Borderline: grenzeloos leven

Borderline: grenzeloos leven Mensen met borderline leiden vaak een grenzeloos leven. Borderline is een persoonlijkheidsstoornis die zich uit in grenzeloos gedrag. Bovendien is er geen enkele constante in het leven van de borderliner te bekennen. Het ene moment houden ze zielsveel van iemand, het andere moment is hij of zij helemaal niets meer waard. Dat maakt het voor de omgeving des te moeilijker om met iemand met borderline om te gaan

Borderline: een verwoestende persoonlijkheidsstoornis voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving

Iemand met borderline heeft emoties die in een soort achtbaan tekeer gaan. Het ene moment is hij of zij vol liefde voor iemand, het volgende moment kan dat zomaar omslaan in volledige haat. Of iemand is het ene moment volledig kalm en het volgende moment helemaal door het lint. Mensen die aan de aandoening lijden kennen ook geen tussenweg. De ander is volmaakt of helemaal waardeloos. Voor een partner, of kinderen is het dan ook erg moeilijk om daar mee om te gaan.

Hoe ontstaat borderline?

Volgens psychiater en borderline expert Erwin van Meekeren worden mensen niet met de persoonlijkheidsstoornis borderline geboren. Zij bouwen dat in de loop der tijd op omdat ze al een bepaalde genetische aanleg hebben en dat gecombineerd wordt met nare ervaringen. Bij hen leidt dat er toe dat ze geen controles meer hebben over hun emoties en dus zijn overgeleverd aan de waan van al die gevoelens.

Hoe uit borderline zich?

Al die emoties samen die constant knokken om voorrang kan zich in veel verschillende vormen uiten. Het belangrijkste is echter wel dat mensen met borderline een heel diep verlangen koesteren om zich aan iemand te binden. Tegelijkertijd is er die enorme angst voor het verlaten worden. Mensen met borderline hunkeren dus naar liefde, maar zijn er tegelijkertijd ook heel erg bang voor. In de dagelijkse praktijk is iemand met borderline vaak erg grenzeloos. Dat varieert van buitensporig seksueel gedrag tot mensen in de omgeving helemaal verrot schelden of ze als het ware stalken met liefdesgevoelens. Maar ook paniekaanvallen om ogenschijnlijk kleine dingen, extreme stemmingswisselingen, maar ook extreem boos kunnen worden omdat de serveerster 5 eurocent te weinig heeft terugbetaald, het hoort er allemaal bij. Ook dreigen met zelfmoord en het uitoefenen van andere manieren van psychische druk hanteren borderliners frequent. Daarbij zijn ze vaak erg perfectionistisch en willen ze alles onder controle houden (terwijl ze daar op geen enkele manier toe in staat zijn).

Hoeveel mensen hebben borderline?

In Nederland lijdt naar schatting ruim 1 procent van de bevolking aan het borderline. Dit zijn tussen de 150.000 en 200.000 mensen. Het merendeel van hen is vrouw. Overigens zijn de gradaties waaraan zij aan de aandoening lijden variërend. Sommige mensen hebben de aandoening in ernstige mate, anderen in een lichtere vorm.

Hoe kunnen mensen met borderline behandeld worden?

Vaak ontkennen met mensen de aandoening dat ze lijden aan borderline. Geven ze toch toe dat ze grote moeite hebben met het leven, dan kan een behandeling met gesprekstherapie en aanvullende medicatie helpen. De aandoening verdwijnt er echter niet door en de weg is vaak erg lang.

Partners, kinderen en ouders van borderliners hebben het zwaar: stel grenzen

Mensen die heel dicht bij iemand met borderline staan, hebben het zwaar. Zij moeten zich voortdurend voegen naar de grillen en grollen van de persoon in kwestie (die dat overigens helemaal niet in de gaten heeft). Zij raken bovendien zo gewend aan het bizarre gedrag dat ze het op een gegeven moment vaak ook gewoon gaan vinden. Grenzen aangeven als betrokkene is dan ook van groot belang. En goed voor jezelf zorgen als persoon die erg nauw betrokken is. Een sociaal netwerk met mensen die niet aan borderline lijden is eveneens van grote hulp. Partners of kinderen die echt niet meer met het gedrag om kunnen gaan of heel erg gekleineerd worden door de persoon in kwestie kunnen hulp zoeken bij een professional en leren daar vaak dat zij heel erg onheus bejegend worden. In het boek van Randi Kreger, De Borderline gids van Uitgeverij Nieuwezijds is veel meer informatie te vinden over hoe mensen kunnen omgaan met iemand met Borderline.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borderline, wat is het preciesBorderline, wat is het preciesBorderline is een persoonlijkheidsstoornis en wordt tegenwoordig ook wel emotieregulatie stoornis genoemd. Er zijn heel…
Persoonlijkheidsstoornis borderlineBorderliner wat houd dat nou precies in?Is het erg om er mee te leven?HOe kun je er mee leven. Lees het hier en vind de…
Omgaan met borderline - leven met een borderlinerOmgaan met borderline - leven met een borderlinerAls je bekend bent met borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD), dan weet je dat omgaan met borderline niet altijd gema…
Borderline test: Online checklist kenmerken en symptomenBorderline test: Online checklist kenmerken en symptomenBorderline is een complexe aandoening en heel erg vervelend voor de mensen, die eraan lijden evenals voor hun directe om…
Een operatie ondergaan: algemene informatieEen operatie ondergaan: algemene informatieAls u geopereerd moet worden en hiervoor in het ziekenhuis moet worden opgenomen, is het handig om een aantal dingen te…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • De Borderline gids
  • Erwin van Meekeren
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 18-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.