Lichaamstaal: Wat kan je allemaal afleiden van het hoofd?

Lichaamstaal hebben we allemaal. Maar sta je er wel eens bij stil? Want lichaamstaal is de enige taal waarbij de betekenissen niet helemaal vast staan. Maar wat kan je allemaal afleiden van het hoofd?

Stand van het hoofd is van belang

In de communicatie staat het hoofd centraal, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Aan de stand van je hoofd en de gemaakte bewegingen zou je veel, zo niet alles kunnen aflezen. Diverse psychologen hebben onderzoek gedaan naar de functies en betekenissen van het knikken.

Stand van het hoofd

Bij beeldtaal speelt de positie van het hoofd een belangrijke rol. Zo heb je een vrij neutrale uitstraling als je jouw hoofd naar voren houdt. Uit deze houding komen onder andere zelfverzekerdheid en blijheid naar voren. Als het hoofd van een mens vooral naar beneden staat gericht dan doelt dit vaak op depressie of eventueel verlegenheid. Als het hoofd meer omhoog staat dan duid dit vaak op een dominante houding waarbij die persoon zichzelf beter vindt dan de andere. Er kunnen echter ook mis communicaties ontstaan. Iemand die een bril op heeft kan achterdochtig of streng overkomen. Mensen met een bril hebben vaak de gewoonte om over hun bril heen te kijken.

Scheef houden van het hoofd

Ook het scheef houden van je hoofd heeft vaak een betekenis. Van nature houdt de mens zijn hoofd schuin als hij of zij geboeid wordt door iets. Bij meisjes is het tevens een manier van flirten.

Wisselen van de hoofdpositie

Vaak wijzigen mensen de positie van het hoofd bij een acute wisseling. Als ze bijvoorbeeld iets horen waar ze het absoluut niet mee eens zijn dan kantelen ze vaak hun hoofd en fronzen ze hun wenkbrauwen.

Richtingen

Bij het praten is een goed oogcontact van belang. Vaak draait de mens zijn oor naar de gesprekspartner toe waardoor de geluidstrillingen gemakkelijk kunnen worden opgevangen. Toch doen we onbewust ook aan liplezen waardoor bepaalde klanken gemakkelijker te begrijpen zijn.

Maak de interesse zichtbaar

De spreker zal ophouden met praten zodra hij het gevoel krijgt dat je niet luistert. Dit gevoel komt vaak naar voren wanneer iemand geen oogcontact maakt of alleen van uit een oog hoek mee kijkt.

Beweging

Ook aan de bewegingen van het hoofd kan je veel afleiden. In onze cultuur is het gebruikelijk om ja en nee te schudden. De manier van schudden brengt de werkelijke betekenis naar voren. Een wijze van knikken die niet erg bekend is het schuin bewegen van het hoofd. Dit gebeurd vaak wanneer je het er niet mee eens bent.
© 2009 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet je of iemand met je flirtHoe weet je of iemand met je flirtWanneer iemand met je flirt is dat soms heel duidelijk merkbaar, maar soms ook niet. Als iemand een bekende van je is he…
Hoe word je een echte flirt?Hoe word je een echte flirt?Flirten gaat voornamelijk over lichaamstaal. Het gaat de ene vrouw natuurlijk af en de andere heeft geen idee hoe ze dit…
Flirten als je verliefd bentFlirten als je verliefd bentIs een originele openingszin tijdens het flirten als je verliefd bent belangrijk? Of is de lichaamstaal tijdens het flir…
Flirtgedrag van de manFlirtgedrag van de manZiet hij me wel of niet staan? Gaat dit naar een serieuze relatie of een simpele ‘one night stand’? Hoe herken je de sig…

Wat voor zorgvoorzieningen zijn er?Wat voor zorgvoorzieningen zijn er?Er kunnen meerdere redenen zijn om te verhuizen naar een verzorgingstehuis. Denk aan hoge leeftijd, behoefte aan verzorg…
Tai chi chuan of TaijiquanTai chi chuan of TaijiquanMensen zijn tegenwoordig allemaal gehaast en gestresst, hebben nergens tijd voor en rennen en vliegen van het een naar h…
Bronnen en referenties
  • Lichaamstaal.nl
Rakker126 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.