Medische behandeling in buitenland vaak goed, snel, goedkoop

Medische behandeling in buitenland vaak goed, snel, goedkoop Gezondheidstoerisme is in zwang. In Duitsland en België is de wachttijd vaak kort en heeft de dokter of specialist alle tijd voor de patiënt. En in India kun je voor relatief weinig geld je gebit laten renoveren. In Istanboel kun je ogen laten laseren voor minder dan de helft, inclusief vlucht en hotel. Het medisch personeel is ook zeer deskundig. Zijn er ook extra risico’s aan medisch toerisme?

Waarom medisch toerisme

Nederland heeft een van de beste zorgstelsels ter wereld. Maar o.a vanwege wachtlijsten of kosten gaan Jaarlijks meer dan 50.000 Nederlanders voor behandeling naar het buitenland. Dikwijls op initiatief van hun zorgverzekeraar. Het gaat dan bijvoorbeeld om een knie- of heupoperatie, een ooglidcorrectie, ivf en kankerbehandelingen. België, Duitsland en Spanje zijn gewild, het laatste land mede vanwege de overwinteraars aldaar. Ook is het zo dat het buitenland soms operaties verricht die in Nederland niet plaats vinden, zoals bepaalde herniaoperaties, anonieme ei-zaadceldonaties, maagverkleiningen enz.

Financiële consequenties

Een gebitsrenovatie kan in India voor een fractie van de prijs. Weliswaar kost je dat een vliegretour, maar zeker als je het combineert met een boeiende vakantie, zijn je kronen of implantaten daar een stuk goedkoper. Geld is ook een belangrijke reden om naar het buitenland uit te wijken, als het gaat om bepaalde cosmetische ingrepen, zoals borst- en neuscorrecties. De consumentenbond raadt mensen aan eerst goed met hun zorgverzekeraar te overleggen, hoe het met de vergoedingen zit. Nederlandse verzekeraars zijn bij wet verplicht om medische ingrepen in Europa te vergoeden. Maar vraag wel eerst toestemming.

Als er complicaties zijn

Nederlandse artsen zijn in geval van complicaties verplicht een patiënt te helpen, maar het kan zijn dat het Nederlandse ziekenhuis de kosten probeert te verhalen (op U). Daarom is het volgens de consumentenbond belangrijk een buitenlands ziekenhuis/kliniek te selecteren dat een goede aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Kwaliteit

Volgens de consumentenbond liggen de risico’s van een ooglaserbehandeling een stukje hoger in het buitenland dan in Nederland. Wie de ogen laat laseren in Thailand of Turkije, loopt dus na de operatie meer risico op slechter zicht of een infectie. Maar volgens het blad Plus staat het Dunya Oogziekenhuis in Istanboel enorm goed aangeschreven. Hetzelfde geldt voor plastische chirurgie. Het is nog steeds lastig de kwaliteit in te schatten. Doe dus grondig vooronderzoek naar met naam en faam bekend staande kwaliteits ziekenhuizen/klinieken.

Checklist

Waar moet je opletten als je een operatie in het buitenland overweegt?

Kwaliteit

Artsen en ziekenhuizen werken met kwaliteitskeurmerken. Ga na of het ziekenhuis in het bezit is van een keurmerk als de JCI (de Joint Commission International) of het Amerikaanse keurmerk ABMS (American Board of Medical Specialties). Op het gezondheidsportaal van de Euregio (België, Nederland en Duitsland) is verder veel info te vinden over medische specialisten vlak over de grens. Raadpleeg ook uw eigen huisarts, patiëntenvereniging en de Nederlandse raad voor Medisch Specialisten.

Kosten

Verzekeraars zijn verplicht binnen de EU een operatie te betalen, maar een patiënt moet voor een operatie met verblijf in een ziekenhuis wel eerst toestemming vragen via een zogenoemd E112-formulier. Ook zal de verzekeraar niet meer vergoeden dan de kosten die een Nederlandse instelling in rekening zou brengen. Daar staat tegenover dat de fiscus misschien een handje meehelpt.

Organisatie

Er zijn organisaties die alles regelen. Van verblijf/visum t/m de toeristische uitjes ter plaatse. Bijvoorbeeld Best Health Travel. Op het gebied van Turkse ooglaserbehandelingen zijn er ook tal van aanbieders.

Ziekte van Lyme

De behandeling van de ziekte van Lyme zou in buurlanden grondiger en deskundiger te gebeuren dan bij ons. Lyme-patiënten gaan naar België, Duitsland en Frankrijk voor een test, diagnose of advies over de te volgen behandeling.

Huisarts

Raadpleeg vóór het vertrek uw arts of het raadzaam is om bij thuiskomst een test te laten doen op eventuele besmetting met de ziekenhuisbacterie MRSA, of een ander virus. Zonder zo'n test bestaat de kans dat u, bij eventuele opname als gevolg van een complicatie in een Nederlands ziekenhuis, op de quarantaire afdeling wordt geplaatst.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorbereiding op plastische chirurgieVoordat je plastische chirurgie gaat doen is het belangrijk om je daarop voor te bereiden. Hoe kun je je het beste voorb…
PIP implantatenPIP implantatenVeel mensen vinden dat er iets aan het uiterlijk van het lichaam moet veranderen. Voor deze veranderingen gaan de meeste…
Schoonheidsoperatie niet zonder risicoSchoonheidsoperatie niet zonder risicoEen schoonheidsoperatie is een ingreep die bedoeld is als subjectieve verfraaiing van het menselijk lichaam. Een medisch…
Wat kost een cosmetische operatie?Bij plastische chirurgie denken wij vaak aan vrouwen die hun uiterlijk verder willen verfraaien zonder enige noodzaak, h…

Slapen.... hoe blijf je wakker als dat echt moet?Slapen.... hoe blijf je wakker als dat echt moet?En na 4 doorwaakte nachten omdat je vlak voor de tentamens zit heb je het gehad. Je bent intens moe, en je weet dat je n…
Zelfvertrouwen, zelfbeeld en beter presterenZelfvertrouwen, zelfbeeld en beter presterenSommigen schijnen te blaken van zelfvertrouwen en anderen missen voldoende zelfvertrouwen. De mate waarin je over zelfve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • Libelle, NH-dagblad, Plus
Reactie

Vanhaverbeke Vera, 08-07-2018
Waar kan ik een lijst vinden met organisaties die dit organiseren? En de prijzen in het buitenland? Reactie infoteur, 14-07-2018
Sorry voor de late reactie, maar zo'n lijst kan ik ook niet vinden.
Neem anders contact op met uw zorgverzekeraar.

Succes

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 06-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.