Wraak en wraakgevoelens

Wraak en wraakgevoelens Een bekend voorbeeld van wraak is de vrouw die alle stropdassen afknipt van haar vreemdgaande man. De drang om wraak te nemen komt voort uit vergeldingsdrang. Wraak nemen lijkt echt opluchting teweeg te brengen. Het idee dat je het je plaaggeest betaald hebt gezet kan heerlijk zijn. Sterker nog, als we wraak hebben genomen kunnen we daar nog lang van nagenieten. In Texas heeft een vrouw op ludieke wijze wraak genomen op haar ex. De ex was gek op de vissen in zijn aquarium en de vrouw heeft zijn lievelingsvissen opgeschept en in de pan gebakken. Vervolgens heeft ze de vissen verorberd. Een heel rigoureus geval van wraakzucht was de vrouw die de penis van haar man afknipte (Taipei, 2009).

Lucht wraak echt op?

De vrouw van de vissen uit bovengenoemd voorbeeld zal even genoegdoening gevoeld hebben. Toch blijkt wraaknemen niet echt op te luchten. Er is onderzoek naar wraak gedaan. In een onderzoek speelden deelnemers een spelletje met elkaar en kregen de opdracht om de egoïstische spelers af te straffen. Deelnemers vonden dit een goed idee, niet sociaal spelen: hier horen strafmaatregelen bij. Zo gezegd zo gedaan. De wraak luchtte echter niet op. Wraak ontstaat waar iemand die verantwoordelijk is voor de pijn van de ander, het nalaat om fouten/wangedrag aan het 'slachtoffer' toe te geven. Waar iemand excuses aanbiedt, of toegeeft fout te zijn geweest steken wraakzuchtige gevoelens nauwelijks de kop op. Wraak is een noodoplossing, geboren uit machteloosheid, leed en boosheid. Excuses bleven uit, en de benadeelde tracht toch enige controle over de situatie te krijgen. Wraak nemen wordt beschouwd als je goed recht en wordt ons met de paplepel ingegoten! Als kind kijk je op televisie naar tekenfilms en andere films waarbij wraak nemen het uitgangspunt is. Ook de drijfveer bij computerspelletjes is vaak wraak.


Wraakgevoelens zijn ongezond

Dat wraakgevoelens ontstaan is begrijpelijk. Iedereen heeft hier in meer of mindere mate weleens last van (gehad). Je voelt je de mindere en het geeft een onprettig gevoel dat iemand zich blijkbaar boven jou voelt staan en je ook zo behandeld (heeft). Je gaat dan negatieve gevoelens op de ander projecteren. De mate waarin je wraakgevoelens kunt loslaten heeft te maken met leed van vroeger. Wanneer je vroeger gekwetst bent geweest en je hebt dit niet kunnen verwerken is de kans groter dat je wraakgevoelens zult beleven, en dat deze niet kortstondig zijn (zoals iedereen ze weleens ervaart) en wegebben na een klein poosje. Maar dat het moeilijk is om van deze wraakgevoelens afstand te doen en je ze best lang blijft koesteren. De enige die je hebt met wraak is jezelf. Uit wraakgevoelens komen andere nare gevoelens voort. Zo gaat wraak hand in hand met haat. Verder, ook niet prettig: afgunst (je misgunt je kwelgeest alle goeds), saggerijnigheid, moeheid.

Wraak koesteren zet je gevangen

Door wraakgevoelens te hebben en soms te koesteren, zet je jezelf eigenlijk in een emotionele gevangenis. Het beste is om emotioneel los te komen van de persoon waartegen je wraak koestert. Dan word je weer een vrij mens en dit zet energie weer vrij. Zolang je wraakgevoelens ten opzichte van iemand hebt, raak je emotioneel geblokkeerd. Gevoelens van vreugde zullen dan steeds verder te zoeken zijn.

Wrok tegen één persoon of een groepering

  • Afhankelijk van je levenservaringen kan wraak gericht zijn tegen een;
  • specifiek persoon bijvoorbeeld een 'kwelgeest' iemand die je het leven zuur maakte, een ex of collega.
  • Wraakgevoelens kunnen ook betrekking hebben op een groepering mensen. Zoals bijvoorbeeld wanneer je alsmaar niet bij de groepering 'intellectuelen' hoorde en dit toch graag wilde. Een gevolg van je niet geaccepteerd voelen tot deze groepering kan leiden tot wraakgevoelens die zich richten op alle intellectuelen. Je klinkt bitter jegens intellectuelen in de samenleving en onthoudt je niet van commentaar.
  • Zelfs kun je wraakgevoelens hebben tegen een stad/dorp en inwoners. Bijvoorbeeld als je verhuisd bent en je kunt niet aarden.
Opeens deugt het dorp/de stad niet en de inwoners al minder. Ze zijn allemaal....(vul in).

Verlos jezelf van wraakgevoelens

Wraakgevoelens luchten tijdelijk op. Het kan een goed gevoel geven om te fantaseren hoe je een bepaald persoon voor schut zet, en dan het liefst in het bijzijn van anderen. Wraak kan een drijfveer zijn. Iemand zei ooit: wraak is de beste motiviatie. Maar wel een motivatie en drijfveer die echt ten koste van jezelf en je geluk gaat. Want wraak put op den duur uit, en doelen bereiken die gebaseerd waren op verkeerde motieven houden geen stand. Zorg dat je zo snel mogelijk van wraakgevoelens verlost raakt, wanneer je weer vrij en blij door het leven wilt stappen. Schrijf bijvoorbeeld een uitgebreide brief, waarin je uiting geeft aan je allerlelijkste gevoelens. Of lucht één keer bij een vertrouwd persoon je hart. En laat je gevoelens hierna rusten. Besef vooral dat de mooiste wraak is: doorgaan met je leven, los van deze persoon (of personen).
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn wraak zal zoet zijn!'Dat zet ik je betaald!' U kent het gevoel vast wel. Iemand heeft ons onrecht aangedaan, dus zinnen we op wraak. Of het…
Vreemdgaan: de wraak affaireVreemdgaan: de wraak affaireVerrassend vaak komt het nemen van wraak voor binnen het huwelijk of vaste relatie. Vooral als een van de partners het s…
Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieMotivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieGemotiveerd zijn om iets te ondernemen is zeer belangrijk. Zonder motivatie verliezen we levenslust en kost iets ons vee…

Een (bijzondere) urn kopen kan goedkoper per internetEen (bijzondere) urn kopen kan goedkoper per internetEen begrafenis of een crematie is altijd een dure aangelegenheid. Vanzelfsprekend willen de meeste mensen hun overleden…
Ongesteld voor de eerste keer, wat nu?Bij ieder meisje gaat het een keer gebeuren. Je wordt voor het eerst ongesteld! Op school of door je moeder, is je het w…
Reacties

Herman, 01-06-2013
Dit stukje geeft een bevestiging aan de problemen van mij.om iets te kunnen verwerken, probeer ik heel diep tot de kern te komen.ik schrijf brieven aan die personen, maar verstuur ze niet meer. nee ik probeer de brieven met humor af te sluiten, aan geven dat zij zichzelf heel laag geplaatst hebben, en wat goed werkt is de gedachte ik hoop dat zij het zichzelf kunnen vergeven en stoppen met het maken van nieuwe slachtoffers. winnaars hebben een plan losers een excuus.
ik wordt me steeds bewuster van hoe het werkt de patronen doorgronden. autoritaire opvoeding thuis, op school geloof aanhangen en haat en wraak letterlijk er inslaan.
sexueel misbruik en als excuus hebben ze huh ( huh- dit geluid is het begin van een zin die gefrustreerde en overspannen personen handteren ze staan zelf heel zwak in het leven en denken door macht en agressie hen slechte gevoelens kwijt te raken door schade aan anderen toe te dienen ) dan zal hij het zelf wel gewild hebben. wraak zal zoet zijn en met liefde bestreden worden. makkelijk gezegd maar ooo zo lastig vooral als je steeds stuit op misbruik van jou openheid en vertrouwen. misbruik van vertrouwen zet aan tot haat en wraak en hoe ga je ermee om. dat is een innerlijke strijd om die ketting reactie te kunnen doorbreken en niet toe te geven aan wraak acties. om dit te kunnen doorbreken en te laten helen is rust nodig, innerlijke rust. diep afdalen naar het goede in je zelf en jezelf waarderen, ongeacht wat een ander daar van denkt of zegt. Reactie infoteur, 03-06-2013
Haat- en wraakgevoelens, ja, hoe ga je er mee om?
Het lijkt altijd een makkelijke weg te zijn, wanneer iemand aan de ander gaat zeggen, wat hij/zij 'moet' doen (makkelijk praten). Haat- en wraakgevoelens nadat iemand je traumatische dingen heeft aangedaan, zijn heel begrijpelijk en zelfs ook logisch.
Iemand heeft op je geparasiteerd. Ik weet dat het heel lastig is wat ik nu ga zeggen: maar de persoon vergeven, kan een bevrijding voor je zelf zijn. Dus is het in 1e instantie niet iets wat je voor de ander doet, maar om jezelf vooruit te helpen. Negatieve gevoelens zetten je in een soort van gevangenis, vergeving opent de deuren van die gevangenis.
Het is wel zowat het moeilijkste wat er is. Een professional kan misschien helpen de gedachten te ordenen en wellicht ook in het proces naar vergeven toe. Ook kun je je gedachten qua wraakgevoelens uiten? Voel je je hier niet comfortabel in, zou alles opschrijven misschien helpen?

Dat je wilt overgaan tot wraak, begrijp ik heel goed. Het lijkt me ook moeilijk om te bedwingen. Je kan er toch een soort van genoegdoening door krijgen. Iets bedenken in het kader van wraak, kan een troost zijn! En de uitvoering ook, maar wellicht is het handig in zulke gevallen, om de tijd erover heen te laten gaan. (om weer tot nuchterheid te komen)
Het kan je nl. wel in de moeilijkheden brengen.

Ik wens je dan ook veel wijsheid en sterkte en rust op den duur!
Sandra

Jasmijn, 07-04-2012
Voor fraude krijg je in NL een redelijk hoge straf, voor emotionele fraude niet. Ik heb een relatie gehad met een man, die voldoet aan alle narcistische kenmerken. Jammer dat ik niet eerder over deze aandoening op de hoogte was. Hij liegt alsof het gedrukt staat. Ik heb wraak genomen op een verantwoorde manier. Het artikel hierboven klopt: hij maakte geen excuses, dus ben ik dat gaan doen om toch nog enig gevoel van grip op de situatie te krijgen. Tja, of het helpt… eigenlijk niet, want de schade is al geleden. Maar het helpt wel bij de verwerking, mits de wraak binnen de perken blijft. Reactie infoteur, 15-05-2012
Ik kan me indenken dat wraak als een soort therapie kan zijn, het leed is al geleden helaas, toch is er een klein stukje genoegdoening (hoewel het ook van kwaad tot erger kan gaan).

Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.