afkeuring. Bedenk dat als een mens zo in elkaar steekt dat hij graag iemand afkeurt, zo iemand toch wel afkeurend gedrag vertoont, ook als daar geen reden toe is. Daar kun jij niets aan doen en het zegt niets over jou. Aardig gevonden worden zou leuk zijn, maar het moet niet iets heel belangrijks zijn.

Neem het jezelf niet kwalijk als je bang bent.
In RET heb je het primaire symptoom (dit is de klacht, de fobie), en het secundaire syndroom (dit is wanneer je het jezelf kwalijk neemt dat je angstig bent). Je had al een probleem: de angst. Maar je creëert er nog een bij als je het jezelf kwalijk neemt. Doe dit dus niet, want het is irrationeel.

Relativeer
Alles is relatief en heeft een relatieve waarde.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leven met een sociale fobieLeven met een sociale fobieEen sociale fobie is een grote angst voor normale en alledaagse sociale situaties zoals iemand aanspreken, naar een fees…
Sociale fobie en behandelingHet is moeilijk om te leven met een sociale fobie. Wat is een sociale fobie precies en wat is de behandeling ervan? In d…
AngststoornissenIedereen is wel eens bang of angstig voor iets. Als deze angst zó erg wordt, vaak voorkomt en soms voor iets onwerkelijk…
Angststoornis, de fobieAngststoornis, de fobieEen van de bekendste angststoornissen is wel de fobie. Er zijn honderden verschillende fobieën, sommige zijn zo moeilijk…

Depressie en RETDepressie en RETAan een depressie lijden in Nederland zo'n 500.000 mensen. Een depressie is anders dan een dipje. Een dipje is tijdelijk…
RET: rationeel emotieve therapieRET: rationeel emotieve therapieRET staat voor Rationeel Emotieve Therapie. Dat is een vorm van therapie waarbij het verstand én het gevoel beiden een r…
Bronnen en referenties
  • RET-jezelf, Jan Verhulst.
Reacties

Isabel Gonzalez, 23-05-2013
Ik vind de reactie Teus redelijk kortaf. Het is niet omdat je een slechte ervaring heb gehad met een soort therapie dat deze waardeloos is. RET of andere therapieën werken in een context, waarin zowel de cliënt als de therapeut een grote rol spelen. Ik ben zelf therapeut, normaal gezien gebruikt ik zelden RET in mijn praktijk, wel gelijkaardige methoden. Het is ook zeer drastisch zeggen: "ga naar een psychiater… ". Sommige psychiaters werken ook met RET, sommige anderen geven zelf geen psychotherapie maar wel medicatie. Alle keuzes kunnen belangrijk zijn, hoewel men moet nooit vergeten in welke context zich bevindt. Sociale fobieën, en andere soort fobieën, zijn zeker niet gemakkelijk te veranderen. Daarom zijn de kansen op teleurstelling soms groot. RET is een van de verschillende therapeutische methodes. Voor sommige mensen werkt en voor andere niet. De therapeut moet ook deze methode gericht kunnen toepassen. Maar zeggen dat RET niet werkt bij sociale fobieën lijkt te ongenuanceerd. Reactie infoteur, 03-06-2013
Bedankt voor de toevoeging Isabel. Denk dat het idd goed is om te belichten, dat we allemaal anders in elkaar zitten, en zo is het goed dat er verschillende methodes bestaan.
RET kan goed werken bij sociale fobieën, waarbij irrationele gedachten net zo veel een rol spelen als bij andere angsten en remmingen.

Vr.gr.
Sandra

Teus Ouwerkerk, 21-05-2012
Beste mensen,
Helaas kan ik niemand adviseren om een sociale fobie met RET te behandelen. Het geeft alleen maar een grote teleurstelling is mijn (en van anderen) de ervaring. Het klinkt heel goed, maar bestaat grotendeels uit gebakken lucht met mooie Engelse termen, die het onvermogen verhullen. Ikzelf heb die therapie acht maanden gevolgd. Resultaat was noppo. Mijn advies is te gaan naar een psychiater die van wanten weet en RET achterwegen laat. Het kan baat geven bij straatvrees, dwanghandelingen, maar absoluut niet bij een ernstige sociale fobie. En ook nog: er wordt gesproken over wat rationeel is. Nou in die zin is dat heel subjectief. Groeten en sterkte. Reactie infoteur, 28-05-2012
Bedankt voor de reactie, missch kunnen anderen ook hun ervaringen met RET neerzetten?

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.