IJshoofdpijn oftewel de brain freeze

IJshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat nadat je bijvoorbeeld een ijsje of koud drankje te snel tot je hebt genomen.

Hoe ontstaat ijshoofdpijn?

Zoals in de inleiding al omschreven staat kan ijshoofdpijn ontstaan als je te snel een koud hapje of drankje nuttigt. Doordat je gehemelte in contact komt met het koude, worden die zenuwen wat geïrriteerd door de kou. In het hoofd worden de bloedvaten daardoor automatisch groter, om meer 'warm bloed' in te kunnen brengen, waardoor je hoofdpijn krijgt. De hoofdpijn komt vaak snel op, binnen 10 seconden, en duurt vaak niet langer dan 30 seconden.

IJshoofdpijn kan ook ontstaan doordat je met je hoofd onder de koude douche staat, of wanneer je bij het zwemmen in de zee met je hoofd door een golf gaat. Eenderde van de mensen heeft wel eens last van ijshoofdpijn.

Wat doe je eraan?

Maak je geen zorgen, een aspirientje is niet nodig, een brain freeze duurt namelijk helemaal niet lang en gaat dus vrij snel uit zichzelf weg. Als je er toch snel vanaf wil zijn helpt het, wanneer de hoofdpijn is ontstaan door een te grote hap ijs, om even je tong tegen je gehemelte aan te duwen. Zo wordt het gehemelte weer warm, waardoor de hoofdpijn vaak binnen enkele seconden wegebt. Fijner is het om de hoofdpijn te voorkomen, dit doe je simpelweg door niet te grote happen ijs of te grote slokken milkshake te nemen.

Is ijshoofdpijn schadelijk?

Nee, het is alleen vervelend. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je te gulzig je ijsje opeet, het kan helemaal geen kwaad, je hebt er maar kort last van, maar het is gewoon even vervelend.

Wetenschappelijk onderzoek

Vader en dochter Kaczorowski hebben het fenomeen ijshoofdpijn onderzocht onder 145 Canadese scholieren van 13 jaar oud. Eerst werd er een vragenlijst afgenomen, waarna de scholieren in twee groepen werden ingedeeld. De ene groep moest 100 ml ijs opeten in minstens 30 seconden en na deze 30 seconden nog de helft van het ijsje over hebben, waarna ze in eigen tempo mochten dooreten. De andere groep moest in 5 seconden 100 ml ijs naar binnen werken. Vreemd genoeg werd in beide groepen het voorkomen van ijshoofdpijn binnen 10 minuten na het eten vastgelegd. Wel bleek dat in de 'snelle' groep meer ijshoofdpijn voorkwam dan in de 'langzame' groep. In de 'snelle' groep kreeg 27% van de deelnemers hoofdpijn, in de 'langzame' groep 13%.
© 2009 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IJshoofdpijn: Pijn aan hoofd door contact met koudeIJshoofdpijn: Pijn aan hoofd door contact met koudeIJshoofdpijn is een vorm van kortdurende hoofdpijn die ontstaat wanneer een patiënt iets eet, drinkt of inademt dat koud…
IJshoofdpijn: oorzaken en behandeling van hoofdpijn door kouIJshoofdpijn: oorzaken en behandeling van hoofdpijn door kouIJshoofdpijn staat ook bekend als koudestimulushoofdpijn en sphenopalatine ganglioneuralgie. IJshoofdpijn is een kortdur…
Solarfreezer: warmte uit water winnenSolarfreezer: warmte uit water winnenDe gasrekening kan best oplopen, vooral tijdens koude wintermaanden. In 2014 is er een nieuwe uitvinding gedaan die hier…
Spanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingSpanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingHoofdpijn kent verschillende vormen, waarvan de spanningshoofdpijn de bekendste en vaakst voorkomende is. De oorzaak is…

Wat te doen tegen muggenbeten?Wat te doen tegen muggenbeten?Met de eerste warme dagen komen ook weer de insecten tevoorschijn. Heel vervelend zijn de muggen die onmiddellijk op zoe…
De motor van ons lichaam, het hartDe motor van ons lichaam, het hartZonder ons hart zijn wij niet in staat te leven. Daarom wordt het hart ook wel de motor van ons lichaam genoemd. Het har…
Bronnen en referenties
  • NTvG.nl
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.