Thuis genieten van sauna, infraroodcabine,jacuzzi of zwembad

Hoewel het soms zo lijkt, moet men om voor een paar uurtjes wellness niet steeds naar een spa-oord of wellnesshotel; het kan ook thuis. Hierbij enkele tips om thuis uw eigen wellnesscenter te installeren en dat aan een betaalbare prijs.

Wellness

Mensen gaan om verschillende redenen naar een wellness center. Voor sommigen is dat voor pure ontspanning want door de warmte van de sauna gaan onze spieren ontspannen. Voor anderen is het voor medische redenen en nog anderen doen het omdat ze geloven in het feit dat het gezond is. Wat de reden ook is, in de meeste gevallen moet men zich wel verplaatsen, afspraken maken of deze ontspanningstijd met anderen delen. In de meeste gevallen is het een moment om tot rust te komen en niet gestoord te worden door de jacht van het dagelijkse leven.

Dingen die je thuis kan doen

Om te ontspannen hebben we niet steeds een sauna nodig. We vergeten echter vaak wel wat de mogelijkheden zijn van onze eigen omgeving om te ontspannen en te genieten. Hierbij enkele tips:

Een heerlijk bad nemen

Een bad kan wonderen doen! Het kan al heel ontspannend zijn om na het werk thuis een warm bad te nemen. Maak het daarom aangenaam warm in de badkamer, zet een zacht muziekje op en zet wat kaarsjes in de badkamer om het licht te verzachten. Denk eraan de GSM uit te schakelen zodat u niet uit de roes gehaald worden en kan genieten van weldadige warmte. Zorg voor voldoende droge handdoeken en hang deze indien mogelijk op de verwarming.

Wellnessproduktjes

Verwen uzelf met produktjes! Ga eens langs in een speciaalzaak en koop een gamma aan wellness produktjes; begin met een peeling door met scrubzout de natte huid goed in te wrijven. Door de ruwheid van het scrubzout verwijdert men de dode huidcellen en zal men een zachte en opgefriste huid krijgen. Neem daarna een warme douche of bad waarbij u uw huid goed spoelt. Was uw haar met goed geurende shampoo en verwen het extra met een haarmasker zodat het glanzend en zacht is na het drogen. Wrijf uw huid na het afdrogen in met een lekker geurende bodylotion.

Huur een jacuzzi of dutchtub

Wilt u het wat fancy-er, dan is er ook nog de mogelijkheid om een jacuzzi te huren. Op het internet vinden we veel aanbiedingen hiervoor en de meeste zijn voor zowel korte als langere periodes te huren. Ideaal om in de tuin te laten plaatsen en heerlijk te genieten van een glaasje bubbels in de bubbels. Er bestaat ook de dutchtub. Deze is trendy en te huur voor een dag, een weekend of een week. Een dutchtub ziet er zeer trendy uit en is goed voor 4 personen, handig voor een gezin of als er bezoek komt dus. De jacuzzi’s en de dutchtub worden normaal gezien aan huis geleverd en opgehaald. Let wel op want bij de huurprijzen moeten de verplaatsingskosten, meestal per kilometer, nog extra bijgerekend worden.

Een sauna thuis

Als u vaak van de sauna gebruik wenst te maken, is het niet altijd even praktisch om naar een saunacenter te gaan en daarnaast loopt de prijs van al die keren ook op. Hoewel het enorm duur is om een sauna op maat te laten installeren bij u thuis en u daar al gauw 15.000 euro moet voor neertellen, is het wel mogelijk om thuis een sauna te installeren. Men kan bij saunaspecialisten vaak een sauna-bouwpakket kopen waarmee men zelf en saunacabine mee in elkaar kan zetten. Hierbij kan u kiezen waar u deze installeert, de tuin, een kamer, de kelder,... zolang u maar zorgt dat er voldoende verluchting aanwezig is. Voor een dergelijke cabine die u thuis kan installeren betaalt u doorgaans zo’n 1500 euro, afhankelijk van de uitvoering die u kiest natuurlijk. Door op jacht te gaan naar eindereeksen of toonzaalmodellen kan men ook vaak aan een veel betere prijs een sauna thuis installeren.

Infraroodcabines

Een infraroodcabine is perfect voor mensen die graag de heilzame warmte willen, maar een oncomfortabel gevoel hebben bij de sauna. Een infraroodcabine werkt dan ook op een andere manier dan een sauna. Een sauna warmt de omgeving, de lucht op waarin men zit. Het is dan ook belangrijk naast de temperatuur ook de vochtigheid in de lucht in de gaten te houden. Een infraroodcabine werkt eigenlijk op dezelfde manier als de zon en doet onze lichaamswarmte stijgen. Een ander voordeel van de infraroodcabine is dat de duurtijd om op te warmen een stuk korter is dan die bij een sauna. Een sauna moet men 30 tot zelfs 90 minuten op voorhand klaar maken terwijl de opwarmtijd bij een infraroodcabine ongeveer 10 tot 20 minuten is.
Een infraroodcabine is in de meeste gevallen duurder dan een sauna van dezelfde grootteorde. Voordeel is wel dat het energieverbruik van deze cabine een stuk lager ligt dan het energieverbruik van een sauna. Bij een klein model infrarood cabine betaalt u zo’n 2500 euro. Let er wel mee op dat u de techniciteit goed bekijkt en vooral naar de grote merken gaat zodat u niet bedrogen uitkomt.

Een eigen bubbelbad

Hoewel Jacuzzi en Whirlpool merknamen zijn, worden ze vaak gebruikt in het algemeen voor een bubbelbad. De juiste naam hiervoor is eigenlijk een ‘spa’. Als u wil genieten van de weldadige warmte van een bad en intussen ook nog een hydromassage wil, dan is een bubbelbad ideaal voor u. Er zijn enorm veel verschillende soorten en maten te verkrijgen met allemaal andere specificaties. De prijs van een spa kan variëren van ongeveer 5000 euro tot zelfs 15000 euro en is afhankelijk van het formaat en de uitvoering. Indien u van plan bent zich een spa aan te schaffen, is het raadzaam een aantal dingen te vergelijken. Het is bijvoorbeeld zo dat op veel spa’s in het groot het aantal jets zal staan. Let erop dat u een goed onderscheid kan maken tussen water- en luchtjets. De eerst zullen zorgen voor de massage terwijl de tweede zullen zorgen voor veel belletjes en zijn geschikt voor aromatherapie. Het is ook belangrijk te weten welke soort jets gebruikt worden en goed op te letten wat de plaatsing ervan is. Bekijk ook de regelbaarheid, intensiteit en richting van deze jets om een goed idee te hebben van wat men aanschaft.

Een eigen zwembad

Velen dromen, vooral in de zomermaanden, van een eigen zwembad in de tuin. Wel, het hoeft niet zo duur te zijn dan de perceptie die men hierover heeft. Natuurlijk kost een ingebouwd zwembad heel wat geld, maar veel hangt af van de afwerking en de grootte. Voor een basis zwembad met eenvoudige afwerking, mag u een prijskaartje van ongeveer 15000 euro verwachten. Indien u natuurlijk een volledig afgewerkt (met tegels, mozaïek ed) en groot zwembad wil, kan de prijs gemakkelijk oplopen tot 45000 euro. Natuurlijk zijn er ook nog de opblaasbare zwembaden die de laatste jaren weer meer en meer in trek gekomen zijn. Deze zijn heel betaalbaar, voor ongeveer 1000 euro heeft u een stevig zwembad dat de hele zomer kan blijven staan, en niet meer te vergelijken met de opblaasbare modellen van een 20-tal jaar geleden. Indien u echt wil kunnen baantjes trekken in uw zwembad maar daar de plaats niet voor heeft, dan is er ook nog de zwemspa. Deze zwemspa is speciaal gemaakt om ter plaatse te kunnen zwemmen omdat er voor een tegenstroom gezorgd wordt. Let erop dat deze tegenstroom op verschillende intensiteiten regelbaar is zodat u ook van het ‘spa’ gedeelte kan genieten en een goede hydromassage kan krijgen. Deze zwembaden vindt u in een prijscategorie van rond de 30000 euro.
© 2009 - 2023 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna kopen: Infrarood sauna, stoomcabine of gewone sauna?Een eigen sauna is een droom voor velen. Wie wil er tenslotte geen wellness center in zijn eigen huis? Maar wat is nou e…
Overzicht sauna's met badkledingOverzicht sauna's met badkledingEen dagje naar de sauna is heerlijk. Het is er lekker ontspannen genieten van de weldadige warmte en rust. Sommige mense…
Overnachten sauna en spa's: overzicht hotelsOvernachten sauna en spa's: overzicht hotelsEen dagje naar de sauna is heerlijk en teven goed voor lijf en leden. In een sauna kan je heerlijk genieten van de warmt…
Wellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness arrangement en weekend. Wellness betekent ontspannen. Overal in het land is wel een wellness-centrum te vinden.…

Wat kun je doen tegen de hik?De hik hebben. Steeds opnieuw denken dat hij weg is, en dan komt weer dat rare “Hik” ophoog. En het kan soms heel lang d…
Verstopping; wat doe je eraan en hoe voorkom je het?Verstopping, een vervelend verschijnsel in je buik. Je stoelgang is ontregeld, je ontlasting zit vast en komt er met moe…
Bronnen en referenties
  • www.tijd.be
Gringo (77 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.