De langste man van Nederland vertelt over zijn ervaringen

De langste man van Nederland vertelt over zijn ervaringen De mens wordt steeds langer en er zijn mensen die door anderen als extreem lang worden beschouwd. Deze mensen worden vaak, ten onrechte, nagekeken. Ze zijn net als wij, maar dan een beetje extra. Meer om van te houden, zeggen veel mensen. Toch wordt er maar weinig rekening gehouden met deze mensen wanneer het gaat om bijvoorbeeld een bezoek aan een hotel of restaurant. Rob Bruintjes, de langste man van Nederland, deelt zijn ervaringen. Hoe ervaren lange mensen de uitjes naar diverse horecagelegenheden? Wordt er voldoende rekening gehouden met langere mensen en hoe worden zij behandeld? Rob Bruintjes, met 2.21 meter lengte de langste man van Nederland, deelt graag zijn ervaringen.

Zijn er horecagelegenheden die rekening houden met lange mensen?

Ze zijn er wel, maar erg weinig. In Nederland zijn er twee hotels waar goed rekening wordt gehouden met lange mensen, een hotel in Maastricht en een hotel aan de kust. Er zou veel meer rekening met lange mensen gehouden moeten worden. Ik heb zelf een goed gesprek gehad met een hotel in Amsterdam dat op dat moment nog gebouwd moest worden. Zij zouden er nog op terug komen, maar zij hebben nooit meer contact opgenomen. Helaas hebben zij in het nieuwe hotel uiteindelijk toch geen rekening gehouden met langere mensen.

Komt u veel problemen tegen bij het zitten in horecagelegenheden?

Ja, ontzettend veel. Ik kom eigenlijk continue problemen tegen. Met enige regelmaat bezoek ik horecagelegenheden met familie of vrienden. Natuurlijk wil je dan op een normale manier aan tafel kunnen zitten, maar dit is in de meeste gevallen niet mogelijk. Vaak moet ik met de benen gespreid zitten of gewoon naast de tafel.

Kunnen horecagelegenheden het interieur goed aanpassen voor lange mensen?

Dit kan eenvoudig en hoeft ook niet duur te zijn. Zeker een nieuwe gelegenheid kan de inrichting voor een kleine meerprijs geschikt maken voor lange mensen. Er zijn leveranciers die meubilair bieden aangepast op lange mensen. De kwaliteit is dan ook beter, evenals de afmetingen. Het gaat dan om bredere stoelen, hogere tafels of tafels zonder onderstel, hogere en langere bedden, sanitair van groter formaat. Eigenlijk is alles aan te passen op lange mensen, de gelegenheden doen het alleen niet en dat is heel vervelend.

Waar komt u de meeste problemen tegen?

Eigenlijk lopen lange mensen overal tegen problemen aan. De douches zijn te laag, spiegels hangen vaak te laag, deuren zijn niet altijd groot genoeg en ik kan vaak niet in een standaard toilethokje zitten. In een vlot tempo een discotheek verlaten is onmogelijk, gezien de deuren dit niet toelaten. Het is overal lastig deel te nemen aan het sociale circuit, niet alleen in de horecagelegenheden. Een ander goed voorbeeld hiervan is een pretpark. Ik moet altijd toekijken hoe de anderen plezier maken, want ik kan door mijn lengte geen deelnemen aan de activiteiten of gebruik maken van de attracties. Vliegen kan ook problemen opleveren door de kleine ruimten aan boord.

Behandelt personeel van horecagelegenheden u anders dan de andere gasten?

Absoluut! Uiteraard word ik veel aangestaard, zowel door andere gasten als door het personeel. Vaak probeer ik door een opmerking het ijs te breken, maar het blijven vervelende situaties. Soms weet het personeel uit pure paniek geen reactie te geven en zijn ze erg kort door de bocht. Het komt ook meer dan eens voor dat ik ronduit lomp word behandeld. Mensen kunnen erg stompzinnige opmerkingen maken en deze krijg ik dan ook veel van personeel of van andere gasten in de gelegenheid. Gelukkig komt het ook wel voor dat een restaurant zelf een aanpassing maakt. We zijn met meerdere lange mensen gaan eten in een restaurant in Dordrecht en het personeel hier had de poten van de tafels voor ons verhoogd. Dit was zo goed gelukt dat een dame van 1.80 m, die ons vergezelde, eigenlijk te klein was voor de tafel. Dat zijn leuke situaties!

Waarom zou elke horecagelegenheid rekening moeten houden met lange mensen?

Het is gewoon erg ongemakkelijk als wij niet op de normale manier gebruik kunnen maken van alle faciliteiten zoals andere mensen dat doen. Daarnaast gaat het ook niet alleen om lange mensen. Ook dikke, korte en mindervalide mensen komen veel problemen tegen. Bijvoorbeeld, een hoger bed zou niet alleen voor lange mensen beter zijn maar ook voor dikkere mensen en mindervalide personen. Mensen zijn anders en er zou overal rekening gehouden moeten worden met iedereen!
© 2009 - 2023 Nico80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dierenrecords - dieren in het Guinness Book of RecordsIn het Guinness Book of Records worden internationale records en bijzondere prestaties vernoemd. Een deel van deze prest…
Opmerkelijke feiten en weetjes over de wereldOpmerkelijke feiten en weetjes over de wereldOnze aarde kent diverse opmerkelijke feiten en weetjes. Wat te denken van de grootste en kleinste landen van onze wereld…
GLS pakket versturen: tarieven en verzendoptiesEen pakket versturen binnen Nederland of Europa kan worden verzorgd door GLS, oftewel General Logistics Systems B.V. De…
Planten en zaaien omstreeks de langste dagPlanten en zaaien omstreeks de langste dagWeliswaar valt het zaai- en plantseizoen niet volledig stil na de langste dag (21 juni), maar veel planten hebben na dat…

Ons lichaam doorgelicht met CT, MRI, PET of SPECT techniekOns lichaam doorgelicht met CT, MRI, PET of SPECT techniekTotal body scan is een hot item. Vroeger spraken we over doorlichten als we een röntgenfoto moesten laten maken. Vandaag…
Wat is de mannenpil?De mannenpil is na meer dan 40 jaar onderzoek nog steeds niet te verkrijgen. Helaas, want het kan voor sommige stellen e…
Bronnen en referenties
  • Dit interview heb ik zelf met Dhr. Bruintjes gevoerd, ter publicatie in een vakblad
Nico80 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.