Doodgaan met behulp van de vier elementen

Doodgaan met behulp van de vier elementen Doodgaan is een belangrijk onderwerp in het leven van de mens. Heel je leven lang weet je eigenlijk maar één ding zeker en dat is dat je op een dag zult sterven en op zal houden te bestaan. De dood kan van verschillende invalshoeken bekeken worden. Zo kun je kijken naar de medische gegevens van het doodgaan, naar de spirituele beleving van doodgaan en je kunt ernaar kijken vanuit de vier elementen, aarde, water, vuur en lucht. In dit artikel leest u de dood in combinatie met de 4 elementen.

De vier elementen

Iedereen heeft wel gehoord van de vier elementen. Veel mensen hebben iets met de vier elementen, als is het allemaal op een eigen manier. Sommigen halen de elementen in huis, anderen in de tuin en weer anderen proberen er iets mee te doen in het dagelijks leven. De vier elementen, aarde, water, vuur en lucht, hebben ook iets te maken met de dood. Tijdens het doodgaan krijgen wij namelijk ook met ze te maken. De elementen lossen als het ware in elkaar op op het moment van overlijden. Hieronder staan de elementen beschreven zoals zij bij de dood aanwezig zijn.

Aarde

Wanneer de mens stervende is, vloeit langzaam alle kracht uit het lichaam. De energie neemt af en wij kunnen ons lichaam steeds minder en steeds slechter gebruiken. Het lichaam gaat zwaarder aanvoelen en het lijkt of we het niet meer kunnen dragen. Dit is het moment waarop we het lichaam als een last gaan zien, in plaats van een hulpmiddel om ons door het leven te bewegen. Vervolgens gaat ons lichaam veranderen. Onze handen verouderen in snel tempo, de wangen en oogkassen gaan invallen, we worden mager, de huid wordt valer en kleurloos en onze tanden worden steeds bruiner. Bij dit proces, waarin het lichaam aan het veranderen is en onze geest verward raakt, gaat het aarde-element over in het volgende element, water. Wind is onlosmakelijk verbonden met aarde, maar kan de kracht niet meer vinden om goed te functioneren als ondergrond voor het bewustzijn. Het vermogen dat het water-element heeft kan deze taak overnemen. Een zogenoemd ‘verborgen teken’ is verbonden aan deze omschakeling. Dit is een visioen van een luchtspiegeling waarin mensen een oase of een fata morgana denken te herkennen. De aarde, ons lichaam, begint op te lossen.

Water

Vocht is een belangrijk bestanddeel van ons lichaam, dat na aarde langzaam wegvloeit. Het begint met een droge mond, droge ogen en een droge huid. Sommigen beginnen te kwijlen, anderen zweten in ernstige mate en weer anderen worden incontinent. Hoe dan ook, op vele manieren verlaat al het vocht ons lichaam. Doordat het lichaam aan het uitdrogen is, scheiden we een bepaalde geur af. Deze geur wordt ook wel een dodengeur genoemd. Het gevoel begint langzaam weg te trekken en alleen sterke gevoelens komen met vlagen langs. Dit zijn vooral gevoelens die een spelletje met de geest willen spelen. Zo kunnen we ons het ene moment comfortabel voelen en het andere moment hevige pijn ervaren, we kunnen het van het een op het andere moment erg koud of erg heet hebben en het bewustzijn neemt steeds verder op waardoor de geest wazig wordt en we ons nerveus, geïrriteerd, prikkelbaar of boos kunnen voelen. Het water-element lost langzaam op in het vuur-element, dat het bewustzijn beter kan dragen dan het water. Het verborgen teken dat zij hierbij met regelmaat te zien krijgen, is een visioen van damp of mist met rookslierten of rookwolkjes.

Vuur

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zorgt het vuur-element voor kou. Allereerst laat het het lichaam volledig uitdrogen en zorgt het ervoor dat wij niets meer tot ons kunnen nemen en ook niets meer kunnen verteren. We zijn niet meer in staat alles om ons heen waar te nemen en op te nemen in de hersenen, waardoor onze geest afwisselend helder en verward is. Alle vormen van waarneming vertroebelen, als zicht, reuk en gehoor, waardoor we de dingen die zich buiten ons lichaam bevinden moeilijk kunnen herkennen. Geluiden veranderen en klinken vreemd, we herkennen onze dierbaren niet meer of kunnen hun naam niet herinneren. Hier komt het volgende visioen, het verborgen teken, tot ons. We zien rode vonkjes of glinsteringen die ons vaak doen denken aan de knetterende opspringende deeltjes van een kampvuur. Hier neemt de lucht het over van het vuur omdat niets anders meer in staat is het bewustzijn te dragen. Het lucht-element is de laatste fase van het overlijden.

Lucht

Lucht is uiteindelijk ook het laatste wat daadwerkelijk overblijft. Op het moment dat we ons lichaam niet meer kunnen bewegen en onze geest zo in de war is dat wij gaan hallucineren, kunnen wij slechts nog ademen. We verliezen alle contact met alles en iedereen om ons heen en de ademhaling wordt zwakker. We kunnen sneller of langzamer gaan ademhalen, maar het inademen wordt zwakker en het uitademen duurt steeds langer. Veel mensen krijgen op dit punt te maken met beelden die te maken hebben met het leven dat zij hebben geleefd. Wie een goed leven heeft geleid, gelukkig is geweest en goede dingen heeft gedaan, ziet vaak mooie beelden en voelen geen angst voor de volgende fase. Mensen die een slecht leven hebben geleefd zien vaak angstaanjagende beelden die hen de meest afschuwelijke momenten van het leven doen herinneren op een vage manier.
Hier lost het lucht-element op in het bewustzijn en verbinden de winden zich tot een ondersteunende bries in het hart. Hierbij hoort als verborgen teken het visioen van een brandende fakkel of een lamp met een rode glans om zich heen. Het bloed verzameld zich en trekt naar het hart, waardoor er drie laatste ademhalingen ontstaan. Na de laatste van deze drie uitademingen stopt de ademhaling en zijn alle tekenen van leven uit ons lichaam verdwenen. De vier elementen hebben ons de weg geleid naar de dood, eindigend met lucht, en hebben er voor gezorgd dat wij officieel zijn overleden en door kunnen stappen naar het hiernamaals, waar de elementen zich opnieuw verzamelen en een andere taak op zich nemen.
© 2009 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doodgaan, de spirituele ervaringDoodgaan, de spirituele ervaringDoodgaan heeft voor iedereen een andere betekenis. Voor sommigen een angstaanjagende gedachte, voor anderen een opluchti…
Doodgaan, het medische procesDoodgaan, het medische procesSommige mensen weten van tevoren dat de dood er aan zit te komen, voor anderen komt het als een complete verrassing. Ied…
Het scheppingsverhaalHet scheppingsverhaalHet scheppingsverhaal is een verhaal dat in de bijbel staat in het boek Genesis. Het verhaal gaat over het ontstaan van…
Sterrenbeelden elementen overzichtSterrenbeelden elementen overzichtIn de astrologie – je horoscoop – worden de vier elementen geduid, daar deze bij je sterrenbeeld een belangrijke rol spe…

De verschillende soorten doodDe verschillende soorten doodEr bestaan verschillende soorten dood. Zo kun je hersendood zijn, klinisch dood, biologisch dood of juridisch dood. Wat…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.