Pijnstillers: Aspirine, Ibuprofen of Paracetamol?

Pijnstillers: Aspirine, Ibuprofen of Paracetamol? Bij de afdeling geneesmiddelen in één van de drogisterijen valt je al snel één ding op: wat zijn er veel soorten pijnstillers! Je wordt overspoeld met merknamen die soms zo exotisch kinken dat je ze eerder zou verwachten op een coctailkaart dan in de winkelschappen. Deze merknamen zijn vaak niet eens zo verschillend van elkaar dan je in eerste instantie zou denken. Vaak bevatten ze één van de stoffen: aspirine, ibuprofen of paracetamol. Welke is het beste voor u?

Kou, ziek, pijn!

De r zit weer in de maand! We moeten ons goed inpakken om ons tegen de barre kou te beschermen willen we niet ziek worden. Ons afweersysteem maakt overuren en als klap op de vuurpijl hebben we dit jaar ook nog eens te maken met vervelende, hardnekkige virussen die ons goed ziek kunnen maken. De farmaceutische industrieën zitten niet stil en komen met allerhande middeltjes om ons lichamelijk gestel een boost te geven maar in veel gevallen is het te laat en kom je als snel in een toetstand van algehele malaise. Medicinale middelen zijn er genoeg tegen pijn, maar, wat is pijn eigenlijk?

Wat is pijn?

Iedereen heeft wel eens een vorm van pijn gevoeld. Hoofdpijn, spierpijn en buikpijn zijn veelvoorkomende soorten en gaan vaak hand in hand met een lichaamsverhoging (koorts). Als je bijvoorbeeld buikpijn hebt komt dat ergens vandaan. Pijn wordt veroorzaakt door bepaalde stofjes bij de pijnzone. Cellen bij deze zone geven deze stofjes (prostaglandine) af en zorgen dat de zenuwuiteinden worden geprikkeld. De productie van deze stof gaat natuurlijk niet vanzelf en wordt door het enzym cyclooxygenase versneld geproduceerd.

Zenuwuiteinden zijn erg gevoelig voor prostaglandine en reageren daarom ook super snel door middel van een signaal. Dit signaal gaat razendsnel richting het centrale zenuwstelsel waar het ervaren wordt. Pijn wordt dus veroorzaakt op de plek waar je de pijn voelt maar ergens anders verwerkt.

Aspirine

Aspirine of acetylsalicylzuur, is misschien wel het meest gebruikte medicijn tegen pijn. De werkzame stof in aspirine, acetylsalicylzuur, remt de producte van het enzym cyclooxygenase. Door deze remming wordt er minder van het stofje prostaglandine geproduceerd waardoor er dus minder prostaglandine terecht komt bij de zenuwuiteinden. Hierdoor komen er minder pijnprikkels terecht in het centrale zenuwstelsel. Het gevolg van deze werking is een gewaarwording van minder pijn.

Aspirine is niet alleen pijnstillend. De stof heeft daarnaast een ontstekingsremmende en koortsverlagende werking. Acetylsalicylzuur wordt ook gebruikt om bloed vrij te houden van samenklonteren.

Waar werkt aspirine tegen?
 • Reumatische pijn
 • Menstruatiepijn
 • Spierpijn
 • Spit
 • Kiespijn
 • Zenuwpijn
 • Hoofdpijn
 • Koorts en pijn na een vaccinatie
 • Koorts en pijn bij griep

Ibuprofen

Deze populaire pijnstiller heeft net als aspirine (acetylsalicylzuur) een pijnstillende, ontstekingsremmende en koortsverlagende werking. Het werkt onder andere bij de volgende pijnsoorten:
 • Menstruatiepijn
 • Spit
 • Kiespijn
 • Spierpijn
 • Hoofdpijn
 • Koorts
 • Griep
 • Reumatische pijn
 • Koorts en pijn na een vaccinatie

Paracetamol

Paracetamol is net als de stoffen ibuprofen en aspirine ook een pijnstiller. Naast pijnstillend is dit middel ook geschikt om uw koorts te verlagen. De werkzame stof is paracetamol en is te gebruiken bij:
 • Griep
 • Bijholteontstekingen
 • Neusverkoudheid
 • Keelpijn
 • Menstruatiepijn
 • Migraine
 • Koorts
 • Spierpijn
 • Artrose

Wat is het beste voor u?

Welke van deze medicijnen het beste voor u is valt natuurlijk niet te zeggen. Alle drie soorten werken prima bij pijn. Het beste is om er zelf achter te komen welke van de drie het beste bij u werkt. Houd wel rekening met het feit dat paracetamol niet ontstekingsremmend werkt. Acetylsalicylzuur en Ibuprofen zijn wel ontstekingsremmend.

Alle drie geneesmiddelen kunnen naast de positieve uitkomsten ook bijwerkingen geven die u liever niet krijgt. Ibuprofen kan bijvoorbeeld de maag bijvoorbeeld flink irriteren. U kunt misselijk worden en zuuraanvallen krijgen. U kunt dus ibuprofen beter vermijden als al een geïrriteerde maag hebt.
© 2009 - 2020 Kropslavinken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Griepsymptoom hoofdpijn: pijnstillersGriepsymptoom hoofdpijn: pijnstillersEén van de symptomen van griep is hoofdpijn. Er is ook sprake van koorts met een overdaad aan ontstoken slijm. In dat ge…
Soorten pijnstillers: paracetamol, aspirine en NSAIDSoorten pijnstillers: paracetamol, aspirine en NSAIDEr zijn verschillende soorten pijnstillers die je kan krijgen bij de apotheek zonder voorschrift. We kunnen ze onderverd…
Verschil tussen aspirine en paracetamolAspirine en paracetamol worden beiden gebruikt als bestrijders van pijn en koorts. Aspirine werkt koortsverlagend is pij…
Pijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenPijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenEr zijn veel soorten pijnstillers op de markt, vaak dezelfde soort onder een ondere merknaam. Hieronder een overzicht va…

Soorten antibiotica: nitrofurantoïne (Furabid) & fosfomycineSoorten antibiotica: nitrofurantoïne (Furabid) & fosfomycineEen infectie aan de urinewegen komt vaak voor, vooral bij vrouwen. Als het om een eenvoudige acute infectie gaat zal er…
Soorten antibiotica: tetracyclinen (o.a. Doxycycline)Soorten antibiotica: tetracyclinen (o.a. Doxycycline)Voor een infectie met de ziekte van Lyme, of met Chlamydia, maar ook voor bijholte-ontsteking worden vaak de antibiotica…

Reageer op het artikel "Pijnstillers: Aspirine, Ibuprofen of Paracetamol?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Lut de Potter, 08-12-2017 00:10 #2
Hallo,

Hartelijk dank voor de info. Toch wil ik graag nog wat bijkomende concrete info toevoegen.
Verleden jaar kwam ik, door eigen toedoen, onbeholpen ten val, sloeg een voet om, kwam slecht neer en hield er een zwaar gekneusde enkel en erg pijnlijke (waarschijnlijk door de bewegingen toen ik viel en me wou rechthouden) knieën aan over. De pijn was zo erg dat ik niet meer normaal kon stappen, trappen lopen, buigen enz. Door de knieën gaan ging totaal niet meer. Dat wens ik echt niemand toe. Ik diende te rusten, kine, ontstekingsremmers te nemen. De dokter schreef toen zelf Ibuprofen voor.

Deze lente en zomer had ik enorm last van de ontstekingen in de knie. Wat ik niét wist was dat Ibuprofen ook zorgt voor oedeem in de benen. Daar ben ik jammer genoeg pas laat achtergekomen. Mijn beide onderbenen waren hevig opgezwollen (dit is dan nog een understatement) en de huid stond zodanig gespannen dat het echt pijnlijk was. Ik stopte met Ibuprofen. Het heeft nog ettelijke dagen geduurd voor het oedeem dan eindelijk verdween. Ik ging er van uit dat alleen Ibuprofen voldoende kon werken tegen een dergelijke ontsteking en tegen de pijn die hierbij gepaard ging.

Sindsdien neem ik alleen nog, wanneer echt nodig en de pijn te erg wordt, aspirine. Ik vraag me wel af of dit alles is wat ik kan nemen. Ik wil vooral zorgen dat ik niet teveel medicatie neem. Mochten daar nog tips of info over bestaan, dan zal ik dat graag vernemen.
Mvg
Lut

Tiets, 11-01-2016 18:58 #1
Wat is verstandig om als pijnstiller te slikken na het trekken van 7 voortanden onder en 2 hoektanden boven? Dit is nodig voor het plaatsen van implantaten.

Wijzelf hebben 3* daags 1 paracetamol 500Mg genomen, maar dit helpt niet echt.
Alvast dank voor uw reactie.

Infoteur: Kropslavinken
Gepubliceerd: 19-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!