Trillende lippen: Oorzaken van trillingen boven- en onderlip

Trillende lippen: Oorzaken van trillingen boven- en onderlip Patiënten ervaren soms een trillende lip. Deze snelle bewegingen of trillende sensaties gebeuren onvrijwillig en ontstaan meestal afzonderlijk in een boven- of onderlip (de lippen werken onafhankelijk van elkaar). Liptrillingen zijn vervelend en ook soms beschamend voor patiënten. Wanneer de lippen trillen, gebeurt een onwillekeurige beweging van de spieren in de lip. De gezichtszenuw is verantwoordelijk voor de spieren in het gezicht en de lippen. De liptrekkingen zijn het gevolg van een miscommunicatie tussen de lipzenuw en de spieren die de zenuw aansturen. Dit resulteert uit omgevingsfactoren, zoals het drinken van koffie, maar soms wijzen spiertrekkingen van de lip op een onderliggende ziekte, zoals Bell’s palsy. Vaak treden ook bijkomende symptomen op bij trillingen aan de boven- en/of onderlip. De behandeling is grotendeels gebaseerd op de oorzaak van de sporadische lipbeweging.
Alcoholische neuropathie leidt mogelijk tot spiertrekkingen aan de lip / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcoholische neuropathie leidt mogelijk tot spiertrekkingen aan de lip / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Alcoholische neuropathie

Overmatige consumptie van alcohol kan leiden tot zenuwbeschadiging, waardoor de hersenen niet meer goed functioneren. Patiënten met alcoholische neuropathie kunnen verschillende symptomen ervaren, waaronder:**
  • Spierzwakte en -verlamming: Dit kan zich uiten in spierzwakte in de benen, waardoor lopen en staan ​​moeilijker wordt. Ook kan er spierzwakte in de armen en handen optreden, waardoor fijne motoriek lastiger wordt.
  • Prikkelingen en gevoelloosheid: Dit kan tintelingen, prikkels of een doof gevoel in de benen, voeten, handen of armen veroorzaken.
  • Pijn: Pijn kan scherp, brandend of stekend zijn en kan 's nachts erger worden.
  • Evenwichtsproblemen: Schade aan de zenuwen die het evenwicht regelen, kan leiden tot duizeligheid, evenwichtsverlies en vallen.
  • Spiertrekkingen en krampen: Onvrijwillige spiertrekkingen en krampen kunnen in de benen, voeten, handen of armen voorkomen.
  • Maag- en darmproblemen: Alcoholische neuropathie kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals maagklachten, misselijkheid, braken, diarree of verstopping.
  • Seksuele disfunctie: Zowel mannen als vrouwen kunnen te maken krijgen met seksuele disfuncties door alcoholische neuropathie.

Het is belangrijk om hulp te zoeken bij het behandelen van alcoholische neuropathie. De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van:
  • Stoppen met drinken: De eerste stap in de behandeling is om te stoppen met het drinken van alcohol. Dit kan moeilijk zijn, maar is essentieel om verdere schade aan de zenuwen te voorkomen.
  • Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen die symptomen zoals pijn, tintelingen en spierzwakte kunnen helpen verlichten.
  • Vitaminesupplementen: Mensen met alcoholische neuropathie hebben vaak een tekort aan vitamine B1 (thiamine), wat kan bijdragen aan de symptomen. Vitaminesupplementen kunnen helpen om dit tekort aan te vullen.
  • Ondersteunende therapie: Fysiotherapie kan helpen om spierzwakte en evenwichtsproblemen te verbeteren. Ergotherapie kan helpen met dagelijkse activiteiten die door de neuropathie bemoeilijkt worden.
  • Psychologische ondersteuning: Stoppen met alcohol drinken en leven met een chronische aandoening kan een grote uitdaging zijn. Psychologische ondersteuning kan helpen om met deze uitdagingen om te gaan.
Hoe eerder de behandeling begint, hoe beter de prognose. In sommige gevallen kan de zenuwschade gedeeltelijk of zelfs volledig herstellen. Echter, als de patiënt blijft drinken, zal de neuropathie waarschijnlijk verergeren.

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) en trillende lippen

Amyotrofische laterale sclerose (ALS), ook wel ziekte van Lou Gehrig genoemd, is een progressieve neurologische aandoening die vooral de motorische zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg aantast. Deze zenuwcellen, ook wel motoneuronen genoemd, zijn verantwoordelijk voor de aansturing van de spieren in het lichaam. Bij ALS sterven deze motoneuronen af, wat leidt tot spierzwakte, spierverlamming en andere symptomen.

Trillende lippen (lip tremor) is één van de mogelijke symptomen van ALS. Dit komt doordat de motoneuronen die de spieren in de lippen aansturen beschadigd raken. Trillende lippen kunnen ook een symptoom zijn van andere aandoeningen, zoals:
  • Essentiële tremor: Dit is de meest voorkomende oorzaak van trillende handen en soms ook lippen.
  • Ziekte van Parkinson: Naast trillende handen en lippen, veroorzaakt de ziekte van Parkinson ook stijfheid, traagheid en evenwichtsproblemen.
  • Medicatie: Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking trillende lippen veroorzaken.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen bij trillende lippen of andere symptomen van ALS. De diagnose van ALS kan worden gesteld door een combinatie van lichamelijk onderzoek, neurologische testen en beeldvormingsonderzoeken zoals MRI of CT-scans.

Er is momenteel geen genezing voor ALS, maar er zijn behandelingen beschikbaar om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Deze behandelingen kunnen medicijnen omvatten voor spierzwakte, pijn en stijfheid, evenals spraak- en sliktherapie.

Bell’s palsy en liptrillingen

Bij Bell’s palsy ontstaat plotse zwakte of verlamming van de gezichtsspieren. Sommige patiënten met de Bell’s palsy hebben trillende lippen, terwijl anderen moeite hebben om de gezichtsspieren te controleren. De exacte oorzaak van Bell’s palsy is onbekend (oktober 2020), maar wellicht is orale herpesvirus (koortslip) geassocieerd met de aandoening. De liptrillingen bij Bell's palsy kunnen in de boven- of onderlip of beide lippen tegelijk optreden, en ze kunnen gepaard gaan met andere symptomen zoals tintelingen of gevoelloosheid in de lip. De behandeling van Bell’s palsy is gebaseerd op de aanwezige symptomen en bestaat meestal uit fysiotherapie of medicijnen, zoals corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers).

Cafeïneoverdosis en trillende bewegingen van de lip

Cafeïne is een stimulerende stof die voorkomt in koffie, thee, frisdranken, chocolade en sommige energiedranken. Te veel cafeïne kan leiden tot een cafeïneoverdosis. De symptomen van een cafeïneoverdosis kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten:

De meeste mensen kunnen tot 400 mg cafeïne per dag consumeren zonder bijwerkingen te ervaren. Dit komt overeen met ongeveer 4 kopjes koffie. Echter, mensen die gevoelig zijn voor cafeïne kunnen al bij lagere doses symptomen ervaren. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen moeten hun cafeïne-inname beperken.

DiGeorge-syndroom

Het DiGeorge-syndroom ook wel 22q11.2 deletiesyndroom genoemd, is een genetische aandoening die wordt veroorzaakt door een kleine afwezigheid van een deel van chromosoom 22. Deze afwijking is aanwezig in alle cellen van het lichaam en kan leiden tot een scala aan lichamelijke en verstandelijke problemen.

Symptomen van het DiGeorge-syndroom kunnen variëren van persoon tot persoon, maar omvatten vaak:
  • Gebreken aan het immuunsysteem: Dit maakt mensen met het DiGeorge-syndroom vatbaarder voor infecties.
  • Hartproblemen: Congenitale hartafwijkingen, zoals een tetralogie van Fallot of een truncus arteriosus, komen vaak voor.
  • Ontwikkelingsvertraging: Kinderen met het DiGeorge-syndroom kunnen vertraging oplopen in hun fysieke en mentale ontwikkeling.
  • Leerproblemen: Leerproblemen, zoals dyslexie of ADHD, kunnen voorkomen.
  • Spierzwakte: Spierzwakte en hypotonië (lage spierspanning) komen vaak voor.
  • Gezichtskenmerken: Typische gelaatstrekken, zoals een kleine mond, wijde oogstand en laagstaande oren, kunnen worden waargenomen.
  • Psychische problemen: Een depressie, angst en autismespectrumstoornis (ASS) kunnen voorkomen.
  • Liptrekkingen: Trillende lippen (lip tremor) komen bij een klein percentage patiënten met het DiGeorge-syndroom voor.
Het DiGeorge-syndroom is niet te genezen, maar er zijn behandelingen beschikbaar om de symptomen te beheren. De behandeling kan bestaan ​​uit medicijnen, chirurgie, spraaktherapie en fysiotherapie. De prognose voor mensen met het DiGeorge-syndroom varieert, maar met de juiste behandeling kunnen de meeste mensen een gezond en productief leven leiden.

Essentiële tremor

Essentiële tremor is één van de meest voorkomende soorten tremor (beving) en tast meestal de armen, de handen en het hoofd aan. De beving komt het meest opvallend voor bij het uitstrekken van de armen of het uitvoeren van een fijne motorische taak. Mensen met essentiële tremor ervaren vaak ook symptomen zoals stijfheid, onhandigheid en vermoeidheid in de getroffen gebieden.

De oorzaak van essentiële tremor is onbekend, maar er is vaak een erfelijke component. Dit betekent dat de kans groter is dat je essentiële tremor ontwikkelt als één of meer familieleden de aandoening ook hebben. In de meeste gevallen kan de arts de oorzaak van de tremor echter niet vaststellen.

Volgende symptomen kunnen voorkomen:
  • Tremor van de handen, armen en/of hoofd, vooral bij het uitstrekken van de armen of het uitvoeren van fijne motorische taken
  • Stijfheid in de getroffen gebieden
  • Onhandigheid
  • Vermoeidheid
  • In sommige gevallen beïnvloedt de tremor ook de stem of het spraakvermogen

De diagnose van essentiële tremor wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en de medische voorgeschiedenis van de patiënt. In sommige gevallen kunnen beeldvormingsonderzoeken zoals een MRI- of CT-scan worden uitgevoerd om andere oorzaken van tremor uit te sluiten.

Er is geen genezing voor essentiële tremor, maar er zijn behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten. Medicijnen, zoals bètablokkers en anticonvulsiva, kunnen de tremor verminderen. In sommige gevallen kan diepe hersenstimulatie, een chirurgische ingreep, een optie zijn voor patiënten met ernstige symptomen die niet reageren op medicatie.

Hemifaciale spasmen en lip die trilt

Hemifaciale spasmen zijn onwillekeurige, samentrekkingen van de spieren aan één kant van het gezicht. Deze spasmen worden veroorzaakt door irritatie of compressie van de nervus facialis, de zenuw die de gezichtsspieren bestuurt. Irritatie kan het gevolg zijn van een virusinfectie, vasculaire compressie of een tumor. Compressie kan worden veroorzaakt door een bloedvat of een tumor die tegen de zenuw drukt. Hemifaciale spasmen is een zeldzame afwijking die enkel met behulp van beeldvormende onderzoeken en neurologisch onderzoeken op te sporen is. Regelmatige botoxinjecties, medicijnen en soms chirurgie zijn mogelijke behandelingsopties om de spiertrekkingen te voorkomen.

Kaliumgebrek en liptrekkingen

Kalium is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in de werking van zenuwen en spieren. Een tekort aan kalium, ook wel hypokaliëmie genoemd, kan leiden tot diverse symptomen. Spierzwakte, krampen, vermoeidheid en hartkloppingen zijn veelvoorkomende klachten. In zeldzame gevallen kan een kaliumtekort ook trillende lippen (lip tremor) veroorzaken.

Meerdere factoren kunnen een kaliumtekort veroorzaken. Onvoldoende kaliuminname via de voeding is een belangrijke oorzaak. Dit kan komen doordat men te weinig kaliumrijke voedingsmiddelen eet, zoals bananen, spinazie, avocado en aardappelen. Overmatig kaliumverlies door braken, diarree of overmatig zweten kan ook leiden tot een tekort. Nierproblemen, bepaalde medicijnen en de aandoening Addison's ziekte kunnen eveneens een rol spelen.

De behandeling van een kaliumtekort hangt af van de ernst van het tekort en de onderliggende oorzaak. Een kaliumrijke voeding kan in veel gevallen het kaliumgehalte in het bloed verhogen. In sommige gevallen zijn kaliumsupplementen nodig om het kaliumgehalte snel te verhogen. Als het kaliumtekort wordt veroorzaakt door een andere aandoening, zoals nierproblemen, moet deze aandoening worden behandeld.

Het is belangrijk om altijd een arts te raadplegen als je symptomen ervaart die kunnen wijzen op een kaliumtekort. Zelfbehandeling met kaliumsupplementen kan gevaarlijk zijn.

Medicijnen en spierkrampen in lippen

Sommige medicijnen kunnen spiertrekkingen in de lippen veroorzaken, ook wel orofaciale dyskinesie genoemd. Dit zijn onwillekeurige bewegingen van de lippen, kaak en/of tong.

Voorbeelden van medicijnen die dit kunnen veroorzaken zijn:
  • Steroïden: Langdurig gebruik van hoge doses steroïden kan leiden tot orofaciale dyskinesie.
  • Oestrogenen: Oestrogeentherapie, zoals die gebruikt wordt voor menopauzeklachten of hormoonvervangingstherapie, kan bij sommige vrouwen spiertrekkingen in het gezicht veroorzaken.
  • Medicijnen met alcohol of narcotica: Deze medicijnen kunnen het centrale zenuwstelsel beïnvloeden en leiden tot spiertrekkingen in het gezicht.
De behandeling van spiertrekkingen in de lippen hangt af van de oorzaak. Medicijn-geïnduceerde orofaciale dyskinesie: In sommige gevallen kan het stoppen met of verminderen van de dosering van het medicijn de symptomen verlichten. In andere gevallen kan de arts een ander medicijn voorschrijven. Het stoppen met bepaalde medicijnen, zoals benzodiazepines, kan leiden tot ontwenningsverschijnselen, waaronder trillende lippen. In deze gevallen is het belangrijk om te stoppen met het medicijn onder begeleiding van een arts,

Plots stoppen met roken veroorzaakt mogelijk trillende lippen / Bron: Geralt, PixabayPlots stoppen met roken veroorzaakt mogelijk trillende lippen / Bron: Geralt, Pixabay

Ontwenning van stoffen

Plots stoppen met het roken, het nemen van drugs (drugsmisbruik) en het drinken van alcohol veroorzaakt mogelijk liptrillingen. Dit symptoom verdwijnt na verloop van tijd vanzelf.

Stress, angst en vermoeidheid: oorzaken van trillende lippen

Stress (wat is stress?), angst (angststoornis symptomen) en extreme vermoeidheid (vermoeidheidsoorzaken) kunnen soms leiden tot een trillende boven- of onderlip. Dit komt doordat het lichaam in de "vecht-of-vluchtreactie" komt. Tijdens de vecht-of-vluchtreactie maakt het lichaam adrenaline en cortisol vrij. Deze hormonen verhogen de hartslag, bloeddruk en ademhaling. Dit kan leiden tot diverse lichamelijke symptomen, waaronder trillende lippen.

Tourette-syndroom en liptrillingen

Liptrillingen kunnen soms een symptoom zijn van het Tourette-syndroom (wat is het Tourette-syndroom?) (syndroom van Gilles de la Tourette). Deze aandoening kenmerkt zich door zowel motorische tics (onwillekeurige bewegingen) als vocale tics (onwillekeurige geluiden). De tics kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. De precieze oorzaak van het Tourette-syndroom is nog niet volledig opgehelderd (oktober 2020). Men vermoedt dat het een complexe wisselwerking is tussen genetische factoren en omgevingsfactoren. Helaas is er voor het Tourette-syndroom geen genezing. De behandeling richt zich op het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. Behandelingsopties omvatten botox-injecties, medicatie, psychotherapie en/of gedragstherapie.

Trauma en bovenlip of onderlip die trilt

Een lip die trilt resulteert soms uit een trauma in het verleden. Een verwonding aan de hersenstam heeft namelijk mogelijk schade veroorzaakt aan de aangezichtszenuw, waardoor de gezichtsspieren gaan trillen. Een verwonding aan de spieren van het gezicht zorgt ook voor zenuwschade, wat op zijn beurt leidt tot gemengde signalen in de hersenen en schokjes of trillingen in de buurt van de zenuw.

Verminderde werking van bijschildklier en spiertrekkingen aan de lip

Een verminderde werking van de bijschildklier, ook wel hypoparathyreoïdie genoemd, kan leiden tot een hormonale onbalans. Patiënten met deze aandoening produceren te weinig parathyroïdhormoon (PTH). Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de regulatie van calcium- en fosfaatniveaus in het bloed.

Een tekort aan PTH kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:
  • Spiertrekkingen: Spiertrekkingen, vooral in het gezicht, handen en voeten, zijn een veelvoorkomend symptoom van hypoparathyreoïdie.
  • Spierzwakte: Door het tekort aan calcium kunnen spieren zwakker worden en krampen ervaren.
  • Haaruitval: Haaruitval kan een ander symptoom zijn van hypoparathyreoïdie.
  • Tintelingen en doofheid: Tintelingen en doofheid in de handen en voeten kunnen ook voorkomen.
  • Vermoeidheid: Patiënten met hypoparathyreoïdie ervaren vaak vermoeidheid.
  • Droge huid: Droge huid en broze nagels zijn ook symptomen die kunnen optreden.

De behandeling van hypoparathyreoïdie bestaat uit het vervangen van het tekortschietende PTH. Dit kan worden gedaan met behulp van PTH-supplementen. In de meeste gevallen zijn ook calcium- en vitamine D-supplementen nodig.

Ziekte van Parkinson en lippen die trillen

Een trillende onderlip kan soms een vroeg symptoom zijn van de ziekte van Parkinson (wat is de ziekte van Parkinson?). Deze neurologische aandoening kenmerkt zich door tremoren (trillingen), vooral in de handen, maar ook in de benen, kaak en tong. De ziekte is progressief, wat betekent dat de symptomen in de loop van de tijd geleidelijk erger worden. Helaas is er voor de ziekte van Parkinson (oktober 2020) geen genezing. De behandeling van de ziekte van Parkinson richt zich op het beheren van de symptomen en het vertragen van de progressie van de ziekte. Medicijnen, zoals levodopa en dopamine-agonisten, kunnen helpen om de trillingen en andere motorische symptomen te verminderen. In sommige gevallen kan operatieve ingreep een optie zijn om de symptomen te behandelen. Naast medicatie zijn er ook andere therapieën die kunnen helpen bij de ziekte van Parkinson, zoals fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en psychologische ondersteuning. Een vroege diagnose en behandeling zijn belangrijk om de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson te verbeteren.

Geassocieerde symptomen

Liptrillingen kunnen voor de patiënt sociaal gênant en onaangenaam zijn. Trillende lippen kunnen ook het spraakvermogen aantasten, doordat de spieren van de boven- en onderlip betrokken zijn bij de spraakproductie. Trillende lippen kunnen enkele seconden tot een paar minuten aanhouden. De patiënt ervaart een abrupte samentrekking of kramp van de spieren in de lip, die hij mogelijk ook abnormaal beweegt. Vaak gaan trillende lippen gepaard met herhaalde onvrijwillige spasmen in andere delen van het gezicht. In sommige gevallen kan de patiënt ook een gebrek aan gevoel in de lip ervaren.

Andere mogelijke symptomen:
  • Vermoeidheid in de spieren van de lip
  • Pijn of gevoeligheid in de lip
  • Kwijlen
  • Moeilijkheden met eten of drinken
  • Verandering in gelaatsuitdrukking

Alarmsignalen bij trillende lip

Liptrillingen zijn op zich niet altijd een reden tot paniek. Echter, in sommige gevallen kunnen ze een indicatie zijn van een onderliggende medische aandoening. Als liptrekkingen gepaard gaan met andere symptomen, niet verdwijnen na het elimineren van cafeïne en het verminderen van stress, of regelmatig terugkeren, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Aanvullende symptomen die reden tot zorg kunnen geven:
  • Spiertrekkingen of zwakte in andere delen van het gezicht
  • Veranderingen in spraak of slikken
  • Vermoeidheid
  • Stijfheid of pijn in de spieren
  • Verandering in gelaatsuitdrukking
  • Gebrek aan gevoel in de lip
Een vroegtijdige diagnose is belangrijk om de oorzaak van de trillende lip te achterhalen en de juiste behandeling te kunnen starten. De arts zal vragen stellen over de medische voorgeschiedenis van de patiënt, een lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk aanvullende tests laten uitvoeren, zoals bloedonderzoek of beeldvormingsonderzoeken.

Een bloedonderzoek is soms nodig bij liptrillingen / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is soms nodig bij liptrillingen / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Een vroege diagnose van de oorzaak van trillende lippen is belangrijk om de juiste behandeling te kunnen starten en de prognose te verbeteren.

Een arts zal bij het diagnosticeren van trillende lippen:
  • Een lichamelijk onderzoek uitvoeren: Dit omvat het controleren op tekenen van neurologische aandoeningen, zoals spierzwakte, stijfheid of abnormale bewegingen.
  • Vragen stellen over de medische voorgeschiedenis van de patiënt: Dit omvat vragen over eerdere medische aandoeningen, medicatiegebruik, familiegeschiedenis en levensstijlgewoonten, zoals cafeïne- en alcoholinname.
  • Vragen stellen over de symptomen van de patiënt: Dit omvat vragen over wanneer de trillende lippen begonnen, hoe vaak ze voorkomen, hoe lang ze aanhouden en of er andere symptomen zijn, zoals spiertrekkingen in andere delen van het gezicht, spraakproblemen of veranderingen in gelaatsuitdrukking.

Afhankelijk van de bevindingen van het lichamelijk onderzoek en de medische voorgeschiedenis, kan de arts aanvullende tests uitvoeren, zoals:
  • Bloedonderzoek: Dit kan worden gebruikt om te controleren op elektrolytentekorten, schildklierproblemen of andere aandoeningen die trillende lippen kunnen veroorzaken.
  • Urineonderzoek: Dit kan worden gebruikt om te controleren op urineweginfecties of andere aandoeningen die trillende lippen kunnen veroorzaken.
  • Beeldvormende onderzoeken: Zoals een CT-scan of MRI-scan van de hersenen kunnen worden gebruikt om neurologische aandoeningen, zoals hersentumoren of beroertes, uit te sluiten.
In sommige gevallen kan de arts ook een elektromyogram (EMG) uitvoeren. Dit is een test die de elektrische activiteit van de spieren meet. Een EMG kan helpen bij het diagnosticeren van zenuwaandoeningen die trillende lippen kunnen veroorzaken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn jouw lippen geschikt voor de dwarsfluit?Zijn jouw lippen geschikt voor de dwarsfluit?Als je wilt leren dwarsfluiten, zit je misschien met de vraag of je lippen daarvoor wel geschikt zijn. Hoe zit het met d…
Trillende handen of handtremor: Oorzaken en behandelingTrillende handen of handtremor: Oorzaken en behandelingIedereen heeft ooit wel eens last gehad van trillende handen. Een vervelend gevoel waar je je waarschijnlijk toch enkele…
Make-up: mooie lippenMake-up: mooie lippenIedereen wil mooie lippen hebben. Dat kan iedereen krijgen. Maar hoe krijgt u mooie lippen met make-up?
Trillende lippen: oorzaak van trillende onderlip of bovenlipTrillende lippen: oorzaak van trillende onderlip of bovenlipTrillende lippen of een trillende lip, of het nu de bovenlip of onderlip is, kan vervelend en gênant zijn. Een trillende…

Gezwollen slapen: Zwelling van slaap aan zijkant van hoofdGezwollen slapen: Zwelling van slaap aan zijkant van hoofdAan beide zijkanten van het hoofd bevindt zich de slaap. Soms ontstaat er een letsel aan de slaap, waardoor deze gaat op…
IJshoofdpijn: Pijn aan hoofd door contact met koudeIJshoofdpijn: Pijn aan hoofd door contact met koudeIJshoofdpijn is een vorm van kortdurende hoofdpijn die ontstaat wanneer een patiënt iets eet, drinkt of inademt dat koud…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marisa Sias, Pixabay
  • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
  • Are There Any Treatments for ALS?, https://www.webmd.com/brain/understanding-als-treatment#1
  • DiGeorge Syndrome: Management and Treatment, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21182-digeorge-syndrome/management-and-treatment
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bells-palsy/symptoms-causes/syc-20370028
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tourette-syndrome/symptoms-causes/syc-20350465
  • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
  • Treatment, https://www.healthline.com/health/gilles-de-la-tourette-syndrome#treatment
  • Geraadpleegd op 6 mei 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Lip Twitching Causes: Superstition, Lower, Left, Right Side, Stroke, Upper, How to Stop, http://www.healtreatcure.org/lip/lip-twitching-superstition-lower-left-right-eye-stop/
  • Lip twitching, https://ehealthyone.com/lip-twitching-upper-bottom-lower-causes/
  • Lip Twitching: Causes, Symptoms, Treatment, https://www.epainassist.com/face-mouth-throat/lip-twitching
  • What Causes Lip Twitching?, http://www.wisegeek.org/what-causes-lip-twitching.htm
  • What causes your lip to twitch?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321105.php
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.