Wraak en wraakgevoelens

In Texas heeft een vrouw op ludieke wijze wraak genomen op haar ex. De ex was gek op de vissen in zijn aquarium en de vrouw heeft zijn lievelingsvissen opgeschept en in de pan gebakken. Vervolgens heeft ze de vissen verorberd. Een heel rigoureus geval van wraakzucht was de vrouw die de penis van haar man afknipte (Taipei, 2009).
Lucht wraak echt op?
De vrouw van de vissen uit bovengenoemd voorbeeld zal even genoegdoening gevoeld hebben. Toch blijkt wraaknemen niet echt op te luchten. Er is onderzoek naar wraak gedaan. In een onderzoek speelden deelnemers een spelletje met elkaar en kregen de opdracht om de egoïstische spelers af te straffen. Deelnemers vonden dit een goed idee, niet sociaal spelen: hier horen strafmaatregelen bij. Zo gezegd zo gedaan. De wraak luchtte echter niet op. Wraak ontstaat waar iemand die verantwoordelijk is voor de pijn van de ander, het nalaat om fouten/wangedrag aan het 'slachtoffer' toe te geven. Waar iemand excuses aanbiedt, of toegeeft fout te zijn geweest steken wraakzuchtige gevoelens nauwelijks de kop op. Wraak is een noodoplossing, geboren uit machteloosheid, leed en boosheid. Excuses bleven uit, en de benadeelde tracht toch enige controle over de situatie te krijgen. Wraak nemen wordt beschouwd als je goed recht en wordt ons met de paplepel ingegoten! Als kind kijk je op televisie naar tekenfilms en andere films waarbij wraak nemen het uitgangspunt is. Ook de drijfveer bij computerspelletjes is vaak wraak.
Wraakgevoelens zijn ongezond
Dat wraakgevoelens ontstaan is begrijpelijk. Iedereen heeft hier in meer of mindere mate weleens last van (gehad). Je voelt je de mindere en het geeft een onprettig gevoel dat iemand zich blijkbaar boven jou voelt staan en je ook zo behandeld (heeft). Je gaat dan negatieve gevoelens op de ander projecteren. De mate waarin je wraakgevoelens kunt loslaten heeft te maken met leed van vroeger. Wanneer je vroeger gekwetst bent geweest en je hebt dit niet kunnen verwerken is de kans groter dat je wraakgevoelens zult beleven, en dat deze niet kortstondig zijn (zoals iedereen ze weleens ervaart) en wegebben na een klein poosje. Maar dat het moeilijk is om van deze wraakgevoelens afstand te doen en je ze best lang blijft koesteren. De enige die je hebt met wraak is jezelf. Uit wraakgevoelens komen andere nare gevoelens voort. Zo gaat wraak hand in hand met haat. Verder, ook niet prettig: afgunst (je misgunt je kwelgeest alle goeds), saggerijnigheid, moeheid.Wraak koesteren zet je gevangen
Door wraakgevoelens te hebben en soms te koesteren, zet je jezelf eigenlijk in een emotionele gevangenis. Het beste is om emotioneel los te komen van de persoon waartegen je wraak koestert. Dan word je weer een vrij mens en dit zet energie weer vrij. Zolang je wraakgevoelens ten opzichte van iemand hebt, raak je emotioneel geblokkeerd. Gevoelens van vreugde zullen dan steeds verder te zoeken zijn.Wrok tegen één persoon of een groepering
- Afhankelijk van je levenservaringen kan wraak gericht zijn tegen een;
- specifiek persoon bijvoorbeeld een 'kwelgeest' iemand die je het leven zuur maakte, een ex of collega.
- Wraakgevoelens kunnen ook betrekking hebben op een groepering mensen. Zoals bijvoorbeeld wanneer je alsmaar niet bij de groepering 'intellectuelen' hoorde en dit toch graag wilde. Een gevolg van je niet geaccepteerd voelen tot deze groepering kan leiden tot wraakgevoelens die zich richten op alle intellectuelen. Je klinkt bitter jegens intellectuelen in de samenleving en onthoudt je niet van commentaar.
- Zelfs kun je wraakgevoelens hebben tegen een stad/dorp en inwoners. Bijvoorbeeld als je verhuisd bent en je kunt niet aarden.