Insectenbeet vaak hinderlijk, soms levensgevaarlijk

Insectenbeet vaak hinderlijk, soms levensgevaarlijk Vooral in de zomer wemelt het van zoemende en stekende insecten, zoals bijen, wespen, muggen. De Bij en de Wesp steken alleen om zichzelf te verdedigen, en steken pas met hun giftige angel wanneer ze zich in het nauw voelen. Muggen steken om het bloed als voeding op te zuigen. Een insectenbeet kan vaak voor flink wat ongemak zorgen. En soms is er na een insectenbeet sprake van een noodsituatie, en dient met spoed een arts of ziekenhuis te worden bezocht.

Insecten hebben een sterke neus

Insecten komen op geuren af. Je kunt daarom beter geen geparfumeerde cosmetica gebruiken. Wees voorzichtig om naar insecten te slaan, want daardoor gaan ze vaak juist in de verdediging. En ook bij hen is de aanval de beste verdediging. Sommige personen worden vaker gestoken dan anderen, zoals je wellicht hebt ervaren als je samen na een onrustige nacht wakker bent geworden. Dat heeft ermee te maken dat de lichaamsgeur van de een meer aantrekkingskracht heeft dan van de ander.

Voorkomen

Mijd licht in de avond want insecten komen op licht af. De rook van fakkel, wierook of sigaret kan dat enigszins teniet doen. Je kunt ook een insecten werend middel opsmeren.

Omgeving met veel muggen

 • Draag bedekkende kleding (lange mouwen, sokken, schoenen).
 • Smeer op onbedekte lichaamsdelen een insecten werend middel dat DEET bevat.
 • Gebruik een geïmpregneerd muskietennet in een gebied waar malaria voorkomt.

Gestoken

Een wesp laat nooit een angel in de huid achter, nadat hij heeft gestoken. Een bij doet dat echter wel, en die angel bevat een gifblaas.
 • Je kunt zon angel proberen te verwijderen door hem zo snel mogelijk met je nagel weg te krabben. Als je daarbij een pincet gebruikt loop je de kans dat je de gifblaas in de huid leeg drukt. Eventueel na behandeling wat citroensap of azijn om zwelling en jeuk te voorkomen.
 • Bij een forse zwelling kun je koelen met een ijskoude doek liefst in azijn gedrenkt. Eventueel een ijsklontje op de huid heen en weer wrijven en laten smelten geeft ook een aangename koeling. Voorzichtig bij heel kleine kinderen vanwege bevriezingsgevaar. Er zijn eventueel ook jeukstillende of pijnstillende crèmes.
 • Dergelijke middeltjes zijn trouwens ook nuttig als je te grazen bent genomen door brandnetels.
 • Een wespensteek is goed te behandelen door een teentje knoflook over de ontstoken plek te wrijven. Daardoor verdwijnt de pijn onmiddellijk.

Dokter

Meestal niet nodig, ondanks de plaatselijke pijn. Maar als een allergische reactie optreedt of wanneer je bent gestoken in het mond- of keelgebied moet je wel met spoed naar een arts. De vrije luchttoevoer naar de longen zou belemmerd kunnen worden door de zwelling. Door een allergische reactie kun je benauwd of onwel worden.

Bel 112 bij een stoornis in het bewustzijn en/of ademnood. Ben je gestoken door een wesp in keel of mond, ga dan zeker naar ziekenhuis of huisarts, en bel anders 112.

Nuttige tips

 • Bier en frisdranken trekken wespen aan. Daarom nooit blikjes open laten staan. En drink niet met een rietje uit een blikje want je kunt niet zien of er een wesp in zit.
 • Wespen zijn dol op vuilnisbakken en fruitafval, dus wees alert in zon omgeving.
 • Let op dat als je transpireert dat dan op de zweetgeur wespen afkomen.
 • Wees er altijd attent op dat bij reparatie of onderhoud van een dak je een wespennest kan tegenkomen. Dit zelfde geldt bij het knippen van de heg.
 • Het zal duidelijk zijn dat de omgeving van bijenkorven en veel bloemenperken aantrekkingskracht op bijen en wespen uitoefenen.
 • Fel gekleurde, maar ook zwarte kleding is aantrekkelijk voor insecten. Lichtbruin, groen en wit veel minder.
 • Loop liever niet met blote voeten door een grasveld en laat het zeker kinderen niet doen.
 • Sterk geurende cosmetica (zonnebrandcrème, deodorant, aftershave) trekt insecten aan.
 • Maak geen overdreven bewegingen als een wesp bij je vliegt, maar wees juist rustig. Niet een insect doodslaan op je lichaam, spit het liever met je vinger weg.
 • Geen wesp doden in de buurt van het nest, want dan worden de anderen nieuwsgierig.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Insecten: de wespInsecten: de wespEr zijn zo'n 50.000 verschillende wespen in de wereld. Wespen zijn geen leuke insecten om tegen te komen. Ze komen vaak…
Alles over steken van wespen en bijenAlles over steken van wespen en bijenGestoken worden door een insect is nooit fijn. Het levert bijna altijd irritatie op in de vorm van rode bulten en jeuk.…
Behandelen van insecten- en kwallenbetenBehandelen van insecten- en kwallenbetenIedereen is wel eens gebeten door iets. Meestal is dit geen leuke ervaring. Muggenbeten jeuken alleen maar, in tegenstel…
Wat te doen bij een wespensteekWat te doen bij een wespensteekVooral in de zomer kom je op veel plekken wespen tegen. Hoewel ze niet snel zullen steken, is de kans groot dat je toch…

Gezondheidssysteem van BrazilieGezondheidssysteem van BrazilieIn het onderstaande artikel wordt het gezondheidssysteem uitgebreid besproken. Eerst zal de ethische grondslag besproken…
Hondenbeet kan levensgevaarlijk zijnHondenbeet kan levensgevaarlijk zijnHet is van het grootste belang dat bij een hondenbeet gelijk de juiste Eerste Hulp wordt gegeven. Overigens zijn zowel d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FotoshopTofs, Pixabay
 • O.a. ehbo.nl geraadpleegd ( 18-2-2016)
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 16-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.