De motor van ons lichaam, het hart
Zonder ons hart zijn wij niet in staat te leven. Daarom wordt het hart ook wel de motor van ons lichaam genoemd. Het hart zorgt er voor dat het bloed met zuurstof naar alle delen van je lichaam wordt gepompt. Zonder zuurstof sterft alles, dus zonder hart kan je niet leven. Het is dan ook van belang om je hart gezond te houden.
Je hart bevindt zich in de borstkas tussen de longen in. Het hart is een holle spier met een inwendige elektrische activiteit. Dit betekent dat het hart zich automatisch samentrekt en het bloed door het hele lichaam pompt. Gemiddeld klopt het hart 60 tot 80 keer per minuut, en in tachtig jaar klopt het hart ongeveer 3 miljard keer.
De bloedsomloop
Zoals al eerder vermeld, zorgt het hart voor de bloedsomloop door je hele lichaam. De bloedsomloop wordt op gang gehouden door het geregeld samentrekken van het hart. Door het samentrekken en ontspannen van het hart wordt het bloed in en uit de hartholten gepompt. De rechterhelft pompt zuurstofarme bloed en de linkerhelft het zuurstof rijke bloed.
De rechterboezem (rb) ontvangt zuurstofarm bloed en pompt het naar de rechterkamer (rk). De rechterkamer pompt het bloed naar de longen. In de longen wordt het bloed verrijkt met zuurstof en via de longen stroomt het zuurstofrijke bloed terug naar naar de linkerboezem (lb). De linkerboezem pompt het zuurstofrijke bloed naar de linkerkamer (lk). De linkerkamer pompt het zuurstofrijke bloed de aorta in. Vanaf de aorta wordt het zuurstofrijke bloed naar de belangrijke organen gestuurd. De aorta wordt ook wel lichaamsslagader genoemd. Als de organen het zuurstof verbruikt hebben, stroomt het zuurstofarme bloed weer terug naar de rechterboezem en begint de cyclus weer opnieuw.
Samenwerking met de longen
Het hart werkt samen met de longen. Zonder de longen kan het hart geen zuurstofrijk bloed naar de organen toe pompen. Het hart mag dan wel de motor van ons lichaam zijn, maar zonder de longen heeft het hart eigenlijk niet zo veel nut. Je kunt de longen dus zien als de bougies van de motor. Want zonder deze bougies loopt de motor niet.
Je hart goed verzorgen
Je hart wordt al goed beschermd door je lichaam. Je borstbeen en je ribben beschermen je hart, ze liggen als een soort verpakking om je hart heen. Maar zelf kan je ook een hoop doen om je hart in goede conditie te houden. Eet bijvoorbeeld gezond en niet te veel vet. Af en toe een frituurtje kan echt geen kwaad. Roken niet. Roken kan heel veel hartkwalen veroorzaken. Sport regelmatig. Wie 2,5 uur per week wandelt of intensief traint, vermindert zijn risico op hart- en vaatziekten met 30%. Vermijd stress en strooi niet te veel zout op je eten.
Meestvoorkomende hartziekte
De kransslagaders van het hart zorgen er voor dat het hart voorzien wordt van voedsel en zuurstof. Als je kransslagader dichtslibt door bijvoorbeeld roken, krijgt je hart een tekort aan voedsel en zuurstof. Vooral door het tekort aan zuurstof krijg je een drukkende pijn op de borst. Als het zuurstof tekort te lang aanhoudt, krijg je en hartaanval.
Sommige kinderen worden geboren met een gaatje in hun hart (VSD genaamd). Dit is een geboorteafwijking die met een operatie te verhelpen is. Je hart is verdeeld door
het septum in een linkerhelft en een rechterhelft. In dit septum kan een gaatje zitten, meestal ter hoogte van hartkamers. Dit gaatje zorgt er voor dat het bloed niet goed weggestuwd kan worden door het hart, en kan op latere leeftijd problemen opleveren. Er zijn ook mensen die een gaatje in hun hart hebben en er nooit wat van gemerkt hebben. Maar meestal wordt zo een afwijking al op jonge leeftijd ontdekt, en wordt het verhopen door middel van een operatie.
Hart weetjes
- Je hart is ongeveer zo groot als je vuist.
- Bij kleine kinderen en pasgeborenen slaat het hart 100 tot 170 keer per minuut.
- Je hart kan in 1 minuut je bloed door je hele lichaam pompen.
- In een dag tijd kan je hart een tank van 10.000 liter volpompen.