Wat te doen tegen muggenbeten?

Wat te doen tegen muggenbeten? Met de eerste warme dagen komen ook weer de insecten tevoorschijn. Heel vervelend zijn de muggen die onmiddellijk op zoek gaan naar voedsel. De ene mens zit eerder onder de muggenbultjes dan de ander. En soms geeft een muggenbeet ook een enorme rode plek dat heel erg jeukt. Wat kunt u het beste doen om deze bultjes te laten verdwijnen en het jeuken te laten stoppen? Daarover nu meer.

De mug.

Het Latijnse woord voor mug is Nematocera. Muggen gelijken op een soort van primitieve vlieg maar hebben de akelige eigenschap om met hun zuigsnuit te bijten. De bekendste muggen zijn de muskieten en de steekmuggen. Deze muggen leven hoofdzakelijk van nectar maar wanneer een vrouwtje in haar proces zit van het aanmaken van eitjes dan kan ze o.a. ook menselijk bloed gaan zuigen. Wijfjesmuggen hebben namelijk bloedeiwitten nodig. En dat resulteert dan in een jeukende bult.

Ziektes.

Dat muggen ook ziektes mee kunnen dragen blijkt wel in de tropische gebieden op aarde. Zo kunnen muggen de West-Nijlziekte overbrengen, knokkelkoorts, gele koorts en malaria. In Nederland is de malariamug gelukkig uitgeroeid. Het is daarom ook heel belangrijk om de nodige maatregelen te treffen wanneer u naar tropische gebieden reist. Voor bepaalde landen is een inentingsbewijs tegen gele koorts verplicht. Zo'n inenting kan alleen worden verkregen bij een erkend vaccinatiecentrum. Maar ook in Nederland kunnen muggen de oorzaak zijn van vogelziektes en blauwtong onder het vee.

Nederland.

Vooral in gebieden met veel water komt de mug 's zomers veel voor. Want een mug heeft water nodig om haar eieren in te leggen en bloed om de eieren te kunnen produceren. In Nederland leven maar liefst 25 verschillende soorten muggen. De bekendste muggen zijn de steekmuggen (Culicidae) en de langpootmuggen (Tipulidae). Deze muggen staan vooral bekend om hun jeukende muggenbulten. Soms kunt u in uw tuin ook een zwerm van kleine dansende muggen zien. Geen nood, want deze muggen steken en bijten niet.

Hoe ziet een muggenbeet er uit?

Een beet van een mug kan een intens jeukende bult veroorzaken. Als gevolg hiervan kan een bult sterk lijken op netelroos of urticaria (galbulten die omgeven worden door een rode hof wat een heftige jeuk kan veroorzaken. Het is een overgevoeligheidsreactie t.g.v. een uitwendige prikkeling door haren van brandnetels of van rupsen en het kan ook ontstaan door het gebruiken van bepaalde geneesmiddelen of voedingsmiddelen of ook zonder aantoonbare oorzaak).

Soms kan de huid ook zo sterk reageren op een muggenbult dat er een blaasje ontstaat. En het kan zelfs nog erger worden en dan ontstaat er een blaar. Krabben is echt af te raden want dan kan de zwelling telkens weer ‘geactiveerd’ worden. De bulten en de blaren drogen na een aantal dagen in. Maar soms weet een bacterie in de plek binnen te dringen en ontstaat er een bacteriële infectie op de plek van de zwelling. Uw huisarts kan u dan antibioticum voorschrijven.

Middeltjes tegen muggenbeten.

  • Corticosteroïd zalf is erg effectief en kan door de huisarts voorgeschreven worden.
  • Antihistaminica werkt goed tegen de jeuk en de zwelling.
  • Zalf of lotion met calamine of zink helpt tegen de jeuk.
  • Eucalyptus stekkers.
  • Pyrethrinen spuitbussen.

Hoe voorkomt u muggenbeten?

  • Horren voor de ramen en deuren plaatsen.
  • Meppen met een krant, vliegenmepper of elektrische mepper.
  • Muggen houden niet van citroen luchtjes.
  • Laat plekken in huis goed door tochten want daar houden muggen niet van.
  • Producten van DEET zijn ook heel effectief maar houdt ze uit de buurt van kinderen en zwangeren.
  • Een groot klamboe net boven het bed hangen zodat u 's nacht weer heerlijk mugvrij kunt slapen.

Tot slot.

Ook bepaalde huis- tuin en keukenmiddeltjes kunnen goed helpen tegen muggenbeten:
  • Met de nagel een kruisje in het bultje duwen en insmeren met tandpasta.
  • In deppen met azijn.
  • Gebruik bijv. een citronella kaars op uw terras.
  • Muggen komen niet af op licht maar op warmte, een elektronische lamp werkt dus niet.
  • Een citroenplant.
  • Eucalyptis of citronella olie.
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muggenbeten. Hoe infectie en jeuk voorkomen bij muggenbeet?Muggenbeten kunnen erg hard jeuken. Wanneer de beet opengekrabd wordt en de muggenbeet geïnfecteerd is wordt dat zelfs n…
Muggenbeet, wat te doen?Muggenbeet, wat te doen?In de zomer hebben weer veel mensen last van muggenbeten en de daardoor ontstane muggenbulten. Ze jeuken en zien er niet…

Stoelmassage op het werkStoelmassage op het werkStoelmassage, daar wordt u helderder en fitter van. Onderstaand wordt besproken wat stoelmassage is, wat het doet, het w…
IJshoofdpijn oftewel de brain freezeIJshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat nadat je bijvoorbeeld een ijsje of koud drankje te snel tot je hebt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Freeimages9, Pixabay
  • www.huidinfo.nl/muggenbeet.html
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.