Hoe houdt je lichaam je gezond?
De een is heel erg bleek, de andere juist weer heel erg donker, de andere zit daar weer tussenin, maar wat doet de huid nou eigenlijk? Je zult het misschien niet verwachten, maar je huid is het grootste orgaan van je lichaam met een gemiddelde oppervlakte van ongeveer 2 vierkante meter en beschermt je tegen schadelijke bacteriën en ziekten. In dit artikel kom je te weten hoe de huid je tegen bacteriën beschermt en hoe je huid ervoor zorgt dat je het niet te koud hebt of juist te warm
Je huid
Je huid bestaat uit drie lagen:
- De opperhuid: bestaat uit de hoornlaag en de kiemlaag
- Lederhuid: daar bevinden zich de zintuigjes
- Het onderhuids bindweefsel: bestaat uit vet en bloedvaatjes.
Je huid beschermt je tegen ultraviolette stralen van de zon. In je kiemlaag maak je bruine kleurstof aan dat ook wel pigment wordt genoemd. Hoe meer ultraviolette straling hoe meer pigment er word aangemaakt, dus hoe bruiner je word, maar te veel ultraviolette straling kan huidkanker veroorzaken.
Hoe geneest een wondje?
Als je een wondje hebt stroomt er bloed uit als er ook een bloedvat beschadigd is. Nu kunnen bacteriën via het wondje je lichaam betreden. De witte bloedcellen doen hier iets aan. Ze offeren zichzelf op door een bacterie op te slokken. Hierbij sterven ze zelf ook.
Om het wondje af te dekken stolt het bloed. Daar zorgen stollingseiwitten in je bloedplasma voor. Het belangrijkste stollingseiwit wordt fibrinogeen genoemd. Het fibrinogeen zorgt voor fibrinedraden die alle rode bloedvaatjes vasthouden op de plek waar het wondje zit. Het wondje is nu afgesloten door de door fibrinedraden vastgehouden rode bloedcellen. Dat droogt op en vormt een korstje.
Hoe helpt je huid om op temperatuur te blijven?
Je huid kan er van alles aan doen om het warmer of kouder te krijgen. Als je het te warm hebt sturen je zintuigen in je huid een seintje naar je hersenen. Je hersenen stuurt dan weer een seintje terug wat vertelt wat ze moeten doen. Als je het warm hebt, verwijden en zetten de bloedvaatjes in de huid zich uit. Hierdoor kan er meer bloed door de bloedvaten zo kan er meer warmte vrijkomen en je gaat zweten. Je lichaam koelt af.
Als het koud hebt gaat alles juist andersom. De bloedvaten trekken zich dieper terug in de huid. Hierdoor verliest het lichaam minder warmte. Niet alleen de terugtrekkende bloedvaten helpen om het lichaam warm te houden. Ook je huidharen spelen een grote rol. Als je het koud hebt gaan de haartjes overeind staan. Dit wordt ook wel kippenvel genoemd. Tussen de haartjes zit dan stilstaande lucht. De koude lucht van buitenaf kan nu minder invloed uitoefenen. Ook het vet in het onderhuids bindweefsel zorgt ervoor dat als je het koud hebt er minder warmte uit het lichaam vrijkomt. Soms begin te van de kou te rillen. Daar zorgen de organen voor. Ze doen dat omdat er dan extra warmte ontstaat.
Vlekjes en plekjes op je huid
Je huid zorgt er dus voor dat veel bacteriën geen kans maken het lichaam te betreden, maar ondanks dat zitten er soms toch rare plekjes en vlekjes op je huid. Denk maar aan een moedervlek. Een moedervlek is eigenlijk niet meer dan op hol geslagen pigmentcellen dat een gezwelletje heeft veroorzaakt. Dan heb je natuurlijk ook nog wratten dat veroorzaakt word door het wrattenvirus en besmettelijk is. Het wrattenvirus zorgt ervoor dat huidcellen zich gaan delen tot het een gezwelletje vormt. Ook likdoorns kunnen er vervelende plekjes op je huid zijn. Het eelt heeft zich dan tot een soort punt gevormd die soms erg pijnlijk kunnen zijn. En dan is er ook nog de blaar. Een blaar is een stukje overbelaste huid waar geen eelt zit.