Alles wat je moet weten over lichaamstaal
Non-verbale communicatie is net zo belangrijk als verbale communicatie. Men kan ‘ja’ zeggen, maar ‘nee’ bedoelen. Hoe herken je aan iemand wat hij/zij bedoel? Dit herken je aan de lichaamstaal waarmee hij/zij zich uit. Hieronder dan ook enkele voorbeelden van lichaamstaal. Hoe herken je wat iemand bedoeld.
Gezichtsuitdrukking
Het belangrijkste van lichaamstaal is de gezichtsuitdrukking van iemand. Wanneer je zegt: ‘wat je nu doet kan echt niet door de beugel’, kan je heel anders bedoeling – bijvoorbeeld met een knipoog – wanneer je erbij lacht. Daarom is telefoneren of mailen ook zo vervelend en kun je bepaalde situaties beter persoonlijk bespreken.
We kunnen met ons gezicht oneindig veel emoties uitdrukken. In ons gezicht zitten ontzettend veel spieren, daarom is het ook vrijwel onmogelijk geen emoties via gezichtsuitdrukkingen te uiten (kijk dan bijvoorbeeld eens naar de science fiction film ‘Invasion of the Bodysnatcher’. Als het zo ver is met ons, dan weet je dat er iets fout is).
Er zijn mensen die alleen door emoties van het gezicht, te weten wat mensen bedoelen. Moeilijk, maar ik ben van mening dat vrijwel iedereen dit kan leren. Ook is dit in acteren erg belangrijk en ook dat kunnen we leren. Een acteur kan moeilijk zeggen dat hij blij is, met verdriet in zijn gelaat. Het is niet geloofwaardig. Mensen die een soort zesde zintuig hebben ontwikkeld om dit soort emoties te onderscheiden weten ook meteen of iemand oprecht is of dat iemand de waarheid spreekt.
Even een leuke oefening: Ga eens voor de spiegel staan, neem een emotie in je gedachten en probeer deze te uiten. Let daarna op de gezichtsuitdrukking wanneer je bijvoorbeeld met bekenden bent. Op deze manier kun je het leren.
Ogen
Hoe het precies werkt is voor wetenschappers nog onduidelijk, maar mensen kunnen veel zien over de emoties van andere mensen door ze in de ogen te kijken. Neem het voorbeeld van het jochie dat modder op de ramen heeft gegooid van zijn buurvrouw, waarna zijn moeder hem vraagt: ‘Kijk recht in mijn ogen en vertel me dat je het niet gedaan hebt.’ Het is voor het joch bijna onmogelijk om de waarheid niet te vertellen, daarnaast; wanneer mensen iets verzinnen kijken ze meestal links omhoog.
Wanneer iemand naar de grond kijkt, wordt dit vaak gezien als verlegenheid. Links naar boven kijken of weg kijken wordt vaak gezien als liegen.
Kleding
Kleding is geen onderdeel van je lichaam, maar wel degelijk een onderdeel van hoe je bent. Ook draagt kleding wel groot deel van je uitstraling. Je trekt niet iets aan waar jij je niet goed in voelt. Je vindt iets mooi en het zit lekker – alleen is dat voor iedereen anders. Natuurlijk kleedt je jezelf ook naar de omstandigheden: ze trek je naar een begrafenis geen knalrode broek aan, en ga je niet naar een gala met een spijkerbroek aan. Bij een sollicitatie kleed jij je ook netter dan je normaal zou doen en je gaat niet een avond met je vrienden doorbrengen in de kroeg met een stropdas om (uitzonderingen en situaties daar gelaten).
Handen en armen
Een simpele hand geven aan iemand zegt al meer dan het gesprek zelf. Geeft een stevige, droge, warme hand. Draai je eigen hand iets naar boven en je laat zien dat je de dominante bent, draai het andersom en… je raad het al… de ander is dominanter. Natuurlijk gebeurd dit vrij weinig en zullen de meesten mensen hun hand uitsteken uit beleefdheid en niet bezig zijn met dominantie.
Wanneer je iemand langer kent zal de hand overgaan tot een klop op de schouder of de rug en wanneer je iemand niet kent, verontschuldig je jezelf snel voor de aanraking. Aanraken en aangeraakt worden drukt namelijk ook iets uit over de sociale of machtsverhouding tussen personen. Als je een persoon aanraakt kan de persoon die aangeraakt wordt dit heel anders opvatten.
Wat we veel zien is dat mensen met hun handen praten, ze geven meer informatie of bekrachtigen hun verhaal door bewegingen te maken met hun handen. Daar heb je nog verschillen tussen wilde en rustige bewegingen. Bij verkopers zie je dat ze veel meer met hun handen praten. Wanneer ze het over voordeel hebben zullen ze hun armen met een sierlijke boog omhoog gaan, alsof een vloedgolf de aarde bereikt. Dit zijn manieren om woorden met kracht te benadrukken.
Nog een leuke oefening: Probeer zelf maar eens een verhaal met handen te vertellen en zonder. Je zult het verschil merken. Met je handen praten onderbouwd een verhaal en geeft kracht. Het vermaakt, maar pas op: niet iedereen is hier van gediend.
© 2009 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Communicatie: Moeilijk?De hele dag doen we niets anders dan communiceren. We praten, chatten, mailen, bellen, smsen, noem het maar op. En verge…