IJshoofdpijn: Pijn aan hoofd door contact met koude

IJshoofdpijn: Pijn aan hoofd door contact met koude IJshoofdpijn is een kortdurende, scherpe pijn in het hoofd die optreedt wanneer iemand iets eet, drinkt of inademt dat koud is. Deze stekende pijn verschijnt binnen enkele seconden en bevindt zich meestal in het voorhoofd of in beide slapen. Hoewel ijshoofdpijn geen medische behandeling vereist omdat de pijn doorgaans binnen vijf minuten weer volledig verdwijnt, zijn er enkele tips die kunnen helpen om de pijn te verlichten en te voorkomen.

Synoniemen van ijshoofdpijn

Andere benamingen voor ijshoofdpijn zijn:
  • Bevriezingshoofdpijn
  • Brain freeze
  • Koude stimulushoofdpijn
  • Sphenopalatine ganglioneuralgie
  • Trigeminale hoofdpijn

Oorzaken: Door contact met koude

De exacte oorzaak van ijshoofdpijn is nog niet volledig begrepen (oktober 2020), maar wetenschappers vermoeden dat de pijn ontstaat wanneer iemand snel een koude substantie eet of drinkt die het gehemelte of de achterkant van de keel raakt, vooral in warme omstandigheden. Dit veroorzaakt een snelle vernauwing (vasoconstrictie) van de kleine bloedvaten in deze gebieden, gevolgd door een snelle verwijding (vasodilatatie) door de blootstelling aan een warme prikkel, zoals lucht. De pijnreceptoren rondom de bloedvaten voelen het ongemak en sturen deze signalen via kleine zenuwvezels naar de trigeminuszenuw, die op zijn beurt de signalen naar de hersenen doorgeeft. De trigeminuszenuw is ook verantwoordelijk voor het doorgeven van pijnsignalen van het gezicht naar de hersenen. De hersenen interpreteren deze koude prikkels als afkomstig van het hoofd in plaats van de mond. Een koude douche kan soms ook leiden tot ijshoofdpijn. Zelfs zwemmen in de zee en het onderdompelen van het hoofd in de golven kan een risicofactor zijn voor brain freeze. In feite kan elk contact met een koude prikkel verantwoordelijk zijn voor deze zenuwpijn.

Risicofactoren voor brain freeze

De belangrijkste risicofactor voor ijshoofdpijn is contact met koude. Mensen die lijden aan migraine (bijvoorbeeld met aura en/of eenzijdige hoofdpijn) hebben een grotere kans om ijshoofdpijn te ervaren dan mensen zonder migraine.

Symptomen van ijshoofdpijn

De symptomen van brain freeze verschijnen meestal binnen tien seconden na het eten of drinken van iets kouds. De patiënt ervaart een (ernstige) scherpe, stekende pijn in het voorhoofd (frontale hoofdpijn) of in beide slapen. De symptomen bereiken meestal hun piek na twintig tot maximaal zestig seconden na contact met de koude substantie. De pijn verdwijnt doorgaans binnen vijf minuten volledig.

Diagnose en onderzoeken

Bij ijshoofdpijn is een formele diagnose meestal niet nodig, omdat de aandoening vaak eenvoudig te herkennen is aan de symptomen en de context waarin deze optreedt. De pijn is meestal kortdurend en treedt op na contact met koude substanties, zoals ijs of koude dranken. Toch kunnen er enkele stappen worden ondernomen om de aandoening te diagnosticeren en andere mogelijke oorzaken van hoofdpijn uit te sluiten.

Klinisch onderzoek

Een arts zal vaak beginnen met een grondig klinisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek worden de volgende stappen ondernomen:
  • Anamnese: De arts vraagt naar de symptomen van de patiënt, inclusief het begin, de duur, en de aard van de hoofdpijn, evenals de triggers zoals koude voedsel of dranken.
  • Symptoomanalyse: De arts vraagt naar de frequentie en duur van de pijn, en of de pijn gepaard gaat met andere symptomen zoals misselijkheid of visuele veranderingen.
  • Uitsluiting van andere aandoeningen: De arts zal ook vragen naar andere mogelijke symptomen die op ernstige hoofdpijn of migraine kunnen wijzen, om andere oorzaken van de pijn uit te sluiten.

Neurologisch onderzoek

In sommige gevallen kan een arts een neurologisch onderzoek uitvoeren om andere neurologische aandoeningen uit te sluiten:
  • Neurotest: Dit kan testen van de zenuwfunctie en reflexen omvatten om te controleren op eventuele afwijkingen.
  • Visuele inspectie: Onderzoek van de ogen en het gezichtsvermogen om eventuele visuele problemen of neurologische symptomen te identificeren.

Beeldvorming en laboratoriumonderzoeken

In de meeste gevallen zijn beeldvorming en laboratoriumonderzoeken niet nodig voor ijshoofdpijn, tenzij:
  • Aanhoudende of ongebruikelijke symptomen: Als de symptomen langdurig zijn of niet passen bij typische ijshoofdpijn, kan aanvullend onderzoek worden aanbevolen om andere oorzaken uit te sluiten.
  • Gecompliceerde gevallen: In gevallen waar de symptomen samen met ernstige neurologische symptomen optreden, kan een arts overwegen om beeldvorming zoals een CT-scan of MRI uit te voeren om andere neurologische aandoeningen uit te sluiten.

In de meeste gevallen is het stellen van de diagnose ijshoofdpijn relatief eenvoudig op basis van de symptomen en de context waarin de pijn optreedt. Bij twijfel of bij aanwezigheid van andere ernstige symptomen kan het raadzaam zijn om medisch advies in te winnen voor verdere evaluatie.

Vergelijkbare aandoeningen

IJshoofdpijn kan soms verward worden met andere hoofdpijnklachten, zoals:
  • Migraine: Kan worden onderscheiden op basis van het patroon van de hoofdpijn en bijkomende symptomen zoals aura of misselijkheid.
  • Clusterhoofdpijn: Deze heeft een ander symptoomprofiel en kan gepaard gaan met ernstige pijn rond één oog en andere symptomen zoals tranenvloed en verstopte neus.
  • Spanningshoofdpijn: Meestal een constante, drukkende pijn, anders dan de stekende pijn van ijshoofdpijn.
  • Sinusitis (bijholteontsteking)

Een juiste diagnose kan helpen bij het onderscheiden van deze aandoeningen en het bepalen van een geschikte behandeling.

Wanneer medische hulp zoeken?

Hoewel ijshoofdpijn meestal onschadelijk is, moeten patiënten medische hulp zoeken als:
  • De hoofdpijn frequenter wordt of aanhoudt.
  • De pijn zeer hevig is of gepaard gaat met andere ernstige symptomen zoals visusstoornissen, spraakproblemen of motorische problemen.
  • Er geen duidelijke oorzaak voor de pijn te vinden is, of de pijn niet reageert op de gebruikelijke zelfhulpmaatregelen.

Behandeling van ijshoofdpijn

Hoewel het gevoel dat de hersenen bevriezen niet ernstig is, kan het erg onaangenaam zijn. Om de pijn te verlichten, kan de patiënt de tong krullen en tegen het gehemelte plaatsen om op te warmen. Dit voorkomt een snelle vernauwing van de bloedvaten en verlicht de pijn. Het drinken van warm water kan ook helpen. Een andere effectieve methode is om de mond en neus te bedekken met de handen en snel te ademen, waardoor de warme luchtstroom naar het gehemelte toeneemt.

Prognose

IJshoofdpijn is een onschuldig symptoom dat snel verdwijnt. Het is echter mogelijk dat de patiënt later opnieuw te maken krijgt met een vergelijkbaar bevriezend gevoel in het hoofd of de schedel.

Complicaties van ijshoofdpijn

Frequentie en ernst van aanvallen

Bij sommige mensen kunnen ijshoofdpijnaanvallen frequent voorkomen en aanzienlijk ongemak veroorzaken. Hoewel de pijn zelf meestal van korte duur is, kunnen herhaalde aanvallen leiden tot aanhoudende angst of stress bij het anticiperen op de pijn, wat de kwaliteit van leven kan beïnvloeden.

Migrainachtige symptomen

In zeldzame gevallen kan ijshoofdpijn migrainachtige symptomen veroorzaken, zoals misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, en duizeligheid. Deze symptomen kunnen de ervaring van de ijshoofdpijn verergeren en het herstel bemoeilijken.

Verhoogde pijngevoeligheid

Bij sommige individuen kan de pijngevoeligheid verhoogd zijn door herhaalde episodes van ijshoofdpijn, wat kan leiden tot een verhoogde perceptie van pijn bij andere vormen van hoofdpijn of migraine.

Impact op dagelijkse activiteiten

Hoewel ijshoofdpijn meestal kortdurend is, kan het plotselinge optreden ervan de dagelijkse activiteiten verstoren. Dit kan met name problematisch zijn tijdens belangrijke gebeurtenissen of werkuren.

Psychologische impact

Herhaalde episodes van ijshoofdpijn kunnen leiden tot angst of bezorgdheid over het eten van koude voedingsmiddelen, wat kan resulteren in een verminderde sociale interactie en een beperking van voedingskeuzes.

Verwarring met andere aandoeningen

In sommige gevallen kan ijshoofdpijn verward worden met ernstigere aandoeningen zoals clusterhoofdpijn of sinusitis, vooral als de symptomen niet goed worden herkend. Dit kan leiden tot onnodige bezorgdheid of verkeerde behandelingen.

Pijn tijdens Koudeomstandigheden

Voor mensen die gevoelig zijn voor ijshoofdpijn, kan blootstelling aan koude temperaturen of koude lucht leiden tot frequente aanvallen. Dit kan beperkend zijn bij buitensporten of activiteiten in koude klimaten.

Preventie

De beste manier om ijshoofdpijn te voorkomen, is door koude gerechten en dranken langzaam te consumeren. Vermijd het snel eten van grote hoeveelheden koud voedsel of het snel drinken van koude dranken.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IJshoofdpijn oftewel de brain freezeIJshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat nadat je bijvoorbeeld een ijsje of koud drankje te snel tot je hebt…
IJshoofdpijn: oorzaken en behandeling van hoofdpijn door kouIJshoofdpijn: oorzaken en behandeling van hoofdpijn door kouIJshoofdpijn staat ook bekend als koudestimulushoofdpijn en sphenopalatine ganglioneuralgie. IJshoofdpijn is een kortdur…
Hoofdpijn, moe?Hoofdpijn, moe?Hoofdpijn, moe of duizelig, signalen van het lichaam die meestal ongevaarlijk zijn. Maar soms kunnen die klachten een wa…
Hoofdpijn achter de ogen, voorhoofd of achterhoofdHoofdpijn achter de ogen, voorhoofd of achterhoofdHoofdpijn komt in verschillende mate voor: van zeer licht tot erg zwaar. Hoofdpijn kan in het voorhoofd voorkomen, in he…

Trillende lippen: Oorzaken van trillingen boven- en onderlipTrillende lippen: Oorzaken van trillingen boven- en onderlipPatiënten ervaren soms een trillende lip. Deze snelle bewegingen of trillende sensaties gebeuren onvrijwillig en ontstaa…
Jeukende huid of jeuk aan de huid: oorzaken en symptomenJeukende huid of jeuk aan de huid: oorzaken en symptomenVoor sommige mensen is een jeukende huid een constante strijd. Het kan moeilijk zijn om te achterhalen waardoor de huid…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Geraadpleegd op 6 mei 2018:
  • Brain freeze: The science behind ice cream headache, https://www.medicalnewstoday.com/articles/244458.php
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ice-cream-headaches/symptoms-causes/syc-20373733
  • What causes ice cream headache?, https://www.health.harvard.edu/pain/what-causes-ice-cream-headache
  • What Exactly Is Brain Freeze and How Do I Make It Stop?, http://www.health.com/headaches-and-migraines/what-is-brain-freeze
  • What is Ice Cream Headache & How is it Treated?, https://www.epainassist.com/headache/ice-cream-headache
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.