Ontspanning en oma's tips om de hik te stoppen

Ontspanning en oma's tips om de hik te stoppen Iedereen heeft wel eens op ongelegen tijdstippen last van de hik. Er is niks aan de hand, je bent lekker bezig met je werkzaamheden en ineens begint het. Je middenrif krimpt samen en je produceert een gênant 'hikgeluid’. Iedereen kan de hik krijgen, zelfs ongeboren baby’s hebben het wel eens. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de hik veroorzaken, maar het kan ook soms een medische oorzaak hebben. De duur van de hik is ook verschillend. Soms heb je er maar even last van, maar er zijn ook mensen die er dagen last van hebben. Gelukkig zijn er een aantal veilige en natuurlijke middelen die je kunt toepassen en gebruiken om de hik te stoppen, zoals verschillende vormen van ontspanning.

Wat is de hik

De medische term is singultus, maar in de volksmond spreken we van de hik. De hik komt tot stand doordat de zenuwen van het middenrif door bepaalde factoren geprikkeld worden. Het middenrif is een grote spier tussen de borstholte en de buikholte. Spieren kunnen soms onvrijwillig samentrekken en dat gebeurt ook bij het middenrif tijdens de hik. Als het middenrif dan samentrekt, wordt tegelijkertijd de werking van de luchtpijp, het openen en sluiten, ook onregelmatig. Tijdens het inademen van lucht sluit de luchtpijp zich ineens en dat veroorzaakt dan het overbekende hikgeluid. Kortom: de hik is een verschijnsel dat veroorzaakt wordt door het sluiten van de luchtpijp tijdens de ademhaling, door het samentrekken van het middenrif en het strottenhoofd.

Verschillende prikkelingen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de zenuwen van het middenrif geprikkeld raken. Zo kan een te volle maag tegen het middenrif aanduwen, maar ook een ontregelde spijsvertering kan zorgen voor het samentrekken van het middenrif. Alcohol en bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook de hik veroorzaken, of denk aan koolzuurhoudende dranken. Maar er kan ook een storing zijn in de hersenen, in het ademcentrum. Maar de meest bekende veroorzaker is toch wel te snel eten en te veel lucht happen tijdens het eten.

Hoe kun je de hik stoppen

Er zijn talloze manieren en middelen om de hik te stoppen. Van feiten en fabels tot natuurmiddelen en ontspanningsoefeningen. Als je echt vaak last hebt van de hik, moet je preventief te werk gaan. Mocht je dagenlang last hebben van de hik, neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan, indien nodig, kalmeringsmiddelen voorschrijven zoals chloorpromazine of haloperidol. Dit zijn middelen die ervoor zorgen dat het middenrif ontspant. Als je soms last hebt van de hik, of vaker een korte tijd dan zijn er aantal ‘tips en tricks’ die je kunt toepassen.

Ontspanning

Om van de hik af te komen moet je ervoor zorgen dat het middenrif tot rust komt. Het middenrif trekt zich onwillekeurig samen en hier heb je last van. Er zijn verschillende manieren van ontspannen, waarbij je dan vooral let op je ademhaling. Het gaat er om dat je ontspant en tot rust komt, zodat het middenrif ook tot rust komt.

Ademhaling

De allerbekendste manier om de hik te stoppen is om heel diep adem te halen en zo langt mogelijk vast te houden en dan langzaam uit te blazen. Doordat de kooldioxide in je longen oploopt kan het middenrif zich ontspannen. Herhaal dit 5 keer. Ook kun je van je handen een kommetje maken en dan voor je mond en neus houden. Ondertussen blijf je normaal doorademen. Hierdoor ontstaat er ook een extra dosis kooldioxide in de longen die ervoor zorgt dat het middenrif tot rust komt. Een andere manier is om je tong uit te steken. Deze oefening wordt ook veel gedaan door zangers en acteurs, zo stimuleren ze de opening tussen de stembanden. De ademhaling wordt rustiger waardoor de samentrekking van het middenrif minder wordt. Indien mogelijk kun je ook rustig op je bed liggen. Ga op je buik liggen met je hoofd opzij en leg je armen naast je neer. Haal diep adem, houd je adem vast voor 10 tot 15 seconden en blaas rustig uit. Herhaal dit 5 tot 10 keer en blijf dan nog een paar minuten rustig liggen.

Zenuwen

In onze hersenen bevindt zich een zenuw die ‘nervus vagus’ wordt genoemd, het is de tiende hersenzenuw en wordt ook wel ‘zwevende zenuw’ of ‘zwerfzenuw’ genoemd. Deze zenuw hoort bij de groep van 12 hersenzenuwen die direct in de hersenen ontstaan en loopt van de hersenen door de borst-, en buikholte, dus ook het middenrif, en vertakt zich direct in zenuwen die in het gebied liggen tussen het strottenhoofd en de stembanden. Deze zenuw kan een ontspannende werking hebben op het middenrif. Je kunt deze zenuw zelf een ontspannend signaal geven door je vingers in je oren te stoppen en deze dan 20-30 seconden vast te houden. Ook kun je met je vingers achter je oren drukken, in het zachte gedeelte achter je oorlellen, net onder de schedel. Ook hier vertakt de nervus vagus zich en door gebruik te maken van de drukpunten achter de oorlellen ontspant de zenuw.

Drinken en eten

Je kunt ook kleine slokjes water drinken, dus ongeveer 9 of 10 keer kleine slokjes achter elkaar drinken. De samentrekkingen van de slokdarm door het inslikken van het water zorgen ervoor dat de samentrekking van het middenrif stopt. Een ander trucje dat ook goed helpt is door uit een glas te drinken met een rietje terwijl je beide oren dichtdrukt. Door op deze manier te drinken wordt de ‘nervus vagus’ geprikkeld en werk hij ontspannend op het middenrif.

smaakpapillen

De zenuwuiteinden op je tong worden smaakpapillen genoemd. Deze worden geprikkeld door stoffen in voedingsmiddelen en zo sturen ze informatie door naar je hersenen en die signaleren dan of je zoet, zout of zuur eet. De smaakpapillen kun je ook gebruiken in de strijd tegen de hik. Een zure smaak kan ervoor zorgen dat je lippen zich samentrekken, vaak krijg je ook een soort rilling erbij. Zuig bijvoorbeeld op een schijfje citroen. Deze intens zure smaak kan de hik soms doen stoppen. Ook een theelepel azijn is een remedie die vrij snel werkt vanwege de hoge zuurgraad.

Andere manier van drinken

Neem een glas water, leg hierover een laag keukenpapier en drink dan door dit keukenpapier. Als je op deze manier drinkt, moet je meer moeite doen om het water in je mond te krijgen en hierdoor wordt er meer getrokken aan het middenrif. De krachtige slikbeweging gaat de samentrekking van het middenrif tegen.

Pindakaas en ijs

Als je last hebt van de hik en je komt er even niet snel genoeg vanaf, kun je overwegen om een lepel pindakaas te eten. De kleverige, dikke pindakaas gaat vaak op je tanden en gehemelte zitten. Omdat je eet en tegelijkertijd ervoor zorgt dat het van je gehemelte en tanden afgaat, zorg je ervoor dat het patroon van slikken en ademhalen doorbroken wordt. Als je van een bolletje ijs likt kunnen de kou, het regelmatig likken en slikken en de afleiding zorgen voor ontspanning van het middenrif.

Oma's tips

Tips en tricks uit grootmoeders tijd komen in de volksmond veel voor. Iedereen weet wel een trucje of een foefje waarmee je de hik kunt stoppen, de een nog gekker dan de andere. Maar als het helpt, waarom zou je het dan niet proberen? Oma's tips voor de hik zijn:
  • Om je zenuwstelsel af te leiden, kun je met je duim en wijsvinger van je linkerhand krachtig duwen in de bal van je rechterduim of andersom. Het ongemak dat hierdoor ontstaat, kan het zenuwstelsel afleiden en zo kan de hik misschien gestopt worden. Deze ingreep kun je altijd toepassen, zonder dat iemand dit hoeft te zien.
  • Je kunt ook voorovergebogen uit een glas drinken, doe dit dan aan de andere kant van je glas drinken. Zo zet je druk op het middenrif tijdens het slikken.
  • Suiker of honing mengen met warm water en dan in je mond gieten. Zorg ervoor dat het vloeistof achter op de tong ligt, dus in je keel, en slik het dan door.
  • Neem een glas melk en eet daarbij een droge beschuit.
  • Houd 2 ijsklontjes tegen beide neuskanten aan. Door de kou die op je neus komt schrik je vaak even en verandert je ademhaling. De hik gaat dan weg

Preventief ingrijpen, de hik voorkomen

Als je weet dat je vaak last hebt van de hik kun je ervoor zorgen dat dit minder of niet meer gebeurt. Als je van jezelf weet dat je te snel eet en veel lucht hapt tijdens het eten, ga hier dan aan werken. Zo ook met bepaalde voedingsmiddelen. Vermijd bier en koolzuurhoudende dranken en vooral als ze vrij koud zijn. De kou in combinatie met het koolzuur is een nare trigger voor het middenrif. Eet je eten rustig en neem de tijd. Neem kleine hapjes die je ook makkelijk kunt doorslikken. Zo voorkom je veel lucht tijden het eten en slikken. Een aantal medicijnen hebben als bijwerking dat ze de hik kunnen veroorzaken. Slik je medicijnen en denk je dat zij de boosdoener zijn, bespreek dit dan met je huisarts.
© 2018 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer kan de hik gevaarlijk worden?Wanneer kan de hik gevaarlijk worden?De hik kan zeer onaangenaam worden wanneer men bijvoorbeeld is in gesprek of een belangrijke vergadering moet bijwonen e…
Voorkomen is beter dan genezenVoorkomen is beter dan genezenPreventie is het voorkomen van iets. Als je spreekt over de preventie van aandoeningen kun je deze verschillende soorten…
Vitale functiesVitale functies zijn de functies van je lichaam, die veranderen van uur tot uur. Er zijn 4 fitale functies; ademhaling,…
De hik stoppen & oorzaken van de hikDe hik stoppen & oorzaken van de hikDe oorzaken van de hik zijn variabel en kunnen gaan van te snel eten en drinken tot aandoeningen aan de nieren en longen…

Blaaspijn: oorzaken, symptomen & behandeling pijnlijke blaasBlaaspijn: oorzaken, symptomen & behandeling pijnlijke blaasBlaaspijn duidt op pijn aan de blaas. Blaaspijn is een veel voorkomende klacht die voornamelijk voorkomt bij vrouwen, ma…
Apenpokken: behandeling, symptomen en besmettingApenpokken: behandeling, symptomen en besmettingApenpokken is een zeldzame aandoening die ontstaan is in Afrika. Deze ziekte wordt overgedragen van mens tot mens of van…
Bronnen en referenties
  • https://www.phgonline.nl/luchtwegaandoeningen/hikken/hikken-singultus/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nervus_vagus
  • https://omaweetraad.nl/gezondheid/hik
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hik
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 03-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.