Wat kun je doen tegen de hik?
De hik hebben. Steeds opnieuw denken dat hij weg is, en dan komt weer dat rare “Hik” ophoog. En het kan soms heel lang duren voordat de hik weg is. Gelukkig zijn er manieren om er vanaf te komen. Hoe komt je van de hik af?
Wat is de hik?
De hik is een samentrekking van het middenrif. Dat is een gegeven, maar waarom het precies gebeurt dat dit middenrif die beweging maakt is nog steeds niet duidelijk. Het zou irritatie kunnen zijn of een maag die te vol met eten of drinken zit. Ook mensen die te veel alcohol drinken hebben vaker dan normaal de hik. Personen die leiden aan bepaalde darm-, long-, lever-, of nierziekten hebben ook vaker de hik dan mensen die daar niet aan leiden.
Hoe wordt het geluid veroorzaakt bij de hik?
Door het samentrekken van het middenrif gaan mensen sneller inademen. De stemspleet sluit zich daarbij af en daar komt het vreemde Hik geluid dan ook vandaan. De hik hebben kan geen kwaad, normaal gesproken gaat hij na zo’n 20 minuten wel weer over. Duurt het echter veel langer, dan is het raadzaam om een huisarts te bezoeken. Het zou dan heel goed kunnen zijn dat er verder in het lichaam iets aan de hand is met darmen, longen, lever of nieren.
Middeltjes tegen de hik
Er zijn veel middeltjes om de hik te stoppen. Afwachten kan natuurlijk ook, maar soms zijn daar de omstandigheden niet echt naar. Zo had Daphne Bunskoek ooit de hik tijdens de presentatie van een muziekprogramma. Jaren later is dat nog steeds te zien.
Adem inhouden
Het inhouden van de adem helpt vaak wel. Daarvoor moeten eert de longen helemaal leeg worden gemaakt. Daarna moet worden gestopt met ademen. Dat gaat het best door te concentreren op een vast punt. Doe dit 15 tot 20 seconden en als het goed is, is de hik dan verdwenen.
Drinken en iets anders doen
Hiervoor is een vol glas water nodig dat aan de rand van de keukentafel moet staan. De persoon met de hik moet voorover buigen en beginnen te drinken en ondertussen proberen steeds meer overeind te komen. Ondertussen moet gewoon doorgedronken worden, terwijl er door de neus geademd wordt. De hik lijkt niet tegen deze wat rare oefening opgewassen.
Suikerklontje in azijn
Niet zo lekker, maar blijkbaar wel effectief is om een suikerklontje in witte azijn te drenken en dit vervolgens onder de tong te laten smelten. Deze rare combinatie moet langzaam worden doorgeslikt. Vies en zuur, maar het werkt wel.
In het oor knijpen
Als iemand de hik heeft kan een ander het best plotseling in zijn of haar oorlel knijpen. De schrik in combinatie met de pijn zorgt er vaak voor dat dat rare geluid verdwijnt.
Citroen drinken
Ook weer zuur. Snijdt een citroen in twee helften, houdt hem boven de mond en knijp er in tot de druppels in de mond vallen. Na 5 druppels zou de kwaal verdwenen moeten zijn.
Laten schrikken
Iemand laten schrikken helpt ook wel, maar omdat dit middeltje al zovaak gebruikt wordt zijn mensen er vaak beducht op. Wie het lukt de hikker toch nog onverwacht de stuipen op het lijf te jagen doet daarmee wel vaak een goede daad.
Ademen in een papieren zak
Door in een papieren zak in en uit te ademen wordt het koolzuurgas dat wordt uitgeademd weer ingenomen. Dat helpt bij mensen die hyperventileren, maar ook bij de hik. Het zorgt er waarschijnlijk voor dat het middenrif meer ontspant, omdat er minder zuurstof wordt ingeademd.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe geraak je van de hik af?Iedereen wordt er wel eens door geplaagd. Het kan elk moment van de dag opspringen, en elk moment van de dag weer verdwi…
Aanhoudende hikTijdens de hik trekt het middenrif in je buik onwillekeurig samen. Het kan ontstaan door snel eten of drinken, maar ook…
Reacties
Simon, 25-04-2015
Je kan vragen stellen aan diegene die met het probleempje zit,
vraag bijvoorbeeld wat je gisterenmiddag gegeten en gedronken hebt of vraag wat zijn of haar lievelingsgerecht -en drankje is.Het gaat hierom om een psychologische klik die je maakt in je beide hersenhelften. Je denkt plotseling niet meer aan de hik, maar aan wat er is gevraagd. Probeer wel niet al te makkelijke vragen te stellen en te vragen om goed te blijven nadenken over zijn / haar vraag dat hij / zij kreeg. Het zou ongeveer na 2-tal vragen over zijn.
Veel succes!
Reactie infoteur, 21-08-2016
Goede aanvulling. Ik ga het zeker eens proberen.
Anoniem, 14-04-2015
Zuig op een zoetje. Hik is meteen weg
Groetjess
Reactie infoteur, 22-08-2016
Oh die kende ik nog niet. Ga ik zeker eens proberen als ik de hik weer eens heb. Vrij gemakkelijk te doen.