Stamceltherapie: Behandelen van diabetes, MS en Parkinson

Stamceltherapie wordt al vrij breed ingezet als behandeling bij degeneratieve ziekten. Hoewel de methode nog heel innovatief is en zich dus nog iedere dag verder ontwikkelt, zijn de eerste resultaten meer dan succesvol te noemen. Wat is stamceltherapie? Hoe gaat het in de praktijk in zijn werk? Voor welke ziekten kun je je nu al laten behandelen met injecties met stamcellen? Hoe succesvol is stamceltherapie bij ziekten als diabetes, multiple sclerose of de Ziekte van Parkinson?

Wat is stamceltherapie?

Stamceltherapie werkt vanuit de gedachte dat één cel de mogelijkheid in zich draagt om een heel lichaam op te bouwen vanuit het niets. Met name de eerste cellen, waaruit een mens wordt gevormd, zijn in staat om uit te groeien tot cellen met allerlei functies en vormen. Deze embryonale stamcellen hebben nog geen definitieve specialisatie ontwikkeld en kunnen nog uitgroeien tot alle mogelijke orgaan- en lichaamscellen. Wanneer een cel eenmaal een bepaalde specialisatie heeft ontwikkeld (denk aan zenuwcellen of bloedcellen) kan die natuurlijk niet meer terug naar de staat waarin hij nog alles kon worden.

Er blijven echter nog cellen over in ons lichaam die niet-gespecialiseerd blijven en dus ook de kenmerken hebben van stamcellen. Deze stamcellen zijn er voor de reparatie van beschadigingen in het lichaam en fungeren als een soort van klusjesmannen, die reparaties verrichten zodat je weer gezond kunt worden.

In de praktijk zijn deze stamcellen niet effectief genoeg om mensen het eeuwige leven te geven. Wanneer de stamcellen alles konden repareren zouden mensen niet meer ziek worden of blijven. Wanneer je echter stamcellen uit het lichaam haalt en deze kweekt zodat ze met veel meer zijn dan tevoren, bouw je een leger dat veel beter in staat is om een bepaalde ziekte of aandoening het hoofd te bieden. Door het weghalen van embryonale of volwassen stamcellen en het vermenigvuldigen daarvan wordt een preparaat bereid dat dan later bij een patiënt kan worden ingespoten om een ziekte te behandelen.

Voor welke ziekten en aandoeningen kan behandeling met stamcellen worden ingezet?

Stamceltherapie wordt al vrij breed ingezet in de strijd tegen veroudering maar wordt ook gebruikt om degeneratieve
aandoeningen en ziekten beter te kunnen behandelen. Op dit moment worden injecties met stamcellen gebruikt bij de volgende ziekten:
 • Multiple Sclerose (MS) en ALS
 • Leukemie
 • Alzheimer en Parkinson
 • Diabetes
 • Infarcten en beroertes
 • Reumatische arthritis
 • Dwarslaesies

Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Hoe werkt stamceltherapie?

In de medische wetenschap wordt gebruik gemaakt van zowel embryonale als volwassen stamcellen. Het gebruik van embryonale stamcellen is nog omstreden, omdat mensen bang zijn dat embryo's worden verwekt met als doel om stamcellen te kunnen oogsten. Op dit moment wordt er gewerkt met afname van bloed uit de navelstreng, wat natuurlijk geen negatief effect heeft op een foetus of embryo.

Je kunt ook als particulier al stamcellen laten opslaan, zodat die later kunnen worden gebruikt voor genezing. Veel breder wordt er gebruik gemaakt van volwassen stamcellen voor behandelingen. Hierbij worden er stamcellen onttrokken aan het beenmerg.

De stamcellen worden vervolgens gesepareerd om dan vervolgens in reageerbuizen te worden gekweekt. Het concentraat dat zo ontstaat bevat enorm veel stamcellen, die direct worden geïnjecteerd in het zieke weefsel of orgaan om daar hun helende werking te gaan uitvoeren.

Hoe succesvol is stamceltherapie bij MS, Diabetes en de Ziekte van Parkinson?

Bij degeneratieve ziekten gaat de toestand altijd achteruit, wanneer je niet behandelt. Het tot stilstand brengen van de ziekte kan dus al een enorme vooruitgang zijn. Uit onderzoek van een kliniek die werkt met stamcelinjecties blijkt dat bij MS circa 40% van de onderzoeksgroep minder klachten ondervond van de ziekte op het gebied van mobiliteit en zintuiglijke waarneming. Nog eens 8% merkt een hele sterke verbetering van de conditie op.

Bij diabetes bemerkte echter maar liefst 45% van de patiënten verbetering na de behandeling en rapporteerde nog eens 45% van de patiënten enorme verbetering van de eigen conditie. De afhankelijkheid van insuline nam met meer dan de helft af bij de groep patiënten.

Ook bij de Ziekte van Parkinson wordt een vergelijkbare succesratio gerapporteerd. Meer dan 70% meldde hele grote verbeteringen als gevolg van de therapie, terwijl 20% milde verbetering meldde in spierkracht, spasmen en balans.
© 2010 - 2020 Sterretje999, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Stamcellen in navelstrengbloed invriezenHet invriezen van navelstrengbloed om de stamcellen die zich erin bevinden te bewaren kost weinig moeite, het is niet pi…
nieuws uitgelichtVirusvrije stamcellen herstellen netvlies bij muizenOnderzoekers ontwikkelen een veiligere methode voor het verkrijgen van stamcellen. Deze virus-vrije stamcellen herstelle…
Stamcellen (cellula praecursoria)Stamcellen (cellula praecursoria)Het is al een tijdje rustig met de berichtgeving omtrent stamcellen en de ontwikkelingen op dat gebied. Toch staat het o…

Endoscopie: onderzoek en kijkoperatieEndoscopie: onderzoek en kijkoperatieEen edoscopie betekent in het lichaam kijken. Dit gebeurt met behulp van een edoscoop. Er zijn tien verschillende vormen…
Patiënt kan zelf veel medische blunders en fouten voorkomenPatiënt kan zelf veel medische blunders en fouten voorkomenOveral waar gewerkt wordt komen fouten voor, dus uiteraard ook in de operatiekamer, polikliniek, of andere medische inst…
Bronnen en referenties
 • XCell Center: Centrum voor Stamcel Behandelingen
 • Stamceltherapie: Wikipedia
 • Dossier Stamceltherapie
 • Afbeelding bron 1: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Stamceltherapie: Behandelen van diabetes, MS en Parkinson"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Dirk, 07-02-2018 10:00 #14
Ik heb beginnend parkinson. kan ik stamcel therapie krijgen en waar?

Ingrid, 09-01-2018 16:27 #13
Is er iets bekend over stamceltherapie bij de Ziekte van Addison. Graag ook informatie over een dergelijke therapie in het buitenland indien er in Nederland geen mogelijkheid is.
Indien er in Nederland onderzoeken lopen zou ik graag met de onderzoekers in contact willen komen.

Bij voorbaat bedankt voor uw reactie,

Lizet Verstraten, 24-10-2017 19:17 #12
Wie komen er in aanmerking voor een stamcelbehandeling en hoe/waar kun je je daar voor aanmelden (ik heb Parkinson).

Chris Declerck, 15-09-2017 16:38 #11
Waar kan ik meer informatie bekomen voor stamceltherapie met betrekking tot diabetes 2? In binnenland, België, of in buitenland.
Met beste dank
Mevr. Chris Declerck

Rob Otte, 16-10-2016 11:01 #10
Is er ook stamcel behandeling voor de ziekte van Hutcinson

Rob

Aj de Vrijer, 26-06-2016 19:31 #9
Goededag
Ben al twintig jaar ms patient en kan allen nog mijn linkerarm en hand gebruiken.
Laatste hoop stamcel theapie die in Nederland niet vergoed word.
Wie kan mij helpen
vgr Anneke

D. Ram, 27-10-2014 21:45 #8
Ik heb sinds juli de diagnose van MSA. Multi system Atrofie, een parkinsonisme. Mee leren leven en symptoombestrijding alleen mogelijk. Is ergens Stamceltherapie hiervoor mogelijk?

Wil van Otterloo, 14-10-2014 23:18 #7
Welke ziekenhuizen in Nederland bieden een stamceltherapie aan voor Parkinsonpatienten met een acceptabele mate van succes?

Godelieve Huyghebaert, 19-04-2014 16:48 #6
Geachte,
Kunt u mij zeggen of er een stamcel therapie bestaat voor beroerte, met als gevolg : homonieme hemianopsie?
Dank u

Martin Plijter, 22-01-2013 01:20 #5
Er zijn al klinieken bezig met stamceltherapie. In Duitsland kan je voor veel geld iets laten doen aan diabetes. Is er anno 2013 al iets bekent over resultaten? groetjes Martin.

G. Hammer, 29-07-2012 20:32 #4
Goede dag kunt u mij de weg wijzen naar mogelijke specialisten die bij de ziekte ms met stamceltherapie werken.
vriendelijke groeten G.Hammer

Bakker, 11-09-2011 11:44 #3
Ik heb sinds kort DM type 2 waarom wordt de ziekte niet standaard behandeld met stamceltherapie? Mijn partner is 64 jaar heeft Alzheimer loopt in Vumc Amsterdam waarom behandelen zij hem niet met stamceltherapie?

Ineke Koster, 13-08-2010 13:46 #2
Wanneer komt iemand in aanmerking voor stamceltherapie.
Mijn neuroloog wil hier nog niet aan.
Volgens de doktoren heb ok de ziekte van Parkinson. Reactie infoteur, 13-08-2010
Beste Ineke,

Ik kan je alleen maar aanbevelen om naar een universitair ziekenhuis te gaan, omdat de kwaliteit daar beter is, er meer wordt geïnvesteerd in onderzoek en men ook verder is op het gebied van de nieuwste technieken.

Wanneer het niet in Nederland lukt, zoek dan een specialist in Nederland of Duitsland die je kan adviseren en eventueel adressen kan verschaffen.

Ga op onderzoek uit, je gezondheid is heel erg belangrijk!

Sterretje999

Veringa M. J. A. M., 03-08-2010 11:35 #1
Ik ben informatief al bezig geweest met x-cell center. In overleg met mijn neuroloog en diverse andere instanties heeft men mij geadviseerd dit niet toe te passen op mijn parkinson. Nl. er is geen wetenschappelijke onderbouwing op succes.Hoge bedragen voor de behandeling biedt geen enkele garantie of zekerheid, zou zelfs o kunnen zijn. Geen enkele referentie persoon met parkinson die behandeld is. Is x-cell center de enige kliniek die adult stamcel therapie toepast.? Vreemd, dat er op dit info van 2006 geen enkele reactie is vermeld. In afwachting van uw reactie, bij voorkeur rechtstreeks. m.vr.gr. Reactie infoteur, 03-08-2010
Geachte heer of mevrouw Veringa,

De informatie in dit artikel is gebaseerd op meerdere bronnen, waarvan de website van X-Cell er slechts één is. In werkelijkheid zijn nog meer bronnen geraadpleegd maar daarvan is geen content gebruikt voor het schrijven van dit artikel.

Wanneer u overweegt om gebruik te maken van stamceltherapie, laat u dan adviseren door uw specialist in het ziekenhuis. Het kan zijn dat in uw specifieke geval stamceltherapie geen passende behandeling is.

Maar stamceltherapie is wel degelijk sterk in opkomst en er is toenemend bewijs van de werkzaamheid ervan. Het wetenschappelijk bewijs dat hier wordt genoemd stamt niet uit 2006 maar uit eind 2009.

Kijk ook eens naar buitenlandse bronnen, want niet alleen de ontwikkelingen in Nederland zijn relevant. Er is enorm veel informatie beschikbaar en allemaal erg recent.

Vraag eventueel een second opinion bij een universitair ziekenhuis waar ze nieuwste informatie hebben over recent wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkelingen op het gebied van stamceltherapie.

Met vriendelijke groet,
Sterretje999

Infoteur: Sterretje999
Laatste update: 10-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 14
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!