Hondenbeet kan levensgevaarlijk zijn

Hondenbeet kan levensgevaarlijk zijn Het is van het grootste belang dat bij een hondenbeet gelijk de juiste Eerste Hulp wordt gegeven. Overigens zijn zowel de symptomen als de EHBO-handelingen bij een hondenbeet hetzelfde als bij een beet van een ander dier. Zoals een kattenbeet, de beet van een rat, varken of een papegaai. Ook in dit opzicht maakt het niet zoveel uit of je nu door de hond of de kat wordt gebeten.

In ziekenhuis door hondenbeet

Ons land telt 2.000.000 honden. Jaarlijks worden er 150.000 bijtincidenten door honden gemeld. Daarvan hebben 50.000 slachtoffers medische zorg nodig. Van hen moeten er 230 worden opgenomen in het ziekenhuis. Open wonden aan handen of armen komen het meest voor. Gemiddeld overlijden er elk jaar een tot twee mensen aan de gevolgen van een hondenbeet.

Vooral veel jonge kinderen

Ziekenhuisopname is noodzakelijk bij 2 procent van de slachtoffers. Het betreft dan vaak ernstige open wonden aan de hals of het hoofd. Hiervan is 20% jonger dan 5 jaar. Dat houdt in dat er ongeveer elke week wel een kind beneden de 5 jaar met een ernstige verwonding als gevolg van een hondenbeet wordt opgenomen.

Hardlopers

Trimmers en hardlopers moeten ook extra attent zijn op honden, daar de dieren nogal eens onberekenbaar of schrikachtig kunnen reageren op iemand die voorbij holt. De baas of bazin is zich daar ook meestal wel bewust van en zal de hond kort houden als hij/zij je tijdig signaleert. Dus vooral als de baas je niet op tijd in de gaten heeft, is het extra oppassen. Ga dan liefst in een behoorlijke boog om het dier heen, of ga even wandelen.

Voorkomen

Voor de baas van de hond is een belangrijke taak weggelegd. Een hond moet goed verzorgd en ook goed opgevoed worden, zodat het beest zich netjes gedraagt. Voorts is het belangrijk dat ouders hun kroost leren goed om te gaan met de dieren en er op wijzen dat ze nooit een vreemde hond aaien.

Welke symptomen kunnen zich voordoen bij een beet:

  • puntvormige letsels in de huid
  • het weefsel kan gekneusd zijn
  • ernstige scheurwonden van de huid alsmede de onderliggende weefsels
  • beschadigde spieren en pezen
  • pijn

Eerste hulp

Bij een kleine wond:
  • trek eerst handschoenen aan
  • spoel dan de wond uit met water en zeep
  • droog de omgeving van de wond en leg een verband aan
  • raadpleeg altijd een arts bij signalen van een infectie

Bij een ernstige beet:
  • trek eerst handschoenen aan
  • stelp de bloeding door rechtstreekse druk op de wond uit te oefenen en leg een snelverband aan
  • ga naar het ziekenhuis, raadpleeg een arts of waarschuw de hulpdiensten

Behandeling

Het is overigens aan te bevelen om met iedere hondenbeet een arts te raadplegen, hoe onschuldig de beet ook lijkt. Het is namelijk altijd mogelijk dat de wond dieper is dan het zich op het eerste gezicht laat aanzien. Ook bestaat er altijd bij elke hondenbeet kans op infecties. Veel hondenbeten veroorzaken niet meer dan een kneuzing, die met wat blauwe plekken gepaard gaat. Dergelijke beten zijn vaak niet ernstig en zullen vanzelf genezen. Ernstige hondenbeten kunnen daarentegen grote, open wonden veroorzaken waarbij zenuwen of pezen geraakt kunnen zijn. Het is belangrijke dat deze wonden direct goed worden verzorgd, om littekens en infectie zoveel mogelijk te voorkomen. De arts zal je om deze reden wellicht adviseren deze wonden open te houden. Verwondingen in het gezicht kunnen in sommige gevallen wel direct worden gehecht. Doordat zich in de bek van de hond bacteriën bevinden kunnen de wonden gaan ontsteken.

Tetanus, hondsdolheid

Een hondenbeet kan resulteren in tetanus, een bacteriële infectie gepaard gaande met ernstige spierkrampen. De ziekte kan zelfs dodelijk zijn. Verder komt er in de bek van een hond een bacterie voor, (Capnocytophaga canimorsus), welke bloedvergiftiging en schade aan organen kan veroorzaken. Ook dit kan dodelijk zijn. De arts zal nagaan of je eerder gevaccineerd bent tegen tetanus en zal indien nodig een extra inenting geven. In het buitenland dient bij een hondenbeet ook altijd rekening te worden gehouden met een infectie van hondsdolheid. (rabiës). Ingeval van een ontsteking, is antibiotica nodig.

De arts zal mogelijk ook uit voorzorg antibiotica voorschrijven, bijvoorbeeld in het geval:

  • de wond diep is en niet afdoende ontsmet kan worden
  • als de beet ouder dan acht uur is
  • bij wonden aan gezicht en handen
  • bij mensen met een verminderde weerstand

Ondanks het bezoek aan een arts kan de wond later alsnog gaan ontsteken. Het is verstandig direct terug te gaan naar de huisarts bij de volgende klachten:

  • opgezette lymfeklieren
  • koorts
  • een rode verkleuring van de huid rondom de beet
  • pusvorming

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondsdolheid (ook wel: Rabiës of lyssa)Hondsdolheid ,Rabiës of Lyssa kan een dodelijke ziekte zijn als je niet snel genoeg reageert na een infectie. Hier infor…
Hondsdolheid/rabiës: symptomen, diagnose en behandelingHondsdolheid/rabiës: symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte hondsdolheid komt zowel bij mensen als dieren voor. Een mens kan besmet worden na een beet of een lik van een…
Geval van hondsdolheid ontdekt in Nederlandnieuws uitgelichtGeval van hondsdolheid ontdekt in NederlandOfficieel is Nederland vrij van rabiës, oftewel hondsdolheid. Bij vleermuizen wordt rabiës echter sinds 1987 in ons land…
Hondenbeet en kattenbeet: symptomen, oorzaak en behandelingHondenbeet en kattenbeet: symptomen, oorzaak en behandelingHet komt vaak voor dat een mens gebeten of gekrabd wordt door een dier. Bijvoorbeeld een hond of kat. Dieren die zich be…

Insectenbeet vaak hinderlijk, soms levensgevaarlijkInsectenbeet vaak hinderlijk, soms levensgevaarlijkVooral in de zomer wemelt het van zoemende en stekende insecten, zoals bijen, wespen, muggen. De Bij en de Wesp steken a…
Pijnbestrijding, hoe werkt dat nouPijnbestrijding, hoe werkt dat nouAls we ergens pijn hebben, nemen we al snel een pijnstillend middel in. Helaas heeft pijnbestrijding de laatste 20 jaar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MJ Klaver, Flickr (CC BY-2.0)
  • Rode Kruis
  • N-H Dagblad 25-2-2014, 22-5-2019
Reacties

Willem, 17-12-2018
7 dagen terug speels gebeten door een pub van 13 weken, andere dag een ringvormig rood plekje. Na 7 dagen zit het er nog steeds, wat kan dat zijn. Reactie infoteur, 17-12-2018
Geen idee, gaat u svp naar de huisarts.

Hans, 17-08-2016
Ben in Frankrijk gebeten door een hond, door mijn broek heen, net door de huid een ondiep wondje. Dit gedesinfecteerd met betadine verder nu geen last meer, moet ik hier nog mee langs de dokter? Ben nu weer thuis. Reactie infoteur, 18-08-2016
Beste Hans, ik kan u helaas niet adviseren, misschien uw apotheker wel.

Jodie, 23-05-2014
Hy mijn broertje is vorige week gebeten door onze hondje en heeft nu 4 hoektanden in zijn bovenbeen staan. Wij vroegen ons af is het risico groot dat mijn broertje nu ook hondsdol kan worden? Reactie infoteur, 24-05-2014
Voor de zekerheid altijd naar de dokter

Laila, 29-12-2012
Ik ben tweede kerstavond gebeten door een hond in mijn neus een beetje pijn maar niet echt veel last van gehad. Alleen donderdagavond begon ik buikpijn te krijgen met enorme krampen, gister even met koorts. Kan dat er mee te maken hebben dat ik gebeten ben? Reactie infoteur, 30-12-2012
Dat lijkt onwaarschijnlijk.

D. Posthumus, 24-06-2012
We hebben momenteel een hond uit het asiel die soms fel uit de hoek kan komen en uit angst bijt, helaas bijt hij dan ook meteen door. Het zijn kleine verwondingen maar bloeden soms wel. Is het van belang dat we telkens hiervoor een arts zien, of is de eerste hulp zoals hier beschreven genoeg? Reactie infoteur, 25-06-2012
Misschien een idee het een keertje aan uw arts te laten zien en dezelfde vraag stellen.

Matthijs van Emous, 12-05-2012
Ik ben gisteren gebeten door onze hond. er staan nu 5 tandafdrukken in mijn duim en het doet pijn als ik mijn duim beweeg. ik heb het wel goed ontsmet. heb ik alsnog kan op een infectie of een ziekte en is het handig om naar de dokter te gaan? Reactie infoteur, 12-05-2012
Bij twijfel altijd arts raadplegen lijkt mij.

D. Konijn, 20-02-2012
Een week geleden is mijn dochter door een hond gebeten, ze ligt nu in het ziekenhuis aan de antibiotica, ik maak me veel zorgen en weet niet of de betreffende hond is ingeent tegen hondsdolheid, kunt u een reactie geven? Reactie infoteur, 20-02-2012
Ik begrijp dat u ongerust bent, maar mijn kennis schiet hier te kort.
Gelukkig is uw dochter in goede handen.

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 26-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.