Hoe geraak je van de hik af?

Hoe geraak je van de hik af? Iedereen wordt er wel eens door geplaagd. Het kan elk moment van de dag opspringen, en elk moment van de dag weer verdwijnen. Is er een geneesmiddel tegen? Veel onderzoekers er artsen weten nog altijd niet waarom dit verschijnsel nu en dan is komt opdagen. Er zijn zeker wel een paar natuurlijke middeltjes die je kunt gebruiken tegen de hik. Sommige zijn wel honderden, of zelfs duizenden jaren oud.

De hik

De hik heeft altijd al bestaan. Sommige deskundigen dachten dat de hik een instinctief oerverschijnsel was dat ons op een of andere manier moest helpen. Voor andere deskundige is het nog een compleet raadsel. Men weet ondertussen wel dat t veroorzaakt wordt door het middenrif dat spastisch samentrekt. Maar waarom? Dat blijft voorlopig nog een raadsel.

Welke middelen kun je eigenlijk gebruiken om de hik te laten verdwijnen? Geneesmiddelen zijn meestal niet praktisch, omdat tegen de tijd dat je bij de apotheker bent, het misschien al over is. Er zijn wel een aantal natuurlijke middeltjes die over het algemeen veel worden gebruikt om de hik tegen te gaan.

Een theelepeltje suiker

Je kunt proberen de hik te laten verdwijnen door suiker in te nemen. Gewoon een theelepeltje suiker is voldoende. Je hoeft dit niet op te lossen in water, tenzij je deze techniek wilt gebruiken bij jongere kinderen. Als je het droog inneemt, verdwijnt de hik meestal kort erna. Op een of andere manier heeft de suiker invloed op de zenuwimpulsen van het middenrif dat je deze plaag bezorgd.

Ademen in een grote zak

Deze techniek is nooit officieel vastgesteld of medisch bewezen. Voor sommige werkt het niet, voor andere is dit een wondermiddeltje. Volgens het oude trucje moet je strikte richtlijnen volgen. Blaas tien keer in en uit de zak, zorg dat je dit krachtig doet. Het is hierbij niet erg dat je hoofd rood wordt. Hoewel ik het zelf nog niet geprobeerd hebt, schijnt het bij sommige mensen wel te werken. De reden dat de hik bij deze techniek vaak overgaat, is doordat je door het vacuüm effect zorgt dat het middenrif sterk wordt aangetrokken. Hierdoor stokt de hik even. Als je het vaak genoeg doet, zou het over moeten zijn.

Andere natuurlijke middeltjes

Er zijn nog een aantal middeltjes, die je kunnen helpen om van de hik af te geraken. Het drinken van citroenmelissethee verminderen de samentrekkingen van het middenrif. Citroenmelisse is makkelijk verkrijgbaar. Een andere, veel gebruikte techniek met succes, is het inhouden van de adem. Even wachtten en doorslikken. Wat iets minder fijn is maar daarom niet minder handig is de schrikreactie. Door iemand te laten schrikken, kun je ervoor zorgen dat hij of zij de hik kwijt is, zolang het maat een schrikreactie is. Dit kan net zo goed door middel van een koud pak ijs in de nek te leggen.
© 2011 - 2023 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
David Copperfield - illusionistDavid Copperfield - illusionistDavid Copperfield is een van de grootste illusionisten aller tijden. Hij heeft talloze indrukwekkende acts op zijn naam…
Wat zijn spierkrampen en hoe kan je ze voorkomen?Iedereen krijgt wel eens te maken met spierkrampen. Ze kunnen erg pijnlijk zijn maar verdwijnen meestal na enkele minute…
Wijnvlekken verwijderenWijnvlekken verwijderenGezellig met een glas wijn op de bank en dan hups daar gaat het geestrijke vocht. Op de blouse, de bank, de broek, het k…
Rode bultjes op benen en armen: keratosis pilarisRode bultjes op de bovenbenen of armen: het is een onschuldige, cosmetische aandoening die vaak voorkomt. De aandoening…

Middeltjes tegen slapeloosheidMiddeltjes tegen slapeloosheidIedereen heeft wel is moeite om in slaap te vallen. Dit is een probleem dat de laatste jaren aan het groeien is. Mensen…
Spastische darmSpastische darmHet prikkelbare darm syndroom, oftewel: het hebben van een spastische darm, kan erg lastig en pijnlijk zijn. Wat is prec…
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 03-07-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.