Puistjes voorkomen en hoe ontstaat het?

Puistjes voorkomen en hoe ontstaat het? Puistjes of acne. Niemand wil last hebben van die verschrikkelijke, irritante jeugdpuistjes op je nek, gezicht of op je rug. Puistjes halen het zelfvertrouwen van veel jongeren omlaag. Jeugdpuistjes krijgen hoort nou eenmaal bij de pubertijd en je kunt er helaas vrij weinig aan doen. Er zijn gelukkig wel een aantal manieren om de puistjes te bestrijden. Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Dat kan, want in dit artikel wordt goed en duidelijk uitgelegd over hoe de puistjes kunnen ontstaan en over hoe je de puistjes kunt voorkomen en bestrijden. Ook wordt er nog uitleg gegeven over hoe onze huid in elkaar zit.

Hoe zit de huid in elkaar?

Om te kunnen weten hoe puistjes ontstaan, is het belangrijk dat je weet hoe je huid in elkaar zit. Je huid bestaat uit drie verschillende lagen. Dat zijn de opperhuid, lederhuid en het onderhuids bindweefsel. De opperhuid is de bovenste laag van je huid. De lederhuid is de laag die eronder zit en het onderhuids bindweefsel is de aller onderste laag in onze huid. Al deze verschillende lagen zorgen voor de werking en de bescherming van de huid.

Opperhuid

De opperhuid is de bovenste laag van onze huid. Het deel dat je kunt zien van je huid heet de hoornlaag. De opperhuid bestaat uit een heleboel cellen, dat zijn de hoorncellen. De hoorncellen worden de hele tijd vernieuwd door de laag eronder. De nieuw gemaakte hoorncellen worden steeds verder door weer nieuwere cellen naar boven geduwd. Als ze eenmaal boven in de opperhuid terecht komen, gaan ze dood. Als ze dood zijn, dan zijn ze echter nog steeds heel belangrijk. Al die dode hoorncellen worden allemaal een grote laag met de dode hoorncellen, waardoor er dus moeilijker slechte bacteriën of ziektes in je huid kunnen terecht kunnen komen. De laag dode hoorncellen helpen je ook tegen de bescherming van het huid. De opperhuid wordt een paar keren in de zoveel tijd weer vernieuwd.

Iets net onder de opperhuid zit de kiemlaag. Dit is een laag dat bestaat uit levende cellen die nog niet dood zijn. De kiemlaag maakt de hele tijd nieuwe cellen. De kiemlaagcellen schuiven steeds verder naar buiten of omhoog en gaan dan uiteindelijk dood als ze in de opperhuid terechtkomen. Zo ontstaat dan de hoornlaag. De kiemlaag zorgt ervoor dat de huid vernieuwd wordt en dat huidwonden weer worden genezen. Een haar in de huid groeit uit een haarzakje, een haarzakje begint in de lederhuid en dat loopt steeds verder omhoog. De haren komen dan zo in de aller bovenste laag van onze huid, de hoornlaag is dat. In de haarzakjes zitten de talgklieren. De talgkliertjes hebben niks anders te doen dan alleen maar talg aan te maken. Talg zorgt ervoor dat de huid wordt beschermd tegen uitdroging en zorgt ervoor dat de huid ook soepel blijft. Best belangrijk dus.

Lederhuid

Onder de opperhuid ligt de lederhuid. In de lederhuid zitten veel meer belangrijke deeltjes dan in de opperhuid. In de lederhuid zitten bloedvaatjes, talgkliertjes, zenuwen of zintuigcellen en de haarzakjes. De zenuwen in de lederhuid zorgen bijvoorbeeld ervoor dat je het verschil voelt tussen warm en koud. Ook zitten er in de lederhuid belangrijke witte bloedcellen die heel belangrijk kunnen zijn. Ze beschermen je tegen ziektes, als er slechte bacteriën of ziektes in je huid komen kunnen de witte bloedcellen dat weghalen of verwijderen. De bloedvaatjes in de lederhuid zorgen voor de stroming van het bloed. Het bloed heeft als functie om belangrijke zuurstof voedingsstoffen in het lichaam weg te brengen, zodat je lichaam door die belangrijke zuurstof en voedingsstoffen goed kan werken. De lederhuid wordt niet zoals de opperhuid vernieuwd. Gaat er iets stuk aan de lederhuid, dan blijft dit litteken voor altijd zichtbaar. Niet erg fijn lijkt mij.

Onderhuids bindweefsel

Het onderhuids bindweefsels is de laag wat helemaal onder in je huid zit. Het onderhuids bindweefsel zit tussen de pezen en spieren en de lederhuid. Het onderhuids bindweefsel bestaat voornamelijk uit vet. Vet zorgt voor extra isolatie van het lichaam. Je lichaam gebruikt vet als energie en waarschijnlijk ook om nog beter je huid te beschermen, bijvoorbeeld tegen de kou. Het onderhuids bindweefsel is op sommige plekken juist heel dik en op andere plekken heel dun. Het onderhuids bindweefsel kan op de billen, buik en op de rug heel dik zijn en kan op het scheenbeen heel dun zijn.

Hoe ontstaan puistjes?

Nu we weten dat ons huid uit opperhuid, lederhuid en onderhuids bindweefsel bestaat en hoe het in elkaar zit kan er nu uitgelegd worden hoe de puistjes ontstaan. De puistjes worden heel vaak veroorzaakt door de talgkliertjes. Allemaal hebben wij miljoenen talgkliertjes in onze huid zitten. De talgkliertjes kunnen wel heel erg irritant zijn, want er kan een puistje ontstaan als de talgkliertjes niet goed werken, maar aan de andere kant zijn ze best heel belangrijk. Het beschermt je huid. De huid wordt beschermd met een soort stof, dit heet talg. De talg die onze huid beschermen worden gemaakt door de talgkliertjes die we allemaal in onze huid hebben. De talgkliertjes zitten in de lederhuid in de haarzakjes. Als je in de pubertijd zit is de kans groot dat je kans maakt op een puist. Helaas is hier niks aan te doen, natuurlijk kun je er wel wat tegen aan doen, maar of dat echt de puistjes laten verdwijnen is de grote vraag. De poriën kunnen gaan verstoppen, doordat er meer talg door de talgkliertjes wordt aangemaakt.

Poriën zijn hele kleine openingen in je huid. Via die poriën kan er bijvoorbeeld zweet en ook talg naar buiten. De veel gemaakte talg kan niet meer ontsnappen en zit vast. De talg wordt steeds groter en groter, als er steeds maar weer opnieuw talg wordt aangemaakt. De talg wordt een soort grote propje, doordat er steeds maar talg wordt aangemaakt. Meer dan eigenlijk nodig is. Dat grote propje met talg gaat een mee-eter worden. In de mee-eters die je hebt kunnen er ook vieze, vuile en slechte bacteriën in de mee-eter terechtkomen. Als dat gebeurt en het gaat ook nog eens in de mee-eter groeien, dan heb je kans op een
puist.

Puistjes zijn vaak een ontsteking en zijn rood en kunnen vooral erg pijnlijk zijn. Probeer er daarom vaak niet aan te komen!
Puistjes worden veroorzaakt door de talgkliertjes, als de talgkliertjes niet goed werken kan je kans krijgen op een puistje. Meisjes kunnen al ongeveer na hun achtste jaar last van puistjes krijgen, jongens krijgen het meestal pas na hun veertiende. De puistjes zijn vaak het ergst als je tussen de 15 en 18 jaar bent, vaak daarna zijn ze voor goed altijd verdwenen en heb je dus eindelijk geen last van die irritante puistjes.

Puistjes voorkomen en hoe bestrijd je het?

Hoe voorkom je puistjes? Dat vragen veel jongeren zich af. Gelukkig zijn er veel producten die de puistjes helpen voorkomen. Hieronder staan er een paar tips wat je misschien kan helpen om de puistjes te bestrijden.

  • Houd je gezicht schoon door het elke dag goed te wassen. Je kunt hiervoor een gezichtsreiniger gebruiken. Goede gezichtsreinigers kunnen bijvoorbeeld de producten van Garnier zijn. De producten van Garnier Pure Active schijnen goed te werken om puistjes te bestrijden. Let op dat je je huid niet te vaak wast met een speciaal product. Dit kan je huid uitdrogen.
  • Knijp je puisten niet uit! Dit kan de rest van je gezicht besmetten, waardoor je dus meer grotere en rode puistjes kan krijgen.
  • Raak zo weinig mogelijk je gezicht aan. Als je het doet doe het dan met schone vingers.
  • Wees voorzichtig met make-up. Gebruik het niet te veel! Als je het gebruikt zorg er dan goed voor dat je je gezicht elke dag goed schoonmaakt.
  • Maak je haren ook elke dag schoon. Je haren kunnen ook vuil, oude huidcellen en vet bevatten. Spoel alle gel uit je haren, voordat je gaat slapen. Een paar keren per week kun je je haren ook schoonmaken met shampoo.
  • Je huid scrubben is een goeie manier om mee-eters te verwijderen. Na iedere scrubbeurt reinig je het gezicht met een goede facewash. Doe dit met een middel waarin anti-acne ingrediënten zijn verwerkt zoals salicylzuur.
  • Stomen is een goede manier om poriën te reinigen. Met warme stoom kun je de verstopte talgkliertjes en de huidcellen in de poriën weer los van elkaar maken. Dit kan goed werken om de puistjes te bestrijden.
  • Drink veel water en eet gezond.
  • Benzac op je puistje smeren voordat je naar bed gaat.

Lees verder

© 2012 - 2024 Nick53, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
Puistjes bestrijden met tandpastaHeb je er wel eens over gehoord? Doe tandpasta op puisten en ze verdwijnen. Er wordt gezegd dat tandpasta je puist uitdr…
Puistjes uitknijpen, is dat goed of slecht?Er bestaan verschillende meningen over het uitknijpen van puisten. Sommige mensen zijn bang dat ze meer puistjes krijgen…
Krijg je puistjes door slaaptekort?Waar komen die vervelende puistjes toch vandaan? Je hebt het je misschien wel vaker afgevraagd. Vaak wordt gezegd dat sl…

ASMR, de nieuwe tintelende lichamelijke sensatieASMR, de nieuwe tintelende lichamelijke sensatieASMR, wat staat voor Autonomous Sensory Meridian Respons, is een nieuwe rage. Met name via Youtube worden deze technieke…
Is joggen wel zo gezond? Risico's & nadelen van joggenIs joggen wel zo gezond? Risico's & nadelen van joggenJoggen is voor veel mensen die snel fit willen worden de meest voor de hand liggende keuze. Om te gaan rennen heb je all…
Bronnen en referenties
  • http://acnevitaal.nl/blog/puistjes-voorkomen/
  • http://www.biodermal.nl/huidverzorging/de-huid/opbouw-van-de-huid/
  • http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/project/3327742/bio-bits-onderbouw-mens-en-lichaam/2157314/biologie/item/3340894/acne/
  • http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/2157314/biologie/item/229326/opbouw-van-de-huid/
Nick53 (8 artikelen)
Laatste update: 09-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.